Як Навальний вижив після отруєння “Новачком”? Відповідь токсикологів та експертів з хімзброї

Автор/джерело -  © Анастасія Голубєва, Єлизавета Фохт, Микола Воронін, ВВС 



Дата публiкацiї - 8.09.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4375

Олексія Навального вивели з коми. Він реагує на зовнішні подразники, про це через два з половиною тижні після його госпіталізації повідомили лікарі німецької клініки “Шаріте”.

ВВС поставила найпопулярніші питання про отруєння політика провідним західним експертам в галузі токсикології і хімічної зброї.

Німецькі лікарі в перші дні лікування оголосили, що політика отруїли речовиною з групи інгібіторів холінестерази, але точний агент встановити не вдалося.

Після аналізів в німецькій військовій лабораторії оголосили, що мова йде про речовину з родини "Новачок". Ця бойова отрута отримала широку популярність після отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері навесні 2018 року.

За даними Der Spiegel, сліди отрути знайшли в крові, сечі і на шкірі Навального. Вони залишилися і на пляшці, з якої опозиціонер пив, імовірно, вже після того, як був отруєний. Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала Навального жертвою злочину і зажадала, щоб Росія провела розслідування.

Такі ж заяви робили США та інші країни Євросоюзу. Росія у свою чергу заявила, що поки не бачить підстав для кримінальної справи.

Басманний суд Москви відхилив скаргу прихильників Навального на бездіяльність з боку Слідчого комітету, куди вони подали заяву про злочин. "Кримінального сліду" в тому, що трапилося з політиком, не побачив і керівник МВС Володимир Колокольцев.

Спікер Думи В’ячеслав Володін назвав подію "провокацією". МЗС заявило, що розробками хімічних сполук, що входять до групи "Новачок", займалися багато країн, а не тільки Росія.

Після того, як німецькі лікарі опублікували свої висновки про отруєння Навального, в ЗМІ з’явилося багато питань до цієї версії. Наприклад, чи не могли отруту розробити хіміки, які не мають доступу до військових лабораторій, і чому бойова речовина не змогла вбити Навального.

ВВС вирішила запитати про це у провідних західних експертів в галузі токсикології і хімічної зброї. На питання про те, що сталося відповіли:

- Чарльз Маккей - колишній президент Американського коледжу медичних токсикологів
- Ден Касцета - експерт в сфері хімічної і біологічної зброї, автор книги "Toxic. A History of Nerve Agents, From Nazi Germany to Putin’s Russia".
- Джеймс Норріс - експерт, який консультує Британське токсикологічне товариство
- Гері Стівенс - голова напрямку фармакології Університету Рідінга
- Доктор Наташа Бемджема - експерт Центру вивчення нерозповсюдження зброї Джеймса Мартіна
- Мілтон Лайтенберг - експерт Центру досліджень в області безпеки в Університеті Меріленда, автор книги "The Soviet Biological Weapons Program. A History"

Висновки усіх опитаних ВВС фахівців схожі: Навального, який, судячи з усього, цього разу виявився єдиним, хто увійшов у глибокий контакт з бойовою речовиною, врятувала своєчасна медична допомога.

При цьому виявити, чим саме його отруїли, омським лікарям було дійсно нелегко.

Чому Навальний - єдина жертва отруєння? У випадку зі Скрипалем також постраждав поліцейський, а ще одна жінка загинула.

Коротка відповідь: атака на Навального була точковою. Версія отруєння через чай цілком життєздатна.

Те, що Навальний - єдиний потерпілий, свідчить, що, швидше за все, лише він перебував в тривалому контакті з отруйною речовиною і отримав високу дозу. В такому випадку атака проти нього була локалізованою і точковою, каже професор Гері Сфефенс.

Версія, згідно з якою політик випив отруєний чай, в цю теорію укладається, тому що за такого сценарію негативному впливу піддається тільки жертва замаху, згодні експерти, опитані ВВС.

Потрібно пам’ятати і про те, що нервово-паралітичні речовини часто бувають нестабільні. Отрута, від якої постраждав Навальний, могла випаруватися до того, як змогла нашкодити комусь ще, - але це залежить від характеристик конкретної речовини, передбачає доктор Наташа Беджема.

