Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Донецьких ультрас земляки пресують за націоналізм

Громадянська позиція 42725 переглядів

Опубліковано - 26.10.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Донецьких ультрас земляки пресують за націоналізм
«Спасибі жителям Донбасу ...» київських футбольних вболівальників вилилося для їхніх донецьких колег у цензуру речівок і наїзд на «фанатську культуру».

Зроблена днями активними фан-угрупованнями футбольного клубу «Шахтар» заява «про оголошення безстрокового протесту у вигляді відмови від підтримки команди під час майбутніх матчів чемпіонату Україна», викликало чималий переполох як в самому клубі, так і в середовищі міської влади та правоохоронців.

«На жаль, у зв'язку з усе більш наростаючими репресіями з боку органів МВС по відношенню до футбольних фанатів у Донецьку змушені оголосити безстроковий протест і припинити активну підтримку і створення будь-яких хореографії, а щоб уникнути можливих звинувачень і провокацій, утримуватися від відвідування домашніх ігор ШД» , - йдеться в заяві ультрас.

«Міліція нас почала пресувати відразу ж після того, як фани київського «Динамо» «прославилися» своєю речівкою «Спасибі жителям Донбасу ...», - заявив лідер однієї з ультрас-угрупувань «Шахтаря». - За межами стадіону у нас відбирали банери та плакати. Причому, робилося це в доволі грубій формі. Нас викликали «на співбесіди», вимагаючи відмовитися від «радикальних», «ксенофобських» і «націоналістичних» гасел і кричалок».

«Скажіть, що може бути злочинного в патріотизмі, якщо ми кричимо «Слава Україні!», а фани з іншого сектора нам відповідають «Героям слава!». А що нам накажете кричати «Слава КПРС!» або «Партії регіонів слава!», - обурюється ультрас.

Подальші навколофутбольні події нагадали сам футбол з його перепасовки, атаками і контратаками. Природно, на випад власних фанів не міг промовчати сам ФК «Шахтар». Тим більше, що вже на матчі, який відбувся одразу після заяви ультрас, на «Донбас Арені» з харківським «Металіст» фанатська трибуна донецьких ультрас була напівпорожньою, а присутні там вболівальники практично ніяк не висловлювали свої емоції і навіть гасили всілякі спроби «зальотних» активно підтримати свій клуб.

«Ми проти будь-якого прояву цензури. Але при цьому треба розуміти, що дії вболівальників не повинні суперечити законодавству країни і загальнолюдським нормам поведінки. ФК «Шахтар» проти будь-яких проявів агресії, провокаційних дій, що ведуть до заворушень, використання ненормативної лексики на стадіоні та за його межами. Футбол має бути вільний від політики, екстремістських проявів та ксенофобії», - наступна розпливчаста заява ФК «Шахтар», навряд чи здатна задовольнити ультрас. Тим більше, що головний тренер клубу Мірча Луческу заявив буквально наступне: «Мене дивує така поведінка. Навіщо вони приходять, якщо потім йдуть? Вони, напевно, хочуть бути головними. Але ультрас помиляються: головне - це команда ... Все, про що свідчить така поведінка ультрас - те, що вони не належать сім'ї «Шахтаря». Нам дуже шкода».
Чи стануть фани «Шахтаря» замість звичного «Слава Україні!» кричати «Слава Партії регіонів!»?
Чи стануть фани «Шахтаря» замість звичного «Слава Україні!» кричати «Слава Партії регіонів!»?
Розсерджений президент і власник клубу Ринат Ахметов після програного «Металісту» домашнього матчу відмовився коментувати вчинок донецьких фанів, але заявив, що «Шахтар» і без них може чудово обходитися, коли футболістів підтримує весь стадіон.

Але, схоже, від Ахметова дісталося не тільки ультрас, а й міській владі з правоохоронцями, що допускають вольності по відношенню до футбольних уболівальників за межами стадіону. Перші тут же відхрестилися від того, що відбувається і перевели стрілки на міліцію, при цьому заявляючи, що міськрада «готова в рамках своїх повноважень сприяти у вирішенні всіх спірних питань». Після чого розкрити всі козирі неприязних відносин з футбольними фанами довелося самим «винуватцям торжества».

За повідомленням прес-служби ГУМВС України в Донецькій області, «Може бути, мається на увазі випадок, що стався 17 вересня цього року, коли співробітниками міліції в Донецьку був відвернений несанкціонований марш групи молодих людей. Ці молоді люди йшли по місту під виглядом футбольних фанатів, вигукували гасла, що закликають до розпалювання національної ворожнечі. При затриманні вони представилися ультрас ФК «Шахтар» і «Металург», хоча в цей день ні в однієї зі згаданих команд матчів не було».

А міське управління МВС України в Донецьку навіть розмістило на своєму сайті інтригуюче фото ходи. У відомстві Могильова зізналися, що давно відстежують діяльність фанатських угруповань і відзначають зростання в них «націоналістичних» і «ксенофобських» настроїв. Окрім Донецька правоохоронці називають на Донеччині - Маріуполь, Краматорськ, Слов'янськ. За межами регіону, окрім Львова, «українським націоналізмом прославилися» фани Харкова, Полтави, Миколаєва, Луганська, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона і, як не дивно, - русофільських Сімферополя з Севастополем.

Активізацію своєї боротьби з проявами «буржуазного націоналізму», який, здавалося б залишився радянським історикам, правоохоронці пояснюють наближення Євро-2012 і «відповідними вимогами УЕФА». Не відомо, чи давав подібні установки Мішель Платіні, але про репресії з боку міліції у фанатському середовищі говорять все більше і більше. При цьому, як правило, прагнучи навести, тільки зрозумілий їй порядок, МВС перевищує свої повноваження і проявляє зайву агресію, як це було, наприклад на недавньому футбольному матчі «Таврія» - «Шахтар» по відношенню до кримських уболівальників.

Навряд чи сьогодні жоден з футбольних клубів, у тому числі і команда Ріната Ахметова, відмовиться від власного фанатського руху. У тому числі й тому, що це престижно. Автор матеріалу сам був свідком того, як на спонтанній зустрічі двох олігархів - власників футбольних клубів замість привітання прозвучала захоплена фраза: «А як наші фани твоїх вчора зробили!». Тому, напевно, ультрас «Шахтаря» зачистять від «небажаних елементів», виписавши їм назавжди вовчий квиток на «Донбас Арену», а на їх місце посадять більше благонадійних, без будь-яких «націоналістичних відхилень». Цікаво, чи стануть тоді фани «Шахтаря» замість звичного «Слава Україні!» кричати «Слава Партії регіонів!»?

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Громадянська позиція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.