Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


То ж чим отруїли Віктора Ющенка?

Є така думка 23937 переглядів

Опубліковано - 5.06.2008 | Всі публікації | Версія для друку

То ж чим отруїли Віктора Ющенка?
Свідок у справі отруєння Президента Ющенка, народний депутат України Давид Жванія заявив в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що результати аналізів, які проводились у тій справі, є сфальсифікованими.

Його виклики як свідка до генпрокуратури він назвав маніпуляціями та політичним тиском.

Заяву про фальсифікації він назвав своєю громадянською позицією.

Пан Жванія додав, що версію про отруєння вигадали у штабі тоді ще кандидата в президенти, Віктора Ющенка.

Кореспондент Бі-Бі-Сі Богдан Цюпин почав розмову з пaном Жванією із запитання: чому його ім’я у новинах? Що сталося?

Давид Жванія: Виходячи з того, що готується так звана операція широка коаліція, ту активну частину фракції, яка для адміністрації зрозуміло не буде брати в цьому участь, щодо неї здійснюється політичний тиск. Сьогодні відбувається залякування неслухняних, аби було більше, хто підписував би нову коаліцію. Націй підставі порушені абсолютно незаконні карні справи по Луценку, по Жванії та інших.

Бі-Бі-Сі: У вас проблема з громадянством?

Давид Жванія: Справа у тому, що я чітко отримував рішення щодо громадянства на основі рішення суду. Хоча міг отримати й іншими методами. Це усе йшло через адвокатів і вони порадили скористатися законним правом. Крім того я вже жив в Україні і приїхав сюди не бомжом. Мені не треба було щось фальсифікувати, щоб отримати громадянство. Для мене це був складний шлях і рішення, бо українське громадянство це не американське. Я тут одружився і вирішив тут жити.

Бі-Бі-Сі:Хіба владоможцям щось загрожує?

Давид Жванія: Я вважаю, що становище більш критичне. Після переформатування коаліції треба буде розставляти крапки. І грубо кажучи, люди які проходили у справі по паспорту – ці свідки опиняються на допитах по отруєнню. Тут іде маніпуляція. Прокуратура діє ніби не підконтрольна закону. Йде нівелювання усіх силових структур.

Бі-Бі-Сі: Ви не приходите до прокуратури?

Давид Жванія: Дезинформація, бо я ж не буду жити в цій генпрокуратурі. Скільки було доцільно, я туди ходив. Це просто знущання. Вони мені створюють таку ауру. Не буду ж я туди щодня ходити, щоб мені хлопчик, який до мене запитань більше не має, сидів і набирав протокол одним пальцем на комп’ютері. Питання по отруєнню мені не задають. Бо їх немає. Запитання про що завгодно, але не по цій справі. Усі свідчення по цій справі я дав 4 роки тому.
Бі-Бі-Сі: А ваші дії не маніпуляція з фактами?

Давид Жванія:Позиція, з якою я вийшов – це моє чітке переконання і моя громадянська позиція. Бо ця справа це найбільший страх Ющенка. Він цього боїться найбільше. Прокуратури в країні більше немає, головно там партія регіонів і представники адміністрації. Вони почали по суті шантажувати президента. Зараз він діє так убиваючи досягнення минулих років тому, що він цього боїться.

Бі-Бі-Сі:Що сталося з Ющенком на вашу думку?

Давид Жванія: Це було звичайне харчове отруєння. Діагноз виставили в перший же день і таких отруєнь буває чимало у кожної третьої людини в світі. Це панкреатит. В день. Коли він звернувся до лікарів, усі вони зробили саме такий висновок. Я був там присутній. Потім вирішили, що він має летіти в Австрію. Я був проти, як людина, яка приймала рішення і була однією з найближчих. Бо пропонована клініка нічого до панкреатиту чи подібних справ не має. То був кардіологічний центр. Я пропонував переслати документи в якусь іншу установу. Щоб пацієнта приймали вже з розумінням його проблеми.

Бі-Бі-Сі: Але Ющенко був при смерті?