Якщо Навальний дійсно був отруєний чаєм, можна припустити, що він випив рідину цілком, а пластиковий стаканчик викинув - в такому випадку дійсно могло не бути інших постраждалих. "Неоднозначність методу отруєння, ймовірно, була навмисною, щоб залишити багато відкритих питань, але не доказів", - міркує Беджема.

У Солсбері не відбулося масштабного зараження міського середовища. За підсумками розслідування знайшли всього кілька заражених поверхонь.
Постраждали від "Новачка" тільки ті, хто увійшов з ним в безпосередній контакт. Юлія і Сергій Скрипалі, імовірно, доторкнулися до дверної ручки. Це ж, швидше за все, зробив і поліцейський, який потрапив до лікарні. При цьому всі вони вижили.

Громадянка Британії Дон Стерджес - єдина жертва - загинула через те, що отримала велику дозу "Новачка", думаючи, що це парфуми. Її партнер, який знайшов пляшку в смітнику і прийняв її за косметичний засіб, вижив.

Як Навальний зміг пережити отруєння "Новачком", якщо ця речовина така небезпечна?

Коротка відповідь: йому своєчасно надали медичну допомогу і дали антидот атропін. Багато жертв "Новачка" вижили, бо їм своєчасно надали медичну допомогу. "Постраждалим від контакту з подібними речовинами потрібна підтримка дихання і тиску. Судячи з усього, Навальному забезпечили таке лікування дуже швидко, хоча ми не знаємо всіх деталей того, що з ним робили в Омську", - вважає експерт-токсиколог Чарльз Маккей.

Політик зміг швидко потрапити в лікарню завдяки екстреній посадці літака. Крім того, для речовин з групи "Новачок" необхідний антидот - атропін, а він є в будь-який реанімації або у бригади "швидкої допомоги". Знайти протиотруту для інших бойових агентів буває набагато складніше.

Не можна виключати, що ввести атропін Навальному вирішили превентивно, не підозрюючи про отруєння саме фосфорорганічними отруйними сполуками.

У будь-якому випадку антидот сповільнив дію речовини, і якщо й не врятував Навальному життя, то принаймні дозволив протриматися до реанімації.

Експерт з хімзброї Мілтон Лайтенбург передбачає, що після перевезення Навального в Берлін німецькі лікарі працювали в контакті з експертами "Портон Дауна" і госпіталю в Солсбері, у яких є успішний досвід лікування Скрипалів.

Крім того, у спецслужб країн ЄС є токсикологічна інформація, якою після отруєння в Солсбері поділилася Британія.

Велике значення має і кількість отрути, яку отримав Навальний, - тут доречний вираз "отрутою речовину робить дозування", говорить професор Гері Стівенс.

Чи складно виявити "Новачок"? Як можна пояснити те, що лікарі в Омську не знайшли слідів зараження? Чи може це бути пов’язано з недостатнім рівнем обладнання в російських лабораторіях?

Коротка відповідь: щоб виявити "Новачок", дійсно потрібно спеціалізоване обладнання. Однак попередні висновки про отруєння можна зробити і за симптомами й аналізом крові.

У випадку з бойовими отруйними речовинами нерідко буває, що встановити сам факт їхнього впливу набагато простіше, ніж визначити конкретну отруту. Навіть якщо є достатня кількість аналізів крові та сечі.

Для пошуку отрути потрібні інші технології і обладнання. Наприклад, існує методика під назвою "реактивація флорида" - її застосовують для пошуку бойових отруйних речовин, але не у багатьох лабораторій є необхідні технології або знання, щоб проводити такий тест, відзначає Ден Касцета.

Експерт з хімічної зброї Мілтон Лайтенберг зазначає, що для виявлення слідів "Новачка" необхідний газовий інфрачервоний спектрометр, який є у лабораторії "Портон Даун" і військових експертів Німеччини.

Для ідентифікації конкретного хімічного агента потрібні вузькоспеціалізовані лабораторні випробування - такі, як рідинна хроматографія і мас-спектроскопія, підтверджує експерт Чарльз Маккей.

