Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Арешт Тимошенко – чи можливий новий Майдан?

Політика 25635 переглядів

Опубліковано - 7.08.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Арешт Тимошенко – чи можливий новий Майдан?
Прибічники Тимошенко організовують протести та розраховують на підтримку міжнародної спільноти. Експерти припускають можливість загострення ситуації в країні та негативні наслідки для відносин Києва з ЄС.

Мітинг біля будівлі Печерського райсуду у Києві партія «Батьківщина» почала ще в п'ятницю (5-го серпня) невдовзі після арешту її лідера, екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Прибічники опозиційного політика розраховують, що з понеділка протести будуть велелюдними.

На запитання про можливість вуличних протестів проти арешту Юлії Тимошенко заступник голови парламентського комітету з правосуддя, депутат Верховної ради від Партії регіонів Валерій Бондик закликав "не драматизувати ситуацію та не збурювати народ". На його думку, наразі в українців є більш важливі справи, ніж вуличні протести. Серед них він згадав організацію збору врожаю та підготовку дітей до школи.

Сподівання на протести і реакцію Заходу

Судові процеси проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших екс-високопосадовців не випадково розпочаті саме влітку, коли "більшість населення або на відпочинку, або переймається городами і перебуває в розслабленому стані", вважає президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. Він очікує активних, але не надто велелюдних протестів.

Водночас заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв переконаний, що вже з понеділка в протестах опозиції візьмуть участь багато людей. Він сказав, що від цього залежатиме подальше розгортання реакції з боку міжнародної громадськості. "Події в Північній Африці та на Близькому Сході доводять, що міжнародна спільнота діє дуже активно, коли сотні тисяч громадян починають протестувати проти диктаторських режимів", – сказав Соболєв.

Натомість депутат від Партії регіонів Валерій Бондик вважає, що будь-який зовнішній тиск може розглядатися, як втручання у внутрішні справи України. Він наголошує, що процес у справі Тимошенко ще не завершений, а сама справа "жодним чином не зачіпає норми міжнародного права".

Шанс на об'єднання опозиції?

Коментуючи плани опозиціонерів стосовно розгортання протестів, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран зазначив, що для всіх "кольорових" революцій обов'язковою передумовою є час виборів, коли настає легітимний привід змінити владу. Але він не виключив, що теперішні протестні акції хоч і будуть не дуже великими, однак можуть призвести до об'єднання досі розрізненої опозиції та визнання Юлії Тимошенко її лідером.

Якщо події розгортатимуться за таким сценарієм, то, як припускає Сергій Таран: «Це скасує плани влади щодо проходження на парламентських виборах 2012 року до Верховної ради нечисленних конкуруючих між собою опозиційних сил, яких згодом через "тушкування" могли би поглинути провладні фракції, як це було за часів президентства Леоніда Кучми".

Загроза міжнародної ізоляції?

Євросоюз, зовнішньополітичні відомства низки європейських країн, а також чимало окремих європейських політиків вже висловили різкі заяви з приводу арешту Юлії Тимошенко та закликали до проведення неупередженого суду. Обурення діями української влади може призвести до скасування намірів Євросоюзу підписати з Україною угоду про зону вільної торгівлі та про асоціацію, вважає Сергій Таран.

Також різка реакція російського МЗС з твердженням, що газові угоди 2009-го року були підписані відповідно до законодавства двох країн та норм міжнародного права, змушує політолога не виключати "часткової міжнародної ізоляції" України. За таких умов "заручниками цієї ситуації та нинішньої влади стануть громадяни України, які вже не зможуть очікувати скасування віз з країнами ЄС та торгівельних бар'єрів з Європою", – припускає Таран.

На відміну від нього, Ігор Жданов не виключив підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС, але сказав, що її ратифікація "може стати предметом великого політичного торгу між урядами ЄС та адміністрацією Януковича".

В українському МЗС вже заявили, що події довкола арешту Тимошенко не вплинуть на терміни підписання угоди про асоціацію з ЄС.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.