Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер Василь Кононов - канонічна фігура епохи путінського неосовєтізма

Холодна війна-2 69315 переглядів

Опубліковано - 4.04.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Василь Кононов - канонічна фігура епохи путінського неосоветізма, ікона російських патріотів, закінчений червоний бандит-терорист
Василь Кононов - канонічна фігура епохи путінського неосоветізма, ікона російських патріотів, закінчений червоний бандит-терорист
Помер Василь Кононов - канонічна фігура епохи путінського неосоветізма, ікона російських патріотів. Закінчений червоний бандит-терорист, чиє ім’я Москва перетворила на знаряддя боротьби з ненависними балтійськими демократіями.

Нагадаю, що в травні 1944 року Кононов з підручними знищив за рішенням «партизанського суду» як «поліцаїв» дев'ятьох антирадянськи налаштованих жителів латвійського села Малі Бати. При цьому в «поліцаї» потрапили три жінки, одна з них на дев'ятому місяці вагітності. З дев'яти чоловік п'ятеро були розстріляні, а четверо спалено живцем, включаючи вагітну жінку. Вона спершу вибралася з полум'я, але більшовики рішуче заштовхали її назад у вогонь. Всі люди Кононова були одягнені у німецьку форму - можливо, спочатку «акцію відплати» хотіли, як звичайно, списати на звірства окупантів. Так само потім у Західній Україні будуть звірствувати чекісти, переодягнені у форму УПА, збуджуючи в народі ненависть до «бандерівців».

Це діяння Кононова названо у вільній Латвії своїм ім'ям - геноцид. Минулого року Європейський суд з прав людини визнав Кононова військовим злочинцем, викликавши шквал протестів з боку Росії: від заяв Ради Федерації до біснування «нашистів» у посольства Латвії. Латвійський журналіст Дідзіс Мелькіс писав минулого року: «Як показує постанова Великої палати Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі Василя Кононова і реакція на нього офіційної Москви, моральний рубіж між Європою і не-Європою збігається зі східним кордоном Латвії».

І ось тепер президент Медведєв висловлює співчуття близьким і рідним покійного такими словами: «У роки Великої Вітчизняної війни Василь Макарович самовіддано боровся з фашистськими загарбниками. Все своє життя він зберігав вірність бойовій співдружності, захищав правду про події тих років».

Прем'єр Путін в аналогічній телеграмі висловився так: «Щиро співчуваю рідним і близьким Василя Макаровича Кононова, який пішов з життя. Ми всі глибоко шанували цю сильну духом, мужню людину. Він з великою гідністю пройшов через усі випробування, що випали на його долю. До кінця - зберіг віру в свої ідеали. І назавжди залишиться в нашій пам'яті».

Останнім часом багато говорять про «розбіжності» в правлячому тандемі. Однак, як бачимо, відносно одного з головних системоутворюючих міфів, тандем демонструє повну одностайність. Я кажу про «велику перемогу». Знищувати мирних громадян, спалювати їх живцем, в тому числі - вагітну жінку, це, згідно Медведєву і Путіну, значить «самовіддано боротися з фашистськими загарбниками». Жити і померти нерозкаяним катом і садистом - це, на думку «тандему», означає «зберігати вірність бойовій співдружності, захищати правду про події тих років», «зберегти віру в свої ідеали». Як бачимо, жодного морального кордону між Медведєвим і Путіним не пролягає. Обидва вони - поза межами європейської цивілізації.

У травні минулого року я писав : «... хто такий Кононов? Відповідь на це питання є сьогодні тестом на цивілізаційну ідентичність і просто на душевне здоров'я. Нормальній людині очевидно: Кононов - чекістський кат, підлий і цинічний вбивця, ганьба російського народу. Адже, скажімо, не робить ж Америка кумира з лейтенанта Келлі - "героя" в'єтнамської села Сонгмі. Америка лейтенанта Келлі соромиться, воліє його не згадувати. А путінська Росія щосили робить Кононова одним із символів "великої перемоги". І це - діагноз. Ми - глибоко хворе суспільство. Причому, небезпечне для оточуючих. Захищаючи Кононова, ерефія підтверджує свій генетичний зв'язок з людожерською сталінською державою. Захищаючи Кононова, нинішня Росія захищає не просто "велику перемогу" як свій базовий міф. Захищаючи Кононова, нинішня Росія відстоює сталінізм як принцип і систему. Агресивно розписується в генетичному сталінізмі. А значить - ми поза цивілізованого світу».

Сьогодні з'явилося багато надій, що Медведєв стане альтернативою Путіну і почне нову «перебудову». Заговорили про спроби чергової десталінізації.

Хочу лише зауважити, що справжня десталінізація повинна починатися з деканонізації Кононова.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Холодна війна-2»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.