За словами Алістера Хея, який займає в Університеті Лідса посаду почесного професора токсикології, "Новачок" виводиться з організму, розкладаючись в печінці при взаємодії з одним з її ферментів (бутирилхолінестеразою), проте процес цей дуже довгий.

Поки отрута присутня в тілі пацієнта хоча б у мінімальній кількості, організм не може функціонувати самостійно і його доводиться тримати в комі, підтримуючи життя отруєного за допомогою апаратури.

Той же фермент, як уточнює професор, використовується і для діагностики отруєння ФОС. Коли виділяють ензим з крові пацієнта, медики в буквальному сенсі слова знімають з молекул бутирилхолінестерази прикріплену до них отруту і вивчають її склад. Тільки після цього можна з достатнім ступенем впевненості стверджувати, яка саме отруйна речовина використана.

При цьому потрібно пам’ятати, що встановити сам факт отруєння нервово-паралітичною речовиною можна і без визначення конкретної отрути.

Експерти відзначають характерні для таких випадків симптоми. "З медико-біологічної точки зору лікарі будуть звертати увагу на, наприклад, утруднене дихання, звужені зіниці, дезорієнтацію, можливо, судоми і кому", - відзначає професор Гері Стівенс.

Крім того, тести в такому випадку показують зниження рівня білка, який називається ацетилхолінестеразою. Для того, щоб виявити це, складне устаткування вже не потрібне - досить простого аналізу крові, який у Навального точно брали (хоча в деяких випадках результати аналізу буває складно інтерпретувати).

Про те, що низьку ацетилхолінестеразу у політика знайшли ще в Росії, говорили навіть в Кремлі. Журналістам про це повідомляв прессекретар президента Дмитро Пєсков.

Ще один важливий симптом - відповідь на специфічне лікування. Навальному давали атропін, яким зараз його лікують в Німеччині, ще в Омську. Це означає, що у лікарів були підстави запідозрити отруєння, хоча б на підставі його реакції.

Симптоми отруєння "Новачком" вивчені погано. Набагато глибше досліджувалися отруєння фосфорорганічними сполуками, але деякі з симптомів цілком дозволяли поставити Навальному і омський діагноз - "порушення обміну речовин, викликане гіпоглікемією", вважає експерт Британського товариства токсикологів Джеймс Норріс.

"М’язові посмикування, які пов’язані з отруєнням холінестеразою, можна розглядати і як тремтіння при гіпоглікемії", - зазначає Норріс.

Тобто омські лікарі в теорії могли сплутати симптоми.

Чи можуть "Новачок" або його аналоги зробити любителі? Чи можливо знайти сировину, яка потрібна для виробництва, у вільному продажі?

Коротка відповідь: Ні. Сировину для "Новачка" неможливо знайти у вільному продажу, хоча його формули відомі.

Відповісти на це питання складно. Згідно з існуючим консенсусом, тільки у військових лабораторій є можливості виробляти подібні отрути. Для цього необхідне не тільки спеціальне обладнання, а й особливі умови забезпечення безпеки, зазначає Мілтон Лайтенберг.

Крім того, створення нервово-паралітичний бойових речовин - складний процес, а отрути родини "Новачок" у деяких експертів вважаються особливо непростими у виробництві.

Теоретично за наявності формул, знанні хімії, дотриманні запобіжних заходів і доступу до вихідних реагентів, виробляти хімічні агенти можуть різні люди.

Докладні дослідження щодо "Новачка" публікувалися, самі творці речовини описували процес його синтезу в мемуарах - і формально проводилося це не у військових лабораторіях.

Але знайти складові компоненти у вільному продажу було б неможливо, переважно їх виробляють для військових потреб, а деякі і зовсім потрапляють під заборону у Конвенції щодо заборони хімічної зброї, говорить професор Стефенс.

Визначити, хто точно виготовив отруту, якою отруїли Навального, за наявними у відкритому доступі даними неможливо.

Але сама група речовин "Новачок" асоціюється з Росією, тому що була розроблена саме там, пояснює експерт.


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.