Аратта - На головну

19 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ляльку з “Катрусиного кінозалу” вкрали...

Кіномистецтво 74985 переглядів

Опубліковано - 27.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Тьотя Катя і Катруся
Тьотя Катя і Катруся
Українську дітвору 70-80-х років минулого століття вітром здувало з вулиць, коли тьотя Катя і її підопічна лялька Катруся представляли мультфільми і проводили «світські розмови» про шкільні проблеми, міжособистісні стосунки, про дітей і дорослих...

60-річна Катерина Лозовенко 15 років вела на телебаченні передачу ”Катрусин кінозал”. Перша програма вийшла у травні 1972 року, остання — 1987-го.

Із Катериною Семенівною стоїмо біля музею телебачення у столичному телецентрі на вулиці Мельникова. Двері музею закриті, але експонати можна розгледіти через його скляні стінки. На стіні висять великі чорно-білі знімки 30-річної давнини. На них і Катерина Семенівна з лялькою Катрусею. На одному з фото Лозовенко з високою зачіскою.

— Щоб вона трималася, гримери вилили мені на голову банку лаку, — сміється. — Та й тоді укладка трималася якусь годину. У мене волосся неслухняне. А одяг у студії був мій: у чому прийшла на роботу, в тому й виходила в ефір. Оце мої светр і жилетка, — показує ще одне фото.

Згадує, що на телебаченні отримувала 140 карбованців зарплатні. Ще 19 карбованців — гонорару за ”Катрусин кінозал”.

Питаю, чи не ревнувала її донька до інших дітей.

— Навпаки, Надя показувала мої фотографії друзям. Я рада, що вона не працює на телебаченні, — зізнається. — Займається рекламою в газеті. Їй 29 років.

Розповідає, як вела передачу вагітною.

— В ефірі не була лише три місяці після народження Наді. Катруся тоді вела передачу сама. Але я швидко вийшла на роботу.

— На вулицях вас впізнавали?

— Так, але мені це не подобалося. Коли питали: ”Ви тьотя Катя?” — відповідала: ”Ні”.

Про сім’ю говорить неохоче:

— Мій шлюб тривав довго, але не був щасливим. Усе забуто й викреслено з пам’яті.

Катерина Лозовенко не любить згадувати своє дитинство.

— Я його собі сама зліпила, — каже. — Пішла в четвертому класі у Палац піонерів, записалася у різні гуртки. Так і вийшла з сім’ї назавжди.

Має лише чотири фотографії з телепередачі, адже ”Катрусин кінозал” ішов у прямому ефірі. 1987 року Катруся з кімнати для реквізиту зникла.

— Я дітям сказала, що Катруся захворіла. Довго її шукала. Якось друзі повідомили, що бачили ляльку в приватному музеї. Подзвонила туди. Мені сказали, що вона справді в них. Але коли я прийшла, ляльки вже не було.

— Ми з Катрусею виходили в ефір по вівторках, а Дід Панас — по п’ятницях, — згадує. — Усе, що пишуть про Діда Панаса, актора Петра Весклярова — начебто він матюкався, пив — дурниці. Він помер 1994-го у віці 82 роки.

Голосом Катрусі говорила артистка Театру ляльок Олена Клименко.

— Вона сиділа поруч зі мною, а не під столом, як думали, — розповідає Лозовенко. — Олена зараз живе в США.

Катерина Семенівна пропонує піти до кафе. Але сумнівається, чи є там вільні місця. Сідаємо за крайній столик.
Замість ляльки Катрусі, яка зникла, Катерині Лозовенко дали іншу ляльку. ”Але це не та Катруся”, — каже вона (фото: Ольга РОТАЄНКО)
Замість ляльки Катрусі, яка зникла, Катерині Лозовенко дали іншу ляльку. ”Але це не та Катруся”, — каже вона (фото: Ольга РОТАЄНКО)
— Передача була дуже популярна, — продовжує. — Це не подобалася моїй начальниці — жінці пенсійного віку Інні Жуковій. Вона була комуністкою, жодної дитячої передачі не зробила сама. Мене почали витісняти з редакції. Поступово з Дідом Панасом нас замінили ”Мультфільмом на замовлення”. На телебачення приходило багато листів, у них запитували, куди ми поділися. Відповідальний секретар малювала якісь відповіді, а я сиділа поруч без роботи.

Каже, що років 10 тому хотіла відновити ”Катрусин кінозал”. Але жоден телеканал цим не зацікавився. Письменники брати Капранови запропонували Катерині Лозовенко працювати з новою лялькою. Передачі, які тоді зняли, можна побачити лише на відеокасетах.

— Треба буде ту ляльку віддати до музею, — каже ”тьотя Катя”. — Але це не та Катруся.

Українське ТБ у роки передперебудовних метаморфоз славилося не лише «Актуальною камерою» із її проблемами надоїв і загроз імперіалізму, але й неймовірно популярною дитячою програмою «Катрусин кінозал». На той час в ужитку не було поняття «формат», ніхто не визначав рейтинг. І даремно, між іншим... Тому що, якби визначали, то зауважили б: дітвору вітром здувало з вулиць, коли тітонька Катя і її підопічна лялька Катруся представляли мультфільми і проводили «світські розмови» про шкільні проблеми, міжособистісні стосунки, про дітей і дорослих...

Програма була гіперпопулярною. Особливо її пам’ятають ті, кому сьогодні 30—40, — вони фактично виросли на передачі. «Кінозал» проіснував в ефірі 15 років. Строк і довгий, і короткий. Тому що гідної заміни не знайшлося. А дитяче мовлення згодом і зовсім підкосили під корінь...

1946, 4 липня — Катерина Лозовенко народилася в Києві
1970 — закінчила акторський факультет Київського театрального інституту ім. Карпенка-Карого
1972 — на телебаченні ведуча програм ”На добраніч, діти” та ”Катрусин кінозал”
1975 — вийшла заміж
1977 — народилася донька Надія
1987 — закрили передачі з лялькою Катрусею ”На добраніч, діти” та ”Катрусин кінозал”
1988 — режисер у головній редакції телепрограм для Києва й області
2006 — режисер у Об’єднанні документальних фільмів

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Кіномистецтво»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.