Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Патріарх Кирило відмовився йти на самозахоплення київського парку

Довкілля 63392 перегляди

Опубліковано - 31.07.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Проект Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП
Проект Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП
Візит Патріарха Московського і всія Русі Кирила (Гундяєва) на місце будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП в Києві 28 липня був офіційно відмінений «у зв’язку з тим, що уранішня літургія в Києво-Печерській лаврі тривала довше запланованого часу».

Про це повідомив протоієрей Віктор Іващук, відповідальний за самозахват цієї території і подальше будівництво храму без жодних юридичних підстав на те, передає портал Релігія в Україні.

«Вже о 13:30 у нього почався офіційний святковий прийом», - заявив о. Віктор “Газеті по-київськи”.

Патріарх Кирило 28 липня, в другий день свого візиту до України, провів богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Божественна літургія була присвячена дню пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі. Планувалося, що потім предстоятель РПЦ відвідає місце будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП, де його чекали пікети протесту. Як вважають спостерігачі, небажання входити в контакт з пікетниками і загальна втома привели до раптової зміни патріаршої програми.

Воскресенський собор, закладка якого була здійснена літом 2007 року, обіцяє стати одним з найвищих церковних будівель не тільки в Україні, але і у всій Європі. Його місткість повинна буде перевищити п'ять тисяч чоловік. УПЦ МП з 1992 року не має свого кафедрального собору, оскільки її попередній кафедральний собор - Свято-Володимирський - в даний час знаходиться у підпорядкуванні Української Православної Церкви Київського патріархату.

Правда, здійснити намічене російські священики вирішили звичним для себе способом - в обхід закону і всупереч здоровому глузду. Завдяки цьому будівництво вже стало ареною масових зіткнень місцевих жителів з міліцією і об'єктом судових тяжб, одним словом - не далеко найсвітлішою плямою в репутації РПЦ в Україні.

З 9:00 парк і прилеглі тротуари були оточені щільним кільцем міліції і цивільних.

Незадовго до очікуваного приїзду Кирила (12-13:00), група місцевих жителів провела на цьому місці акцію протесту проти вирубування парку. Виламано дві секції огорожі, з боку вулиці огорожа обписана гаслами на захист парка. Активісти пояснили свою позицію журналістам, їх знімали фотокореспонденти.

Територія парку загального користування «Либідський», згідно Генеральному плану розвитку Києва, є зеленою зоною. Будівництво «соборів» і будь-яких інших будівель на цій території, - а рівно і видача дозволів на таке будівництво, - є незаконними і переслідуються, в т.ч., в кримінальному порядку. Потрібно всіма доступними способами перешкоджати знищенню парку «Либідський», заявили в громадянській ініціативі «Збережи Старий Київ» (ЗСК).

У зв'язку з цим ЗСК вимагає від релігійних організацій «Українська Православна Церква» і «Російська Православна Церква» негайно відмовитися від будь-якого будівництва на місці парку «Либідський». У свою чергу, Київська міська державна адміністрація, а також центральні органи влади України, повинні не допустити незаконної забудови парка, і притягати до відповідальності всіх винних до підготовки такої забудови, вважають громадські активісти і місцеві жителі.

Земля, яку загарбали московські священнослужителі, знаходиться між високим прямовисним схилом Чорної Гори і річкою Либідь, причому зліва від нього (під схилом) знаходиться озеро Глинка, взаємозалежне з руслом Либеді і підземними водами.

Навколо, в радіусі кілометра, знаходяться:

- тунелі метро (перегін «Либідська-Деміївська»). Тунелі неодноразово затоплювало, при будівництві навесні загинули декілька метробудівців.

- нитка №1 Головного Міського Каналізаційного Колектора

- сортувальна станція і дуже завантажений залізничний перегін «Київ-Московський - Київ-Товарний» з шляхопроводом через Либідь. Річка періодично виходить з берегів від простої зливи, затоплюючи міст.

- три надто завантажені транспортні розв'язки (Московська пл., Либідськая пл., пр-т. Науки - вул.Голосіївська - вул. Грінченка) - причому Либідь і її підземна притока Оріхуватка йдуть в підземний колектор саме під одну з них.

- три харчові виробництва, що використовують в техпроцесі аміак.

Супутниковий знімок району потенційної забудови:
Супутниковий знімок району потенційної забудови
Супутниковий знімок району потенційної забудови

Зліва і праворуч від краю:

- Деміївський (Сталінський) шляхопровід

- річка Либідь

- парк і незаконно побудована в нім АЗС

Зліва і праворуч по діагоналі вниз:

- хладокомбінат (аміако-небезпечне виробництво), під яким метротонелі. У 2007 році одна з будівель комбінату осіла в результаті продовження тунелю до Деміївки

- розв'язка бул. Дружби Народів - Либідська пл. і автостоянка

- парк

- об'єкти МВС

- Залізничне шосе і горловина ст. «Київ-Московський»

Зліва і праворуч по діагоналі вгору:

- аміако-небезпечні підприємства «Олком» і фабрика ім. Маркса корпорації «Рошен»

- вул. Грінченко

- залізничний перегін

- річка Либідь

- парк

- небезпечне озеро

- житловий мікрорайон “Чорна Гора” (на високій горі)

Питання про техногенну катастрофу - це питання про те, як вплине на підземні і надземні води району потенційне будівництво величезного комплексу будівель з декількома підземними рівнями, стверджують київські екологи.

Вони попереджають, що один лише початок будівництва призведе до затоплення лінії метро в районі ст. «Либідьська», змиву ділянки між о. Глинка і р. Либідь до Дніпра, масовим обвалам на густонаселеній “Чорній Горі” (багатоповерхова забудова), хімічній техногенній катастрофі, розриву декількох автомобільних і залізничних шляхопроводів, а також постійному виходу з берегів р. Либідь.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.