Давид Жванія: Стан Ющенка, коли його транспортували був дуже важкий. Тому я і був проти, що з таким рівнем інтоксикації транспортування проблематичне. Треба було забрати інтоксикацію, а тоді летіти. Зараз я не хочу вдаватися в подробиці. Саме версія отруєння Ющенка виникла не в його голові, а у його штабістів. І вони зробили таку заяву. Заяву зробив пан Зінченко, якого уповноважив штаб. Спочатку, що це біологічна зброя, хімічна. Не важливо – це була емоційна дія.

Я як один з керівників штабу був проти, бо казав ,що ми станемо заручниками становища, якщо заявимо про отруєння. Я казав, що це по суті вдарить по нас, бо ми насамперед перелякаємо населення, яке буде неадекватно себе вести. Мене не послухали. Тоді я просив Віктора Ющенка, щоб він не підтверджував до моменту . . . Бо тоді про отруєння ніхто не говорив, але після заяви Зінченка всі бігали і намагалися прикрити зад.

Бі-Бі-Сі: Де ваша громадянська позиція була раніше?

Давид Жванія: Тому, що не треба було ганьбити країну. Це був удар по тому усьому, до чого я як громадянин маю безпосередній стосунок. Я не хотів би, щоб той дух помаранчевої революції був якимось чином знівельований. Бо насправді люди вийшли не тому, що Ющенка отруїли, а це був реальний дух протесту, щоб виборче право в країні запрацювало. Кожен виходив зі своїм, але це була безвихідна ситуація. Я мовчав, щоб не завдавати удару по тій чудовій картині, що склалася тоді в країні.

Бі-Бі-Сі: А тепер становище змінилося?

Давид Жванія: Все перевернулося. По суті Ющенка в помаранчевому таборі вже немає. Тому утримувати вже нема чого.
Бі-Бі-Сі:Чи це не характерно для української політики – тримати інформацію прихованою?

Давид Жванія: Ніколи в житті. Я ніколи не був скандалістом. Мене завжди намагалися втягнути. Ось яка у мене мета? Стати президентом України?

Бі-Бі-Сі: Щоб до вас не чіплялися з боку влади?

Давид Жванія: Та там нічого немає. Навіть підозри… Але якщо зараз підключається репресивний апарат, щоб перевернути світ - Ющенко прийняв таке рішення. Але це не означає, що усі політики, які йшли з ним згодні змінити світогляд.

Бі-Бі-Сі:А щодо аналізів про отруєння?

Давид Жванія: Всі аналізи абсолютна підробка.

Геращенко: всім потрібно вгамувати свої емоції

Відповісти на серйозні звинувачення пана Жванії Бі-Бі-Сі попросила Ірину Геращенко, колишню речницю президента Ющенка.

Ірина Геращенко: Кожен член команди Віктора Ющенка, який пройшов з ним шлях виборчої кампанії 2004 року і досі, мабуть, по секундно, похвилинно пам’ятає ті драматичні дні вересня-жовтня 2004 року, коли ми зрозуміли, що кандидат в президенти Віктор Ющенко страшенно захворів. Він лікувався у клініці, яка має бездоганну репутацію, аналізи робили лікарі, які надзвичайно цінують свою медичну репутацію. Ці перші аналізи, які прийшли тоді у вересні 2004 року в країну, говорили, що захворювання є атиповим, що воно пов’язано з ураженням організму нехарчового характеру.

Під цими документами стоять підписи лікарів зі світовим іменем. Водночас, українська прокуратура тоді розпочала слідство, але ми усвідомлювали, що за тієї системи не могло відбутися, я думаю, чесне слідство. Мене, наприклад, як члена команди Віктора Ющенка, я пройшла з ним всі ті драматичні дні, була в у всіх його виборчих поїздках, вперше допитали у Генпрокуратурі вже після інавгурації президента Ющенка. Мабуть, пройшло вже декілька місяців, коли вже якісь деталі стерлися з пам’яті – коли, які зустрічі відбувалися. На жаль, під час того слідства дуже втрачався час. Але ті кілька клінік, які брали на наліз кров вже президента Ющенка, які проводили свої дослідження, а вони мають бездоганну репутацію у світі, і я вважаю, що ставити під сумнів ці речі, навіть у емоційному стані, некоректно, аморально.

