Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Немає зради - любов Одна...»

Психологія та стосунки 20612 переглядів

Опубліковано - 21.02.2012 | Всі публікації | Версія для друку

«Немає зради - любов Одна...»
Ми, люди, здавна славимося своїм умінням підганяти незручні для нас правила під власні рамки, аргументуючи це найпереконливішим чином. А істина, як кажуть, «лежить посередині і без надгробка»...

«Не може серце жити в зраді:
Немає зради - любов Одна...»

Зінаїда Гіппіус,
хрещена мати Олени Теліги...


* * *
«Зрада починається тодi, коли живеш з однiєю людиною, а мрiєш зовсiм про iншу.»
Інтернет-мудрість


* * *

Навіть з приводу того, що вважати вірністю, а що - зрадою, немає єдиної точки зору. Часом зустрічаються несподівані погляди: «не вважається», якщо це ...

• курортний роман;
• у відрядженні;
• разово;
• якщо запобігати;
• з повією;
• коли з любові;
• поки офіційно не одружені;
• зі старим партнером;
• оральний або анальний секс;
• і навіть є версія - «якщо нечасто»...

Взагалі-то ми, люди, здавна славимося своїм умінням підганяти незручні для нас правила під власні рамки, аргументуючи це найпереконливішим чином. А істина, як кажуть, «лежить посередині і без надгробка»...

У любовних стосунках чоловік і жінка як дві сполучені судини - вони постійно чимось обмінюються: фізично, емоційно, інтелектуально, духовно... І лише коли з цим обміном щось не так, тоді з’являється потреба в додатковому обміні з іншою «посудиною».

Якщо відносини партнерів гармонійні - зв’язок на стороні не виникне. Звичайно, якісь бажання, інтерес до іншого партнера будуть періодично з’являтися, це природно, але в реальні дії вони не переростуть. Це як різниця між бажанням володіти мільйоном і реальним пограбуванням банку...

Коли вірність порушена, важливо не кричати: «Мерзотник, як ти міг!» - а зрозуміти, чому це відбулося. Причина зради лежить не зовні, винні не «кляті розлучники», котрі зазіхнули на союз двох люблячих сердець, - причина криється в самому союзі, і шукати її треба в одній з наступних ланок:

1. Причина в тому, хто зрадив;
2. В тому, кому зрадили;
3. В порушеному контакті між ними.

У нашій типології ми будемо говорити про героя в чоловічому образі просто для зручності, - точно те саме може бути застосовано і до жінок.
ТОЙ, ХТО ЗРАДИВ

«Недолюблені»


Якщо дитині в дитинстві бракувало любові, то внутрішній голод Недолюбленого такий сильний, що одного партнера завжди мало - як би він не кохав і не дбав, уваги завжди не вистачає, доводиться добирати її на стороні. Але, на жаль, і двох, і трьох партнерів теж виявляється мало, тому Недолюблений постійно має зв’язки на стороні, причому кілька одночасно.

Зазвичай Недолюблений сам не розуміє, що з ним відбувається, і пояснює свої пригоди бурхливим сексуальним темпераментом, любов’ю до різноманітності або тим, що не зустрів другу половинку, яка змусить його забути про решту.

Але «половинка» ніколи не зустрінеться, так як проблема в самому Недолюбленому. І насправді його любовні інтрижки здійснюються не заради сексу - це спроба заповнити внутрішній дефіцит любові. Зазвичай Недолюблений заводить не разові сексуальні зв’язки, а стійкі романи на стороні, в яких дозволяє себе любити, тоді як сам залишається холодним. Ці відносини зазвичай несиметричні, як і в дитинстві, коли він любив батьків, а вони його - ні, тільки ролі помінялися.

У таких союзах постійний партнер зазвичай виявляється в курсі зради - несвідомо йому будуть підсовувати її свідоцтва («забуті» в кишені піджака жіночі труси, презервативи в косметичці...). І це теж відіграш дитячо-батьківських стосунків, - ніби запізніле послання батькам: «Ага, ось ти мене не любиш, а комусь я все ж потрібен!»

І лише коли Недолюблений зрозуміє, що йому треба шукати любов до себе не в партнерах, а в своєму власному серці, і полюбить себе - тоді цей голод зникне і з’явиться здатність до повноцінних відносин, в яких тільки двоє.

«Залюблений»

У дитинстві його, навпаки, любили і балували, гіперопікаючи. Тому він так до кінця і не подорослішав, не хоче брати на себе відповідальність за відносини і живе «хочушками». Він щиро не розуміє, чому має якось себе обмежувати. Його зв’язки на стороні зазвичай поверхові й пов’язані з задоволенням: коханка з великими грудьми або коханець з великим гаманцем...

До моногамних стосунків може прийти, тільки якщо подорослішає і зрозуміє, що шлюб - це ще й відповідальність, якщо навчиться обмежувати свої «хочушки» і зрозуміє, навіщо це потрібно.

Утім, любовні зв’язки Залюбленого шлюбу не загрожують. Він вміє приховувати свої зради, та й в шлюб часто вступає зі «зручним» партнером, який закриває очі на зради або ставиться до них легко. Партнера береже від переживань, часто шукає в шлюбі когось з турботливих батьків.

«Месник»

Зради для нього - солодка помста, тому він неодмінно доведе їх до відома партнера. Навіть не опосередковано, через сліди засосов і помади, а прямо: розповість сам, причому часом в садистській формі, коли це найбільш болісно - наприклад, в ліжку або під час ювілею весілля...

