Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Постись духом, а не тільки брюхом!

Традиції 19416 переглядів

Постись духом, а не тільки брюхом!
З точки зору сучасної науки вже підтверджено, що Піст має позитивний вплив на здоров’я людини.

“Піст - наймиліша, найугодніша Богу річ!”
Г. Сковорода


В українській традиції Великий піст вважається найголовнішим та найсуворішим. Розпочинається він після закінчення Масляної і триває сім тижнів, до Великодня.

Піст як релігійна традиція

Їжа, яку ми їмо, визначає стан нашого тіла, здоров’я, настрій, зовнішність, і, зрештою, стан нашої душі. Ми нерідко зустрічаємо по віддалених селах старих людей, які, незважаючи на свій вік зберегли ясність розуму, блиск очей, свіжий вигляд та добродушний настрій. І ми, не задумуючись, знаходимо причину у свіжому гірському повітрі, у криничній воді та відсутністі впливу скаженого ритму життя, соціальних мереж, бранцями яких ми є. Звичайно, ми будемо праві. Але є одне «але»: в більшості випадків ці люди слідкують за своїм харчуванням, керуючись традиціями та церковними обрядовими правилами.

В українській традиції Великий піст вважається найголовнішим та найсуворішим.

Ще філософ Григорій Сковорода казав, що "Піст - наймиліша, найугодніша Богу річ!», а народні прислів’я «пояснювали» значення Посту дохідливими словами: «Постись духом, а не тілько брюхом».

Піст з точки зору сучасної науки

З точки зору сучасної науки вже підтверджено, що Піст має позитивний вплив на здоров’я людини: дослідники медичного центру Інституту серця (Intermountain Medical Center Heart Institute) підтверджують, що регулярні періодичні пости є корисними для здоров’я і серця, оскільки знижують ризик хвороб коронарних артерій та діабету та рівень «поганого» холестерину в крові людини.

А вчені американського Національного інституту проблем старіння довели, що 24-х годинне утримання організму без їжі є м’яким стресом для клітин нашого тіла, відповіддю на який є збільшення здатності організму впоратися із сильнішим стресом. "Це свого роду аналог фізичних вправ для клітин", - йдеться у результаті дослідження.

Дослідники вважають, що цей стрес відбувається у всьому тілі, і може бути причиною збільшення тривалості життя та стійкості до хвороб, викликаних старінням.

Є багато причин, щоб дивитися на піст як користь для здоров’я. Тіло позбавляється від токсинів, зцілює себе, відновлює пошкоджені органи.

Піст для здоров’я

Потрібно взяти до уваги, що Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму час - час переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів. Тому, щоб не завдати шкоди організму і використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально.

Основні правила оптимізації харчування під час Великого посту

Оскільки існує заборона на м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білка в раціон харчування варто включати білок рослинного походження - це всі соєві продукти (їх асортимент дуже широкий - від м’яса до йогуртів), бобові, горіхи, насіння, різні злакові та каші, вироби з борошна грубого помолу.

Дуже корисно урізноманітнити свій раціон різними кашами, макаронними виробами із борошна грубого помолу або твердих сортів пшениці, картоплею, оскільки вони є ідеальними джерелами тривалої енергії.

Крім білкової і крохмалистої їжі необхідно щодня вживати в їжу рослинні олії, близько 1 - 2 столових ложок на день. Найкориснішими оліями є нерафінована оливкова першого холодного віджиму та лляна, які найкраще додавати у салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану.

Важлива частка в денному раціоні відводиться овочам та фруктам, яких потрібно вживати в кількості не менше 500 грамів щодня. Найкраще керуватись при виборі правилом «веселки», тобто жовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп і тд.).

Для профілактики загострення весняної депресії необхідно включати до раціону страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, сочевиці, а також фініки, банани і арахіс.

Важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс.

…І не забувати про важливість вживання достатньої кількості чистої питної води - не менше 1,5 літрів в день.

Для любителів солодкого залишаються мед та сухофрукти, які є джерелом важливих вітамінів і мікроелементів. А напій із урюка, багатий калієм, оздоровить роботу серцевого м’яза.

Організуйте собі режим харчування не рідше 4-5-ти разів на добу. Адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. При не достатку калорій може розвинутися банальна втома та слабкість.

Докладіть зусиль, щоб приймати їжу в стабільні години - травна система вже через 2-3 дні буде готова до роботи і процес травлення піде оптимальніше. І навіть різка зміна складу страв менше позначиться на Вашому самопочутті.

Намагайтеся не вживати ті страви, до яких відчуваєте неприязнь, бо все одно повноцінно не перетравляться, а лише викличуть бродіння і гниття продуктів та перевантаження організму токсинами. Їжте тільки при наявності апетиту.

Ретельно пережовуйте їжу - це дуже дієвий спосіб знешкодження патогенних бактерій, що потрапляють з їжею за допомогою ферменту лізоциму, який знаходиться у слині і має антибактеріальні властивості.

При виході з посту - будьте помірними при вживанні м’ясної і жирної їжі. Поступово і акуратно повертайте її в свій щоденний раціон. Пам’ятайте, що в організмі до кінця посту рівень ферментів, що розщеплюють білок, стає мінімальним, а продукти гниття білків у кишечнику можуть на 2 дні вивести вас з нормального робочого графіка. Не випадково культовий продукт - відварене яйце - збалансований продукт, який стимулює активність травної системи після багатоденного стриманості, і йому потрібно надати перевагу.

Що важливо дотримуватись як під час, так і після посту - так це від брехні, негативних емоцій, зла, гніву, ненависті, шанобливо ставитися до оточуючих, генерувати гарні думки, здійснювати корисні вчинки. І ставитися до інших так, як ми хотіли б щоб ставилися до нас. Любити ближнього свого (і далекого теж), як самого себе.

Якщо ми будемо дотримуватися посту в думках, словах і вчинках - рівень здоров’я лише підвищиться, а дотримання інших релігійних рекомендацій принесе ще більше здоров’я і благополуччя.
До теми:
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Традиції»:
Більше тем:
Найцікавіше:
Згадай себе!
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.