Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Лев Силенко приятелював із батьком Катерини Ющенко

Українці 55963 перегляди

Опубліковано - 1.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Основоположник Рідної Української Національної Віри Лев Силенко у 2006-му переніс інсульт. У чотирикімнатній квартирі у столичному районі Оболонь йому допомагає духовна донька Тетяна Лисенко (фото: Андрій ШМАТОВ)
Основоположник Рідної Української Національної Віри Лев Силенко у 2006-му переніс інсульт. У чотирикімнатній квартирі у столичному районі Оболонь йому допомагає духовна донька Тетяна Лисенко (фото: Андрій ШМАТОВ)
25 листопада цього року від запалення легенів на 87-му році пішов з життя основоположник Рідної Української Національної Віри Лев Силенко. У травні 2008 р. Л.Силенко повернувся до України, але через несприятливі обставини у вересні був вимушений повернутися до Канади. Пропонуємо вашій увазі одне з останніх інтерв`ю з духовним лідером РУН Віри.

”Учителю, до вас прийшли”, — каже 46-річна Тетяна Лисенко. Основоположник Рідної Української Національної Віри 86-річний Лев Силенко сидить в інвалідному візку. Він у вишиванці, світлих штанах, чорних босоніжках.

12 травня Лев Силенко повернувся в Україну зі США. За океаном він провів більшу частину життя. Про його приїзд преса не повідомляла.

— В Америці це не пройшло би непоміченим, — каже помічниця Силенка. — Адже повернулася людина рівня Далай-лами. Лев Силенко належить до 100 інтелектуалів світу, визначених Кембриджським біографічним центром. У ”Борисполі” його зустрічали кілька сотень рідновірів.

Іде до полиці з книгами. У кутку стоїть телевізор ”Томсон”. В іншому — дідух у глечику, поряд засланий вишитою скатертиною стіл.

Тетяна показує товстий синій фоліант — книгу “Мага Віра”. Це система поглядів на життя та світ, створена на українських стародавніх традиціях.
Повернення Льва Силенка на Україну. 12 травня 2008 року.
Повернення Льва Силенка на Україну. 12 травня 2008 року.


— Учитель приїхав назавжди, — розповідає. — Йому важко говорити після інсульту. Тому питайте мене. Але він усе чує й розуміє.

Живе Лев Силенко на Оболоні. Його чотирикімнатну квартиру рідновіри переобладнали в Духовне представництво пророка. Лисенко постійно перебуває поряд із Силенком.

— У лютому 2006-го в учителя стався інсульт. Лікувався в шпиталях у Вошінгтоні, — вимовляє на американський манір. — У вересні 2007-го лікарі сказали, що потрібна негайна операція вартістю до 40 тисяч доларів. Доба перебування коштує тисячу доларів без страхівки. Учитель її не мав, бо він громадянин Канади. Тому я зв’язалася з Катериною Ющенко.

Дружина президента допомогла покласти Силенка в лікарню ”Феофанія” під Києвом.

— Допомогли, мова навіть частково вернулася, — радіє Тетяна. — Лежав там два місяці. Його відвідував пан Князевич (міністр охорони здоров’я. — ”ГПУ”). Казав, що президент особисто турбується. Зворушливою була зустріч зі Софією Чумаченко, матір’ю дружини президента.


Тетяна Лисенко каже, що батьки Катерини Чумаченко в США сповідували Рідну Віру.

— У часописі ”Самобутня Україна” за кінець 1960-х є фото батьків і 7-літньої Каті, де вона читає вірші Вчителя на зібранні в Чикаго. Там рідновіри мали будинок для проведення Священних годин. Батько Катерини заповів поховати його за обрядом РУНВіри.

Силенко щось шепоче. Тетяна схиляється над ним. Перепитує. Бере товсту книжку ”Учитель Силенко”.

— Це я написала, — пояснює. — Це навіть коротко, бо багата біографія: війна, німецький полон, утеча з полону, табори переміщених осіб у Німеччині, Канада, Америка.

1953-го Лев Силенко перебрався з Німеччини в Канаду. Займався журналістикою, кінодокументалістикою, досліджував українську міфологію, релігію.

— Він був в Іраку, Пакистані, Греції, Туреччині, Тибеті. Працював у бібліотеках Лондона, Парижа, Тегерана… Всюду збирав матеріали про Україну. У Латинській Америці вивчав культуру ацтеків, шукав і віднаходив там сліди України. Відвідував дикі племена в Бразилії та Еквадорі. У 1970-х у Індії жив серед монахів-буддистів. Довів, що між санскритом і українською мовою багато спільного. Уклав перший українсько-санскритський словник.

