Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Три способи ускладнити життя недружелюбній Росії

Політика 18704 перегляди

Опубліковано - 24.09.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Три способи ускладнити життя недружелюбній Росії
Коли майже 14 років тому Владімір Путін уперше став президентом Росії, деякий час світ ще сподівався, що він хоча й не ліберал, але рухатиметься в прозахідному напрямку.

Однак із початком санкт-петербурзького саміту Великої двадцятки (4–6 вересня) стає дедалі очевиднішим, що Путін відкрито прямує антизахідним курсом – чи то в міжнародній дипломатії стосовно Сирії, чи у внутрішніх питаннях, як-от ув’язнення лідерів опозиції або права сексуальних меншин. І справді, ворожість до Заходу стала фірмовим знаком його третього президентського терміну.
На щастя, вплив Путіна зменшується. Європейські країни, які залежали від російського газу, раніше були легкою мішенню для залякування. А тепер зниження енергоспоживання, нові газопроводи в обхід РФ, розробки родовищ сланцевого газу і нафти в інших країнах, поширення конкурентних правил ЄС на російських виробників енергії послабило його вплив.

Проте Росія все ще лишається серйозною силою, з якою слід рахуватися. Вона найбільший у світі виробник нафти і газу, має постійне місце в Раді Безпеки ООН й арсенал ядерної зброї. Заходу доводиться мати з нею справу в питаннях, що стосуються Сирії, Ірану, виведення військ з Афганістану, контролю за озброєннями і міжнародного тероризму. За винятком ситуації з Іраном, Кремль нечасто йшов на співпрацю. Достатньо згадати, як російський лідер постійно стає на захист злочинного режиму Башара Асада в Сирії. Це вимагає від Заходу жорсткішого підходу.

У минулому, коли континентальній Європі (особливо Німеччині та Італії) доводилося мати справу з Путіним, вона надто часто ставила ділові інтереси вище за демократичні принципи. Пізніше м’якотілість часто виявляли американці, але скасування Бараком Обамою запланованого саміту з ВВП стало дещо запізнілим підтвердженням жорсткішого курсу, який проявляється і з боку Німеччини, бо Анґелі Меркель уже набридли його штучки.

Тож є надія на узгодженішу та рішучішу відповідь. Особливо перспективними для застосування тиску видаються три сфери.
Перша – дуга країн уздовж кордонів РФ, де Путін має найбільший вплив через енергетику, торгівлю, засоби масової інформації та інтриги. На ці держави слід дивитися як на прифронтові, й опір російському тиску там має ключове значення. Наприклад, ВВП добровільно-примусово заганяє колишні радянські республіки до Митного та Євразійського союзів. Для більшості з них це невдала альтернатива ЄС. Європі слід наполегливо наближати до себе більш-менш підхожі країни, як-от Молдова. Але рівновага може виявитися нестійкою. Найбільший приз – Україну – зразком демократії не назвеш. Тому, якщо вона хоче підписати Угоду про асоціацію з ЄС у листопаді, як заплановано, спочатку має зробити крок до верховенства права. Опір російському тискові не означає зниження планки тих вимог, які передусім і роблять ЄС привабливим.

Переграти Кремль

Друге вразливе місце – безпека. Привілейований статус Росії у відносинах з НАТО ґрунтувався на дружніх засадах. Тепер же, коли Путін заявляє, що Альянс – це його ворог, час діяти жорстко. Слід ловити російських шпигунів як у країнах НАТО, так і поза їхніми межами й вживати відповідних заходів щодо завербованих ними джерел.

І останнє – нудний, але важливий світ міжнародної бюрократії. ВВП зажив недоброї слави завдяки протидії роботі Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та іншим, які переймаються проблемами фальшування виборів, свободи слова і прав меншин. Росію не можна виключити з тих структур, але проти неї можна виступати рішучіше. І навіщо приймати Путіна в якісь нові організації? РФ подала заявку на членство в ОЕСР, «мозковому центрі» демократичних країн зі штаб-квартирою в Парижі. Ця структура пропонує потенційним членам тест на спільність поглядів. Очевидно, що путінська Росія провалить його з тріском.

Переклад - "Український тиждень"

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.