Новина про можливу відставку Смолія ледь не довела Україну до загрози суду з інвесторами

Автор/джерело -  © Оксана Бедратенко, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 3.07.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4344

Заява Якова Смолія про відставку через політичний тиск, викликала занепокоєння серед оглядачів.

Смолій, який очолив Національний банк після відставки Валерії Гонтаревої, має репутацію реформатора та потужного професіонала серед оглядачів та інвесторів. Серед заслуг Національного банку під його керівництвом називають збереження низької інфляції, макроекономічну стабілізацію а також проведення банківської реформи.

Смолій подав у відставку через декілька тижнів після того, як було досягнуто домовленість з МВФ і Україна отримала перший транш кредиту, зауважує британський економіст Тімоті Еш, припускаючи, що після досягнення угоди з МВФ політичний тиск на голову Нацбанку міг посилитись.

«Багато хто очікував тиску на Смолія після досягнення угоди з МВФ, але коли це трапилось, всі все одно здивувались», - говорить Еш в коментарі Українській службі «Голосу Америки».

Можливо, була якась нова інформація, яка підштовхнула Смолія до цього рішення, зауважує Еш, припускаючи що щось могло бути сказано під час нещодавньої зустрічі Смолія з президентом України Володимиром Зеленським.

Заява Смолія про відставку збіглася у часі з планованим Україною випуском 12-річних єврооблігацій на 1,75 мільярда доларів, але, на тлі цієї новини, українське Міністерство фінансів скасувало випуск.

Колишня міністр фінансів України Оксана Маркарова назвала рішення Мінфіну скасувати випуск вимушеним, але правильним для підтримання чесних і прозорих відносин з інвесторами.

Це «вимушене рішення в умовах 8% дефіциту та збільшених планів запозичень, затверджених парламентом, є складним для Мінфіну. Однак це правильне рішення для продовження побудови прозорих стосунків з інвесторами», - написала Маркарова у Facebook.

Міністерство фінансів вірно зробило, що припинило продаж, погоджується Еш.

«Було б жахливо для України, якщо б продаж відбувся – інвестори б отримали облігації і одразу б від них відмовилися, апелюючи до того, що їм не надали важливу інформацію і, за таким сценарієм, Україна би опинилась в суді. Тому це було правильне рішення», - додає експерт.

Ринки, загалом, достатньо спокійно відреагували на новину про можливу відставку Смолія, зауважує Еш. На початку дня ціни на українські облігації знизились на чотири пункти, але дещо відновились впродовж дня. Курс гривні також дещо знизився.

«Загалом на ринку є сподівання, що Зеленський призначить когось на посаду, хто має довіру інвесторів, - говорить експерт і попереджає. - Якщо цього не трапиться, реакція ринків може бути дуже різкою».

Збереження незалежності Національного банку є важливою вимогою для продовження програми МВФ. Без також програми, Україна втратить доступ на міжнародні ринки запозичень та фінансування за програмами низки міжнародних донорів, говорять оглядачі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.