— О, в нього все життя сповнене небезпек! На нього кілька замахів було. У 1960-х зняв у Канаді документальний фільм ”Годинник б’є 12” — про дії радянської агентури. Біля виходу з ресторану на нього напали двоє невідомих. У тяжкому стані потрапив до шпиталю Саскатуна.

— А як ви опинилися в США? — цікавлюся.

— 1993-го полетіла як перший український журналіст, акредитований Держдепартаментом. Приїхала в Спрінг Глен робити інтерв’ю з Учителем.
Силенко запропонував журналістці стати його літредактором. Тетяна Лисенко у США отримала статус біженки. Спочатку працювала на радіо ”Голос Америки”.
— Згодом запропонували працю в Держдепі, — продовжує Тетяна. — Викладала українську для дипломатів. Учила мови Карлоса Паскуаля, майбутнього посла США в Україні. Зустрічалася з Кондолізою Райс, Збігнєвом Бжезінським, Діком Чейні.

1995-го Лев Силенко висвятив Тетяну Лисенко на священика — рунмаму Світославу.

— Звідтоді в мене рідновірське імя, — каже жінка. — Я виконувала обряд поховання Олега Кармелюка, голови ”Просвіти” Лас-Вегаса і тамтешнього рунтата. А ще й близького друга Джека Пеленса — голлівудського актора, українця Івана Палагнюка. 1997-го Учитель оголосив мене духовною донькою. Це означає, що маю право бути правонаступницею і продовжити його справу. Я кожної п’ятниці ввечері сідала за кермо й за 5 годин їхала 350 миль до нього в Спрін Глен. У вихідні він диктував мені листи, статті. Я писала, готувала, прала. Робила вареники, пекла пиріжки, варила борщ. Він любить усе українське. Коли Учитель тяжко занедужав, погодився переїхати до Вашингтона, до мого помешкання.

Розпитую про побут Силенка.

— Робив зарядку, мав дві невеличкі гантельки. Вранці натщесерце випивав склянку чистої води. Харчується скромно. Ніколи не їв ковбаси, м’яса. Хіба рибу зрідка.

Лев Силенко заповів поховати себе за трипільськими звичаями.

— Він хоче, щоби тіло кремували, частину праху розвіяли над однією з найвищих круч над Дніпром і на тому місці побудували Храм Дажбожий, — каже Тетяна. — А іншу частину праху — поховати в рідному селі й на тому місці зробити могилу.

2005-го університет ім. Вашінгтона у США висунув Лева Силенка на здобуття Нобелівської премії.

— Але ”Мага Віра” не перекладена англійською. Комітет вимагав перекласти хоча б кілька розділів. Здається, до 1 вересня 2006-го, — говорить Тетяна. — Але хвороба Вчителя вивела всіх із нормального ритму.

1921, 27 вересня — Лев Силенко народився в с. Богоявленське Олександрійського р-ну Кіровоградської обл.

1940 — служить у Червоній Армії, восени 1941-го потрапив у німецький полон

1947 — свідчив про Голодомор 1932–1933 рр. в Україні на процесі в Парижі

1949 — навчався в Гальденберзькому університеті, Німеччина

1953 — на кораблі ”Стюарт” прибув до Канади

1979 — написав книгу ”Мага Віра”, оголосив про РУНВіру

2008, 12 травня — повернувся в Україну

2008, 25 лиспопада — помер від запалення легенів в Канаді...

Довідка. Рідна Українська Національна Віра – це монотеїстична релігія, яку 1964 року в Америці відновив Лев Силенко, реформувавши багатобожну віру предків у віру в Єдиного Бога на ім’я Дажбог.

З тих пір Силенка вважають пророком усі послідовники цієї релігії. Він – автор книги "Мага Віра" (“Велике Світло волі”), що у перекладі з санскриту означає "Могутнє натхнення". Ця книга є священною для усіх РУНВірівців.

У ній, окрім різноманітних досліджень, філософських і релігійних постулатів, викладено також 17 заповідей і 7 Законів Правильного Життя. Уся історія України, викладена у книзі, досліджена самим Силенком без чужоземного впливу.

Символом РУНВіри є зображення трисуття (тризуба), що означає світ видимий (Яв), духовний (Нав), закони природи, звичаї (Прав).

РУНВірівці особливо шанують трьох видатних поетів-українців: Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесю Українку, які, на їхню думку, першими почали висловлювати своє негативне ставлення до чужих релігій.

Літочислення у РУНВірівців ведеться від часів Мізинської культури, пам’ятки якої були знайдені біля с. Мізин на Чернігівщині на глибині 8 метрів на березі річки Десни.

За календарем РУНВіри зараз (2008) – 11 008 рік.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Українці»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.