Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Князь Святослав Хоробрий має стати для нас символом Свободи, Честі, Сили та Рівності

Державність 28659 переглядів

Опубліковано - 3.07.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Святослав Хоробрий
Святослав Хоробрий
Коли ми запитаємо у пересічного українця, ким був в історії Святослав Ігорович, якого ще називають Хоробрим, то почуємо різні відповіді. Хтось згадає, що це був київський князь. Хтось скаже, що він був завойовником, який розширив межі русичівської держави – Київського князівства.

Хтось скаже, що це був безстрашний воїн, який переміг юдейський Хозарський каганат, що становив пряму загрозу – військову та економічну – для Києва та його земель, і стер з лиця землі хозарську столицю Ітіль 3 липня 964 року. Хтось скаже, що Святослав був мудрим державником, який зміцнив свою владу ззовні та внутрішньо, добираючи правильні кадри та проводячи активну зовнішню політику.

І всі ці відповіді правильні.

Святослав Хоробрий – це та постать у нашій історії, яка, поряд з іншими визначними українцями, має нагадувати нам, що українській нації є на кого рівнятися, є з кого брати приклад, є ким пишатися, є в кого вчитися бути великими й успішними. Ми не маємо довіряти "пророкам" з чужини, що підмінюють наші традиційні цінності – ми маємо знати своїх Героїв, вдосконалювати і збільшувати їхні надбання. Ми маємо бути вірні їхнім заповітам – жити щасливо і в пошані, з повагою один до одного, із вердим розумінням свого шляху у світовій історії. Адже лише ті нації, котрі розуміють своє призначення, свою ідею – Ідею Нації, та знають свої історичні орієнтири – стають великими, стають заможними.

Саме тому ми можемо сказати, що як військовий та державний діяч, князь Святослав Ігорович є для нас Символом.

Символом Свободи – адже саме Святослав Хоробрий позбавив Київське князівство усіх гнобителів, які становили загрозу – політичну, військову та економічну. Саме князь Святослав Ігорович безпосередньо довів, що позбавитися гніту нація може лише за умови, коли її правителі – найкращі сини народу, коли сама нація бореться за своє щастя і безпеку. Лише у разі, коли поєднані ці дві складові – коли провідна верства насправді виступає виразником та захисником інтересів народу, і коли сам народ готовий захищати свої інтереси, права, прагнення, оскільки розуміє свою мету – лише тоді нація може здобути Свободу.

Князь Святослав є для нас також символом Честі – адже він показав приклад шляхетного поводження навіть із ворогом, відправляючи тепер відомий усім вислів "Іду на Ви", коли виступав у похід проти своїх супротивників. Святослав Хоробрий навчив нас бути впевненим у своїх силах, боротися шляхетно, чесно і гідно, як він це робив завжди – і перемагав. Святослав Ігорович навчив нас вірити правителям, лише коли вони насправді є представниками народу – і діють в інтересах народу. Він був чесний до кінця зі своїми людьми – він не приховував власних планів, не приховував своїх інтересів, своєї релігії, свого походження, своїх статків – і цієї якості – чесності із власним народом – ніколи не набути нинішній, та й попередній антинародній владі, яка жодного разу не засвідчила те, що є дійсним виразником народних прагнень.

Святослав Хоробрий є для нас символом Сили – адже лише справжня сила – сила духу, волі та тіла – творить Історію. Саме сила Святослава І як Провідника народу, правителя держави – сила волі, сила віри в українську перемогу, сила тіла, яке воювало хоробро, хвацько, безстрашно та результативно – витворила нові кордони Київського князівства та нове розуміння характеру нашого народу; викресала новий – переможний – дух спільноти, яку пізніше, через століття, назвуть українською нацією. Ми маємо пам’ятати, що наші предки не лише побудували міцну державу, а й мали силу розчищати шляхи, розширюючи кордони, щоб робити її заможною – і так вони здобули Велич.

Князь Святослав є для нас символом Рівності – адже ніколи не відмежовувався він народу, ніс увесь тягар військової справи зі своїми побратимами, маючи приналежність до знатного роду, не виділявся з-поміж своїх людей, був князем Київським, за якого держава набула найбільшого територіального приросту – і не грабував, не гнобив свій народ, вимагаючи привілеїв. Святослав Хоробрий – це уособлення соціальної справедливості в українській історії. Правитель, який творив Історію, розширював Київську державу, позбавляв її економічної небезпеки, усунувши з торгівельного шляху хозар, який побудував свою владу, міцно закріпившись у найбільших князівствах – зокрема, Новгородському – ніяк не вирізнявся серед свого народу. Народу, який за правління Святослава Хороброго увічнив себе, ставши народом-переможцем, народом-завойовником, народом, що знає своє походження, свій шлях та мету – і досягає цієї мети.

Князь Святослав та наші предки – це люди, що навчили нас, як стати великими, як стати заможними та жити у повазі одне до одного і мати повагу чужинців.

Князь Святослав та наші предки, я певен, вирішили би проблему з будь-яким сучасним "каганатом", з будь-якими гнобителями та соцільними паразитами, що наживаються на бідах народу. Ми маємо взяти за основу свого життя, свого світогляду Ідею та Чин наших героїчних предків, щоб раз і назавжди позбутися усіх соціальних та національних гнобителів, примусити чужинців поважати наш народ, а значить – наші мову, традиції та культуру.

Пам’ятаючи Святослава, українці мають повернути собі величне та успішне місце у Світі та Історії.

Юрій Ботнар,

голова Уманської міської організації ВО "Свобода"

заступник голови Черкаської обласної організації ВО "Свобода" з питань молодіжної політики

голова Черкаського обласного осередку ВМГО "Сокіл"

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.