Мені важко про це говорити, але це б’є і по команді, і по кожному члену команди, яка тоді пережила ці драматичні дні. Мене надзвичайно хвилює ця ситуація, тому що мені здається, що сьогодні всім потрібно вгамувати свої емоції і усвідомити, що будь-яка така заява б’є не тільки по команді президента, а й по Україні. Тому можуть радіти певні політичні сили всередині країни і за її межами. Українська демократія є дуже молодою, ми сьогодні вчимося певним моментам, публічності, і т. ін., але я думаю, що це вже перебір, коли особистісні емоції з різних боків переважають здоровий глузд.
Бі-Бі-Сі: Пані Геращенко, мені здається, що тут йдеться про значно серйозніші справи, ніж про просто емоції. Пан Жванія буквально каже, що один з керівників штабу пана Ющенко пан Зінченко у ті дні зробив, як він сказав, навмисну заяву, у якій він висловив версію про отруєння. Після того, як каже пан Жванія, це було взято на озброєння виборчим штабом як одна з виборчих технологій.

Ірина Геращенко: Я хочу розказати абсолютно іншу історію. Як людина, яка тоді була прес-секретарем лідера опозиції В.Ющенка, я посекундно пам’ятаю деталі тих днів, коли вперше надійшла інформація про те, що Ющенку зле, коли за кілька днів стан його здоров’я в Києві погіршився. Ми усвідомлювали, що мова йде вже не просто про погіршення стану здоров’я, і коли були зроблені перші аналізи у Відні, була виписана відповідна довідка, підписана лікарями, які, знаєте, живуть в демократичній країні з надзвичайно серйозними позиціями в медицині, у мене є копії цих перших документів, які тоді прийшли з клініки.

Там було написано, що хвороба Ющенка протікає атипово, і це пов’язано з нехарчовим отруєнням. Для того, щоб привезти цю довідку, яка була зроблена лікарями у Відні, Зінченко літав туди на один день, щоб пояснити громаді, де кандидат в президенти. А нас не пускали тоді на жодне радіо, на жодне телебачення. Єдина агітаційна кампанія, яка проводилася, це були зустрічі з виборцями.

Його не було, і нам потрібно було сказати суспільству, де він. І тодішній керівник кампанії Зінченко просто поїхав для того, щоб цю довідку не телефоном зачитувати, не факсом передавати, а привести її. Я думаю, що такі складні справи повинні одразу розслідуватися Генеральною прокуратурою. Президент Ющенко виступив тоді на Верховній Раді і сказав, що його отруїла влада. І я думаю, що так воно і було. Та влада мала 20 облич, але то була система, яка щодня боролася з опозицією.

Бі-Бі-Сі: Чому пан Жванія каже неправду?

Ірина Геращенко: Що стосується цієї історії, мені б дуже не хотілось, щоб в політику втручалися якісь особистісні речі, емоційно забарвлені, щоб спекулювали на темі здоров’я. Я думаю, це та ситуація, коли дуже багато емоцій. Я б порадила всім колегам не тиснути на слідство, дати йому можливість пройти цей шлях, щоб суспільство почуло вердикт від слідства. Те, що було отруєння, в мене немає жодних сумнівів.

Тому що ми бачили, що відбувалося, ми бачили Ющенка в прекрасній фізичній формі, він витримував по 10 зустрічей на день. І в один день все змінилося. Але за яких обставин це відбулося, хто за цим стояв – ні ви, як незалежна преса, ні я, як український політик, не маємо права сказати. Це має вирішити слідство. Я дуже шаную юридичні моменти і дуже хочу, щоб слідство в Україні якнайшвидше відповіло на ці питання.

Бі-Бі-Сі: Чи ви думаєте, що така сенсаційна заява пана Жванії пришвидшить це розслідування?

Ірина Геращенко: Я думаю, що будь-які такі заяви не можуть пришвидшити розслідування, вони можуть поглибити напругу в коаліції. Я це списую на певні емоційні речі, я не та людина, яка дозволить собі кинути камінь в жодного члена нашої команди, але ці заяви я не сприймаю. Мені здається, є речі, на яких не можна спекулювати. Це здоров’я людей, це стан між життям і смертю, в якому був тоді президент Ющенко.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.