Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Головна таємниця спалювання жирів або чому не допомагає спортзал

Медицина 58337 переглядів

Опубліковано - 16.10.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Головна таємниця спалювання жирів або чому не допомагає спортзал
Можливо, я зараз буду говорити давно відомі речі. І хтось скаже - дурниця, навіщо по сто разів одне й те ж повторювати! Однак, читаючи питання в тематичних спільнотах і на форумах, регулярно зустрічаєшся з одним і тим же - ну не знають (або не розуміють) люди цих самих головних основ. Ні в яку!

Типова ситуація

Дівчина (або доросла жінка, чи чоловік - не суть) вирішила, що досить, хочу ідеальну фігуру - піду на фітнес! Місяць, а, може, навіть і два, чесно відходила по 3-4 рази на тиждень, стрибала та тренувала прес по 30 хвилин, ще по 10 - на степ-платформі, і навіть з ранку почала робити 10-хвилинну пробіжку, сподіваючись, що незабаром стане королевою краси.

Місяць чи два пройшли, дівчина дивиться на ваги, а там - плюс 2 кг! Дівчина думає - ага! Це в мене накачалися м'язи! Значить і жир ось-ось почне зникати!

Ходить на фітнес ще місяць, але жир ніяк не починає зникати. І, скажу по секрету, не буде. В якийсь момент дівчина зрозуміє це сама. Бути стрункою їй просто не судилося, генетика погана, та й кине ці заняття. Має вона рацію? Чи ні?

Давайте розглянемо помилки

Ви, думаєте, що за ці 2 місяці в неї справді накачалися 2-3 кг м'язів? Якщо у дівчини немає проблем із гормонами, якщо вона просто займається, не особливо замислюючись про харчування та інше, то для того, щоб наростити кілька кілограм м'язів їй буде потрібно зовсім не 2 місяці, прямо скажемо, не особливо напружених тренувань.

Навіть чоловіку для того, щоб додати 2 кг чистої м'язової маси, потрібно досить багато часу, куди більше одного місяця інтенсивних цілеспрямованих занять. Нормальній здоровій дівчині гормональний фон ніколи не дозволить досягнути таких результатів. Без варіантів - це фізіологія, проти неї не нічого не вдієш.

А зайві 2 кг - це 2 кг жиру, які вона радісно наїла за ці 2 місяці. Навантажень стало більше, тренування, що не кажи, були інтенсивними. Й їсти на цьому тлі стало хотітися більше.

99% за те, що дівчина цього не відслідковувала, дозволяла собі додаткові перекушування цукерками-шоколадками або горішками (а вони за калорійністю будь-який шоколадці фору дадуть), от і отримала закономірний результат.
Залежність використання джерел енергії від часу. По осі абсцис (Х) - час тренування у хвилинах, по осі ординат (У) - внесок того чи іншого джерела в «спільну справу». Фото надане автором
Залежність використання джерел енергії від часу. По осі абсцис (Х) - час тренування у хвилинах, по осі ординат (У) - внесок того чи іншого джерела в «спільну справу». Фото надане автором
Так чому ж не йде жир?

Є в спортивній медицині такий цікавий графік. Що означають ці лінії та цифри, і як їх застосувати до реального життя? А дуже просто.

Тут показано те, як відбувається енергозабезпечення фізичної роботи в людському організмі. Залежність використання джерел енергії від часу. По осі абсцис (Х) - час тренування в хвилинах, по осі ординат (У) - внесок того чи іншого джерела в «спільну справу».

Кожне джерело має різну «потужність» (швидкість вивільнення енергії), і при цьому запасається організмом в кількості, оборотно пропорційній до цієї потужності.

Найбільші енергетичні запаси організму - жирові. Їх кількості може вистачити на тиждень безперервної роботи, і це не перебільшення. Було підраховано, що якщо б марафонець пробіг свою дистанцію тільки за рахунок витрат жиру, у нього пішло б на це приблизно 300г. Марафонець! А у вас зайвого скільки?
Для спалювання жирів у тренуванні повинно бути задіяно не менше 2 / 3 м'язів організму. Фото: B2M Productions / Getty Images
Для спалювання жирів у тренуванні повинно бути задіяно не менше 2 / 3 м'язів організму. Фото: B2M Productions / Getty Images
Отже, тепер докладніше.

1 джерело - креатинфосфат. Його організм витрачає в першу чергу - це питання декількох секунд. Потрібний він для здійснення різких миттєвих зусиль. Штангу, наприклад, підняти. Або щось аналогічне.

2 джерело - м'язовий глікоген. Його витрати починають рости слідом за падінням витрати креатинфосфату, пік припадає на 5-хвилинне навантаження, далі рівень споживання глікогену поступово знижується.

3 джерело - вуглеводи. Вони забезпечують наш організм енергією близько години (точніше 40-80 хвилин). Звідки розкид? Справа в тому, що вуглеводи - це як запас вуглеводів самого організму (у спортсмена цього запасу може і на 2 години вистачити, у звичайної нетренованої людини - значно менше), так і те, що ви могли з'їсти-випити безпосередньо перед тренуванням (скажімо, солодкий сік, шоколадку...). Відповідно запас вуглеводів може варіюватися.

І нарешті, наше довгоочікуване 4 джерело - жири! Тільки коли починає знижуватися вуглеводне забезпечення фізичного навантаження, в силу вступає мобілізація енергії з жирової тканини. Тобто вступає вона з самого початку, але перші 40-60 хвилин тренування витрата жирів настільки мала, що можна взагалі не приймати її до уваги. Так хто там сподівається стати стрункіше, роблячи 10-ти хвилинні ранкові пробіжки?

Це не означає, що потрібно цілу годину-дві давати собі найтяжчі навантаження, щоб досягти результату. Але й качати руку еспандером, відпочиваючи перед телевізором - теж не піде. Для спалювання жирів у тренуванні повинно бути задіяно не менше 2/3 м'язів організму. Тобто переміщати своє тіло в просторі необхідно в будь-якому випадку. Ось і все.

Хоча ні, це ще далеко не все, тонкощів є маса, і знати про них теж зайвим не буде.

І харчуватися для схуднення потрібно обов'язково низькокалорійне та збалансоване (не сидіти на дієтах, які, найчастіше, бувають шкідливі). Харчуватися слід правильно та систематично. І ранкові пробіжки краще робити, ніж ні (сумарна добова витрата енергії в будь-якому випадку підвищується, а це нам на руку), і вводити з часом силові тренування напевно вам буде потрібно. І багато чого іншого.

Але якщо зараз вам треба не просто на півсантиметра зменшити об`єм, якщо у вас 20-30 кг зайвої ваги, то про всі інші навантаження поки рано і марно говорити. А основне, з чого вже можна почати діяти і почати отримувати результати, - я розповіла.

Удачи вам і успіхів у правильному побудові вашого тренувального процесу!

Любов Косинська -
лікар, фахівець з стрункості та здорового способу життя
.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.