Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чого чекати українцю, якщо критиканство гаранта грає на полі Москви?

Добробут 22768 переглядів

Опубліковано - 26.11.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Чого чекати українцю, якщо критиканство гаранта грає на полі Москви?
Борги завжди були і будуть, бо російський “Газпром” постачає Україні газ за непрозорою схемою. Постачання через посередника “РосУкрЕнерго”, запроваджене у липні 2004 року, дозволяє Росії завжди тримати Україну в напруженні.

Досягнута «Нафтогазом України» домовленість про погашення боргів лише пом’якшила ситуацію і відкрила дорогу подальшим переговорам про ціну газу на наступний рік. Яка ж природа газових боргів України – політична чи економічна? І якої нової ціни на газ варто сподіватися?

Україна не винна Росії, але «Нафтогаз України» заборгував «РосУкрЕнерго», тож Україна мусить погасити борги «Газпрому». Така не зовсім логічна схема призвела до того, що НАК «Нафтогаз України» на переговорах у Москві зобов'язався до 1 грудня цього року погасити заборгованість за вересневий газ і частину заборгованості за жовтень.

Як свідчить офіційна інформація Кабінету Міністрів, «існуюча заборгованість була накопичена за контрактом на постачання газу між НАК «Нафтогаз України» і компанією «РосУкрЕнерго» від 14 березня 2008 року. Сума заборгованості становить 1 мільярд 260 мільйонів доларів».

Цю ж цифру назвав у вівторок і Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
За його словами, структура цього боргу складається з 400 мільйонів доларів — за газ у вересні, і 860 мільйонів — за газ у жовтні. І це без штрафних санкцій.

І хоч уряд Юлії Тимошенко домовився про сплату цього боргу до завершення встановленого Президентом 5-денного терміну, похвали Кабмін не отримав. Адже причиною заборгованості «є помилки українського уряду», заявив Соколовський.

Протистояння Президента і Прем’єра послаблює позиції України

Борги завжди будуть, бо схема непрозора, — вважає керівник енергетичних програм Центру Номос Михайло Гончар.

На його думку, газові ігри між Україною та «Газпромом» нагадують більярд, де один із гравців, сильніший, перед тим, як загнати кулю в лузу, б'є києм по голові свого суперника. Але той, хоч і слабший, встигає до удару ще вибудувати якусь комбінацію, щоб і собі забити. Однак шансів «воювати» з «Газпромом» в України все менше – через політичні протистояння, каже експерт.

«Розбалансована позиція в державі, коли Секретаріат Президента і Президент говорять і роблять одне, а уряд інше, сприятиме тому, що нам виставлятимуть максимальні ціни. Від часу появи посередницьких структур газовий ринок весь лихоманить. Тому, що ця схема газової торгівлі, інстальована 29 липня 2004 року, якраз так і була задумана, щоб тримати Україну на короткому повідку і в потрібний момент використовувати чинник газової залежності з тим, щоб добитися економічних преференцій для «Газпрому» по тарифах і політичних поступок», – зазначає Михайло Гончар.

За однією з версій, Юлія Тимошенко затягнула з виплатою боргів, бо хотіла таким чином довести посередника «РосУкрЕнерго» до банкрутства. Але, на думку експертів, це важко зробити «наскоком», адже посередник має угоди, підписані на 25 років.

Полякали і досить

Налякали боргами і судом, а тепер можна домовлятися про ціну. Схема вже добре перевірена, а тому «Газпром» демонструє благодушність. «Ми переконані, що ці питання будуть вирішенні, як і в попередні роки, шляхом переговорів – шляхом домовленостей», – каже радник-посланець Посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов.

Однак, це можна розглядати, і як підтвердження зацікавленості «Газпрому» у збереженні «РосУкрЕнерго» і бажанні уникнути прискіпливого розгляду сторонніми міжнародними судовими інстанціями українсько-російських газових суперечок.

«Газпром» вирішив далі домовлятися з Україною. А це, як стверджує колишній перший віце-прем’єр і міністр палива та енергетики Росії Борис Нємцов, означає, що таке рішення ухвалив Володимир Путін.

«Газпром» – це особистий проект Путіна. Усі серйозні питання: ціни, обсягу поставок, відключення і підключення – вирішуються цією людиною», – каже Нємцов.

Наступне і головне питання – ціна на газ у 2009 році

Секретаріат Президента наводить складні розрахунки, прив’язуючи ціну газу до падіння ціни на нафту та поетапного переходу України до європейського рівня цін, і заявляє: середньорічна ціна на газ для України у 2009 році мала б складати менш ніж 100 доларів за тисячу кубометрів.

Енергетичний експерт Михайло Гончар вважає, що це неможливо. Росія швидше знизить ціну для європейських споживачів газу, а з Україною буде, як завжди, окрема розмова. Єдине, що ми можемо зробити, то це синхронно, разом із подорожчанням газу, піднімати й вартість транзиту. Тоді газова більярдна партія може вирівнятися.
Від “Аратти”: уважно спостерегаючи за розвитком гри навколо газовї труби, ми дедалі більше переконуємося, що Президент Ющенко або не компетентний у цій сфері взаємин, або має прямий інтерес у лоббіюванні московського зиску в газові сфері.

Ми пам'ятаємо, як у 2006 році наш гарант публічно заявляв, що може підписатися під кожним словом угод, які повністю легалізували на українському газовому ринку монополіста-посередника РУЕ. Нагадаємо, що тим самим наш народний Президент Віктор Ющенко довершив справу, започатковану Кучмою і Януковичем у 2004 році і повністю позбавив Україну і українців альтернативних джерел постачання пального. А трохи згодом той самий Ющенко направляв запити у ФБР США із проханням з'ясувати засновників фірми-прокладки ( нібито від сам не знав і навіть не здогадувався, хто за цією аферою стоїть), якій було подаровано важель управління українською державою...

Ми, наразі, не будемо перераховувати досягнення глави держави, які аж ніяк не можна назвати проукраїнською політикою. Бо цей перелік буде надто великим і потребує окремого аналітичного матеріалу.

Ми нагадаємо, що сучасна кризова ситуація, коли держдава Україна й платники податків мають чомусь розраховуватися за борги РУЕ перед Газпромом виникла на початку цього року, коли Москва улаштувала чергову істерику щодо так званих газових боргів. І тоді, саме Президент Ющенко наказав уряду погасити російські претензії за рахунок українців, хоча той самий Нафтогаз, як суб'єкт господарської діяльності - повністю відокремлений від держави. Тобто, уряд не несе відповідальності за його борги, так само як і Нафтогаз - не відповідає по борговим зобов'язаннім уряду.

Чи слід дивуватися, що зараз Москва вимагає фактичної передоплати за газ ($2,2 млрд.), який знахидиться у ПГС на збереганні і ще не проданий споживачам? Тим не менше, як ми усі знаємо, що Президент розпорядився - проплатити.

Що ж стосується поточної так званої заборгованості у $1,2 млрд. за вересень і жовтень, то за специфікою взаєморозрахунків у газовій сфері, коли сроживачі платять за фактом споживання, то така затримка, як правило - боргом не вважається. Тим більше, шо за існуючих умов на ринку - навряд чи хтось, і не тільки в Україні, розраховується день у день.

Проте, очевидно, Москва отримала із Банкової позитивний сигнал: ціни можна піднімати. Бо, як публічно наголосив Президент Ющенко, йому, бачте, соромно, що маленькі українці так мало платять за спожитий газ.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.