Чи захистить новий голова Нацбанку незалежність установи - думки експертів

Автор/джерело -  © Голос Америки 



Дата публiкацiї - 17.07.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4353

16 липня Верховна Рада затвердила нового голову Національного банку України. Ним став банкір з 25-річним стажем голова державного Укргазбанку Кирило Шевченко.

Його кандидатуру напередодні вніс президент України Володимир Зеленський.

Верховна Рада швидко затвердила кандидатуру, намагаючись позбутись головування в Нацбанку Катерини Рожкової, яка є непопулярною серед депутатів через її роль в очищенні банківського сектору України, вважає британський економіст Тімоті Еш. Він закликає звернути увагу на те, що на користь Шевченка свої голоси об‘єднали депутати прихильні до Коломойського та Тимошенко.

Добра новина, що Шевченка не вважають пов‘язаним з Ігорем Коломойським, твітує дослідник американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

Шевченко - найближчий з усіх кандидатів до групи Зеленського, а не Коломойського, чи іншого олігарха, вважає експерт.

«З усіх кандидатів, Шевченко набагато ближчий до групи Зеленського. На щастя, він не вважається пов‘язаним з Коломойським або іншим олігархом», - пише Аслунд.

Шевченко замінить на посаді Якова Смолія, який подав у відставку, заявивши про системний політичний тиск на установу. З заявами на підтримку незалежності Національного банку виступили країни Великої сімки а також Міжнародний валютний фонд.

Спілкуючись з депутатами фінансового комітету Ради напередодні свого затвердження Шевченко запевнив, що продовжить співпрацю з МВФ а також не допустить «неконтрольовану інфляцію чи емісію».

«Призначення Шевченка не усуне гнів західних партнерів України стосовно «системного політичного тиску», через який пішов Смолій а також питань щодо керівництва Зеленського», - наголошує дослідник американського фонду Маршалла Джонатан Кац.

Україні відчайдушно потрібний незалежний голова НБУ, додає він.

А от Тім Еш в інтерв’ю для Kyiv Post, закликав не судити наперед, чи зможе Шевченко зберегти незалежність Нацбанку, а дати йому шанс проявити себе.

Сподівання на те, що новий голова Нацбанку зможе захистити незалежність установи висловили і у Американській торговельній палаті. «Бізнес-спільнота сподівається, що новопризначений голова Нацбанку збереже незалежність НБУ та продовжить його поточний курс, зокрема монетарну політику, підтримку макроекономічної стабільності та інфляційне таргетування, а також забезпечить співпрацю з МВФ задля прискорення економічного зростання», – зазначили в палаті, пише «Радіо Свобода».

Позитивно оцінила затвердження Шевченка на посаду колишня міністр фінансів України Оксана Маркарова. Вона відзначила досягнення банкіра в дотриманні стандартів корпоративного управління, зменшенні неплатоспроможних кредитів у банку а також залученні до банку інвестиційних коштів Міжанродної фінансової корпорації IFC.

Успіхи Шевченка в побудові потужного банку за високими стандартами корпоративного управління а також в протистоянні кібкрнападу в 2017 році відзначив і колишній заступник міністра фінансів України а тепер заступник Наглядової ради Приватбанку Артем Шевальов.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.