Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Гучне банкрутство німецької фірми Бакая

Світ про Україну 27832 перегляди

Опубліковано - 4.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Гучне банкрутство німецької фірми Бакая
Україно-російський бізнесмен і колишній високопосадовець Ігор Бакай в Німеччині зазнав краху. Місцеві політики і ЗМІ зітхнули з полегшенням: історичний палац поблизу Баден-Бадена врятували від “завгоспа Кучми”.

Німецька фірма Anna Maria Vermögensverwaltungs GmbH, яка належить близькому соратнику українського екс-президента Леоніда Кучми Ігореві Бакаю, визнана банкрутом. Колишній голова "Нафтогазу України" та Державного управління справами (ДУС) так і не розрахувався до кінця за придбаний ним 2010 року історичний готель Бюлергьое.

Навесні попередній власник готелю, відомий німецький бізнесмен Дитмар Гопп подав на Бакая до суду з вимогою виплатити 14,5 мільйонів відтермінованого платежу, які українець мав переказати до кінця минулого року. Загалом сума угоди між Гоппом і Бакаєм становить 32,5 мільйони євро. У червні суд призначив арбітражного управляючого. Бакай тоді надав управляючому план реструктуризації боргів. Згідно з цим планом, українець отримував час розрахуватися до кінця року, а перший транш у понад чотири мільйони євро він зобов’язався заплатити до кінця серпня. "Гроші так і не надійшли", - повідомив Deutsche Welle речник юридичної компанії Schultze&Braun, яка виступає арбітражним управляючим.

Врятувати історичну пам’ятку

Дитмар Гопп подав на Ігоря Бакая до суду після того, як стало відомо, що у травні у "Бюлергьое" вимкнули світло за несплату. Не лише попередній власник, але й місцеві політики і ЗМІ, забили на сполох: історична пам’ятка особливого значення може прийти в занепад. "Готель три роки стояв порожнім. Пан Бакай, відколи його купив, і сам грошей жодних у модернізацію не вклав, але й ніяких орендарів на територію готелю пускати не хотів. Зрештою, не було грошей навіть на покриття поточних витрат", - зазначають у Schultze&Braun.

У червні Ігор Бакай прилетів з Москви на переговори з арбітражним управляючим і пообіцяв повернути всі гроші і знайти інвесторів для готелю. Тоді ж Anna Maria Vermögensverwaltungs GmbH покрила 100 тисяч євро боргів за комунальні послуги. Втім, відтоді Бакая у містечку Бюль поблизу курортного Баден-Бадена не бачили. Чи збирається він переказувати кошти, до останнього моменту ніхто не знав. Тепер співробітники Schultze&Braun шукають для готелю-палацу нового власника. Продається й другий готель, який свого часу Бакай купив у Дитмара Гоппа – "Плеттіґ".

"Кінець прокляття"

Місцеві політики і журналісти з полегшенням сприйняли звістку про банкрутство Ігоря Бакая. "Прокляття готелю-палацу нарешті завершилося. Бюлергьое та готель Плеттіґ буде передано в інші руки. Це – добра звістка. Минулі три роки були втраченими", - написав у своєму коментарі оглядач видання Badisches Tagblatt. Не менш однозначні у своїх оцінках і місцеві політики та представники туристичної галузі регіону: "Зміна власника – це благословення для готелю Бюлергьое", "це – велика вдача", "чудова новина", – читаємо на шпальтах місцевої преси. "Я сподівався, що Бакай не розрахується і готель почне все спочатку з новим власником. Наскільки я знаю, є зацікавлені інвестори, які не походять зі Східної Європи. Це дає мені надію на краще. Бюлергьое – це флагман готельного бізнесу і перлина нашого регіону", - зазначив у коментарі Badisches Tagblatt Гансйорґ Вілліґ, голова об’єднання Культурна спадщина регіону Шварцвальдгохштрассе.

Арбітражний управляючий підтвердив DW зацікавленість потенційних покупців готелями Бюлергьое і Плеттіґ. "Готелі будуть продані тому, хто запропонує найбільш переконливу концепцію їх майбутнього використання", - зазначив представник Schultze&Braun. За підрахунками фахівців, в модернізацію розкішних об’єктів нерухомості новому власникові доведеться вкласти декілька десятків мільйонів євро. "Чим більші інвестиції запропонує потенційний покупець, тим нижчою може бути купівельна ціна", - пояснив речник арбітражного управляючого. Жодного впливу на те, за скільки буде продано готель Бакай не матиме. Гроші з продажу підуть насамперед на покриття заборгованості попередньому власнику, решту, якщо щось залишиться, отримає Бакай.

Десятки мільйонів євро - на вітер

Суму збитків колишнього "завгоспа Кучми", як називають його в українській пресі з часів діяльності на посаді голови ДУС, місцеві маклери оцінюють у десятки мільйонів євро. Очікується, що за сприятливих обставин за готель буде сплачено 20-25 мільйонів євро, що на 10-15 мільйонів менше, ніж 2010 року заплатив Бакай. Оперативні витрати на персонал і підтримання непрацюючого готелю у належному стані становили кілька мільйонів євро на рік.

Маклери, політики і журналісти, з якими спілкувалася DW, дивуються марнотратству Ігоря Бакая і мають лише одне пояснення байдужості "українського інвестора" до долі Бюлергьое: сумнівне походження коштів. "Вкласти стільки грошей у готель і залишити його напризволяще – це просто марнування грошей. Він злив у каналізацію десятки мільйонів євро. Звідки ці гроші, до яких так байдуже Бакаю? Цим мала би поцікавитися прокуратура", - сказав DW один обізнаний зі справою співрозмовник, який побажав залишитися неназваним. Кошти, якими Anna Maria Vermögensverwaltungs GmbH розраховувалася за готель, переказувалися з рахунків офшорних фірм-засновників на Кіпрі.

"За Ігорем Бакаєм тут ніхто не сумуватиме", - читаємо на шпальтах Badisches Tagblatt. Для Бакая, як і для деяких його попередників, готель став "чи то проміжним капіталовкладенням, чи то місцем для надійного збереження грошей або ж, імовірно, просто великою пральною машиною для відмивання коштів", - зазначає видання.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Сила уряду тримається на невігластві народу, і він знає це і тому завжди буде боротися проти просвітництва. Час нам зрозуміти це”
Лев Толстой

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.