Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хто в домі хазяїн - 2?

Психологія та стосунки 22132 перегляди

Опубліковано - 26.11.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Хто в домі хазяїн - 2?
За традицією главою сім’ї вважається чоловік. А насправді нерідко всім займається дружина, що, власне, її другу половину часто цілком влаштовує...

Психотерапевт Іван Фенін вважає, що така родина проходить кілька етапів, на кожному з яких жінці потрібно правильно себе поводити.

20-30 років. «Синочок»

Вона: Ініціативна, вольова, успішна жінка, безумовний лідер. Партнер із сильним характером їй не потрібен. Їй потрібен хтось, хто не в змозі обійтися без керівництва.

Він: Яскравий, розумний і талановитий чоловік, який має потребу в постійній турботі й опіці. Такі діти часто виростають у сім'ях, де матерям властиві надмірний контроль і владність. Створюючи сім'ю, такий чоловік вибирає дружину, яка охоче бере на себе управління, дозволяючи йому якомога довше залишатися дитиною.

Відносини: У такому шлюбі характери подружжя повністю відповідають взаємним вимогам. Відносини між чоловіком і дружиною будуються за принципом «мама - син».
30-40 років. «Я вже дорослий»

Вона: У сімейному житті у розподілі обов'язків усе устоялося, і незрозуміло, з чого це чоловік раптом почав «брикатися», «качати права» - все одно йому доведеться поступитися, тому що всім так зручніше, та і йому теж.

Він: Його ставлення до світу поступово змінюється. Відбувається процес дорослішання. Цьому сприяє і професійне зростання, і серйозна відповідальність на роботі, і підростаючі діти. Поступово він усвідомлює, що його вже не влаштовує рівень самостійності, наданий дружиною.

Відносини. У сім'ї починаються конфлікти, які стають все більш і більш запеклими.

40-50 років. «Нове життя»

Вона: За весь час спільного життя дружина намагалася жодного разу не показати, наскільки потребує власного чоловіка. Навіть коли хворіла. Та й у присутності сторонніх не раз давала зрозуміти чоловіку, «хто в домі хазяїн».

Він: Образи, що поступово накопичилися, все більше і більше обтяжують чоловіче самолюбство. «Чоловік-підкаблучник!» - читає він в очах оточуючих, навіть якщо у них цього і в думках не було. У ньому прокидається заглушена попередніми роками потреба бути господарем свого життя. А заодно і бажання бути «головою», самому про когось піклуватися, керувати.

Відносини: Спочатку настає оманливе затишшя, сімейні сутички припиняються. Чоловік більше не вступає в суперечки і досить спокійно реагує на спроби дружини, як і раніше управляти його життям. Ситуація має розв`язок в тому, що чоловік оголошує про свій відхід до іншої жінки. Він сам став «татом»: знайшов жінку набагато молодшу, м'яку, поступливу, нерішучу. Він рветься «почати самостійне життя». При цьому в ньому борються суперечливі почуття. До будинку, до дружини він сильно прив'язаний і по-своєму її любить. Але почуття, що спалахнуло, означає не просто нове життя, а життя за його власними законами і правилами. Зараз або ніколи, все-таки вже далеко не хлопчик.
Порізно

Вона: Опинившись одна, несподівано для себе виявляє, що втратила певну опору, весь її звичний світ пішов шкереберть. Зараз, коли управляти більше ніким і, власне, й немає такої потреби, вона відчуває повну розгубленість. Розчарування у своєму шлюбі переростає в розчарування всім світом, власним життям.

Він: Йому здається, що його-то дружина, така сильна і розумна, не пропаде. Цим він заспокоює свою совість. У засліпленні прийдешнього «нового життя» він може навіть не помітити, що інстинктивно вибрав той же самий тип жінки, що і його дружина, що за багато років він розучився бути лідером.

Відносини: Подальші події можуть розвиватися по-різному, це залежить від багатьох факторів. Але навіть якщо чоловік повертається, відчуття здійсненої зради може отруїти обом все подальше життя.
Протиотрута

Щоб подібний жорсткий сценарій не здійснився у вашому житті, спробуйте змінити свою поведінку.

Правило № 1. Намагайтеся зробити так, щоб він відчував себе незамінним. Спробуйте час від часу бути (або хоча б здаватися) слабкою. На початку несподівана безпорадність і потреба в підтримці можуть викликати в чоловіка недовіру, навіть обурення. Нічого, це тільки перша реакція. Чоловік дуже хоче виглядати сильним і в кінцевому рахунку не втратить таку можливість.

Правило № 2. Дозволяйте собі іноді трохи розслабитися. Спробуйте хоча б на тиждень, на день, на годину забути про свій обов'язок «відповідати за все». Дозвольте собі бути м'якою і ніжною, а іноді навіть розгубленою і заплаканою.

Правило № 3. Позбавляйтеся від батьківських стереотипів. Внутрішній голос постійно шепоче вам на вухо: «ти повинна бути сильною і твердою, завжди контролювати ситуацію». Або: «адже він толком нічого не зробить, якщо я не втручуся». Це дуже схоже на голос мами, але не варто повторювати помилок батьків - у них своє життя, у вас - своє.

Довірте своєму чоловікові хоча б половину всіх рішень, що приймаються в сім'ї. Він зуміє зробити все, як треба, якщо обійтися без критичних зауважень. Звичайно, доведеться набратися терпіння - не так-то просто перетворитися зі споживача на активного учасника подій. Однак ваше схвалення і щире захоплення його діями здатні творити дива.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.