Нерідко робить це принизливо: «Я відчуваю з ним те, що ніколи не відчувала з тобою», «Вона набагато жіночніша, ніж ти!» і т.д.

Іноді помста адресована безпосередньо самому партнеру, на якого виливається агресія, при цьому істинні причини гніву замовчуються, а вони можуть бути будь-якими: наприклад, відмова купити нову машину. Це інфантильна реакція: «Не хочеш задовольнити мою потреба? Тоді тримай!» Такий вид помсти - через зраду - вибирається як найбільш болісний.

Але помста може бути перенесена і з іншої людини - наприклад, давня образа на попереднього чоловіка виливається на цього. В ім’я збереження власного здоров’я і нервів, з Месником можливі тільки два варіанти: або безпосередньо з ним поговорити - чи готовий той відмовитися від помсти, або припиняти стосунки.

«Звиклий»

Якщо хлопчика ніяк не могли поділити люблячі жінки роду (наприклад, мама і бабуся) або аналогічно боролися за дівчинку чоловіки сім’ї, то у дорослості їм також буде потрібно одночасно два люблячих партнера. Тоді виникають два паралельні, однаково значущі зв’язки, і якщо один з них переростає в офіційний шлюб, то другий партнер - «офіційний коханець (коханка)».

І порівняння між ними ведеться у відкриту: Звиклому важливо відтворити дитячу ситуацію суперництва за нього. Він кочує між партнерами, шантажуючи обох: «А ось він приділяє мені більше уваги!»
ТОЙ, КОГО ЗРАДИЛИ

В очах громадськості виглядає жертвою, але насправді є провокатором, що підштовхнув свого партнера до зради. Зазвичай саме він зраджує першим, тільки не в сексуальному плані. Типові схеми: чоловік з головою поринув у роботу, дружина відчула брак уваги і завела роман на стороні; дружина зосередилася на дитині, чоловік став відчувати себе в своєму ж будинку чужим і почав заходити в інший будинок, де йому раді...

В першу чергу саме психологічні, а не сексуальні мотиви штовхають на зраду. Якщо хтось занадто багато енергії віддає на сторону - дітям, соціальній активності, домашній роботі, родичам і друзям, то на любовні стосунки його вже не вистачає, партнер виявляється обділеним і намагається щось добрати на стороні.

Той, кого зрадили, міг не задовольняти потреби партнера. Тоді в разі зради йому важливо побачити свою частину відповідальності і, можливо, щось змінити.
ПОРУШЕННЯ КОНТАКТУ

В цьому випадку обидва партнера хочуть моногамних відносин і здатні до них, але ось знайти спільну мову у них не виходить. Тоді зрада стає наслідком непорозуміння - подружжя готове піклуватися одне про одного і приймати турботу, але кожний має власний погляд на те, як це повинно відбуватися. Наприклад, дружина запитує: «Коли прийдеш додому?» - бажаючи приготувати смачну вечерю, а чоловік сприймає це як контроль.

Зраду в певній мірі можна назвати випадковою - тривалих і значущих стосунків на стороні не виникає. І виплив факт адюльтеру, як це не дивно, йде на користь, тому що допомагає проявитися прихованим проблемам.

Важливо, щоб партнери в цій болючій ситуації сіли за стіл переговорів і обговорили: чому це сталося, що і кому не вистачає в шлюбі і як би він хотів це отримати. Можна навіть прописати цю взаємну домовленість - скласти своєрідний «шлюбний контракт», де всі побажання конкретизовані. Наприклад: «Я б хотіла, щоб ти раз на тиждень дарував мені квіти», «Я б хотів, щоб ти, проводжаючи мене на роботу, цілувала» ...

Що вважати вірністю і як ставитися до цієї цінності - особистий вибір кожного. Але стосунки - це взаємна відповідальність, тому важливо, щоб це було ще й вибором пари, причому усвідомленим. Чи допускаються зв’язки на стороні? У яких випадках? З якої причини? Як у цій ситуації реагувати іншому партнеру?

Можуть бути різні погляди - важливо, щоб думки партнерів співпали. Тому питання вірності краще обговорити напряму, щоб не було несподіваних сюрпризів.
ДУМКА ЕКСПЕРТА

Андрій Копйов,
психолог-консультант, психотерапевт, кандидат психологічних наук, професор


ЗРАДА БЕЗ ПРИЧИН

У статті дуже ґрунтовно і детально розглянуто причини порушення подружньої вірності. Однак у всіх подібних подіях завжди є й інша, часом не менш сильна, але більш ірраціональна сторона. Варто тільки поміняти питання «чому?» на «навіщо?», як ми зіштовхуємося з незбагненним «списком» всіляких мотивацій, жодна з яких по-справжньому нічого не пояснює.

Це як з причинами пияцтва, - іронічний вірш Роберта Бернса «Про пияцтво», який чудово переклав Самуїл Маршак, саме про це. Не можу втриматися, щоб його не привести.

Для пияцтва є такі причини:
Поминки, свято, зустрічі, проводи,
Хрестини, весілля і розлучення,
Мороз, полювання, Новий рік,
Одужання, новосілля,
Печаль, каяття, веселощі,
Успіх, нагорода, новий чин
І просто пияцтво без усяких причин.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.