Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Генерал-лейтенант Микола Мельник: «Завоювати Україну росіяни не зможуть - під ними горітиме земля»

Національна безпека 24368 переглядів

Опубліковано - 12.03.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Генерал-лейтенант Микола Мельник
Генерал-лейтенант Микола Мельник
Наскільки є виправданою тактика «м’якого опору», до якої вдалася Україна у відповідь на військову агресію Росії у Криму? Чи здатні українські збройні сили в принципі протистояти росіянам? До яких сценаріїв Москви слід готуватися Україні?

Зрозуміло, в актуальних умовах складно отримати відповіді на ці питання у чинного керівництва Збройних сил України. Тому LB.ua спробував це зробити, поспілкувавшись із керівництвом колишнім.

Генерал-лейтенант Микола Мельник вийшов у відставку у 2005 році з посади заступника начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони. Хоч зв’язок з "островом" (назва української військової розвідки на професійному сленгу військових, пов’язана з розташуванням ГУР на Рибальському острові Києва), судячи з нашої розмови, підтримує регулярний. Що логічно: колишніх розвідників не буває. У послужному списку генерала Мельника - реальний бойовий досвід у Африці та створення Національної гвардії України. LB.ua застав генерала у прекрасному настрої - він саме отримав чергові СМС з погрозами за свій виступ в ефірі одного з телеканалів напередодні.

Про війну в Криму

- Поясніть, будь ласка, людям, які далекі від збройних сил, що зараз відбувається. Є фактична і неприхована агресія іноземної держави, при цьому українська армія не застосовує силових дій у відповідь? Це правильне рішення?

- Я не можу відповісти на це питання. Як військовий, як професіонал, у якого є досвід ведення бойових дій, я цього не розумію. При нападі навіть на караульні приміщення має відкривається вогонь на враження. Те, що росіяни зараз роблять в Криму з нашими військовими частинами, – це неприпустимо. Кожен бойовий офіцер вам скаже, що в такій ситуації треба діяти. Але...

- Але не діють. Чому?

- Я думаю, політичне керівництво країни не дає дозвіл на застосування зброї. А вже які у них мотиви — це треба питати у міністра оборони і начальника Генштабу.

Я бойовий генерал. В Криму у нас є винищувачі, є протиповітряна оборона — одна з найсильніших по країні. Коли туди летіли російські вертольоти, 12 літаків ІЛ-76 — можна було б збити хоча б частину з цих 12 літаків. Це була б адекватна відповідь на агресію. У будь-якому статуті, навіть, караульної служби, написано, що при нападі на вартового можна застосовувати зброю без попередження, на об’єкт — аналогічно. Статути затверджуються Верховною Радою України. І сьогодні офіцери їх не виконують.

- Це означає, що військові отримали наказ не виконувати статути?

- Однозначно. Я знаю хлопців з 4-ї бригади морської піхоти — дуже професійні, справжні патріоти. В Криму люди говорять переважно російською, але серед них багато патріотів України.

Я уявляю собі, що переживають хлопці, коли їм дають команду стояти без зброї, коли по них фактично стріляють. Ви всі, мабуть, бачили відео, де наші військові йдуть з прапором і співають гімн. В мене нема слів — я можу їм тільки вклонитись.

Але наскільки доцільна ця тактика — не знаю. Можливо, відсутність спротиву розрядить і стабілізує обстановку. Але я Путіну не вірю, якщо чесно. Путін агресор, а Державна Дума — це, фактично, офіційні терористи. Вірити їм не можна.

- А українська армія була готова застосовувати зброю у випадку агресії?

- Частини, розташовані в Криму, можна було дуже швидко по команді привести в повну бойову готовність.

- Але якби українські військові відкрили вогонь по агресору — це була б повноцінна війна.

- Так, - війна. І, зрозуміло, цю війну ми б спочатку програли. І зараз росіяни були б уже під Києвом, вони планували викинути сюди десантуру ще в неділю...

- Тобто, ви вважаєте, що українська армія не здатна сьогодні чинити опір російській армії в принципі?

- Проти того компоненту, який Росія підтягла під кордон, проти десантних частин, ми були б безсилі. Наш східний кордон фактично повністю оголений. Було знищено дивізії в Луганську, Харкові, в Чернігові. Найближчі бригади, які зможуть швидко діяти — у Білій Церкві та в Житомирі. Всі бригади, які ближче до східного кордону, не укомплектовані. Вони не зможуть діяти ефективно.

Тому, можливо, рішення не відповідати на агресію було раціональним. Є перехоплені розмови Путіна з його начальником командування Чорноморського Флоту. "Почему вы не действуете?.. Почему они не стреляют?.. А что вы для этого делаете?..” Взагалі, розвідка дає багато інформації, але я не все можу говорити, оскільки боюсь зашкодити.


- Але хіба Росії в принципі потрібен привід для того, аби висадити десант чи почати стріляти? Вони ж можуть і так заявити, що в Криму вбивають росіян, і робити далі, що завгодно.

- Так. Або буде якась провокація від “тітушок”. Вони ж досі навіть по Києву гуляють і чекають на свій час. І, повірте, у армії теж є офіцери, які портрети міністра Лебедєва і головнокомандувача Януковича досі тримають в тумбочках.

Але, як я казав, Росія зможе перемогти у збройному конфлікті лише на перших порах. Утриматися тут росіяни не зможуть - під ними горітиме земля. Тут буде така партизанщина, що вони зрозуміють, що таке пекло. Ви бачили, які у нас люди, коли був Майдан. Росіянам, які сюди прийдуть, не позаздриш.

- Міністр оборони РФ стверджує, що російських військових в Криму, окрім частин Чорноморського флоту, немає. Виникає питання: що Україні робити з цими “нічийними” спецназівцями?

Так, вони діють без розпізнавальних знаків, як терористи. Але нашій розвідці відомо, якій частині збройних сил РФ належить кожна з цих машин, яка є в Криму зараз, є номери бригад. Так що кого вони намагаються обманути - невідомо.

Я поясню вам, чому російський спецназ в Криму саме так нахабно діє - намагається захоплювати бази і території. Їм треба десь розміститися. Якщо віддати їм військові частини, вони засядуть в них уже навіки, вигнати їх звідти буде майже неможливо.

Але в принципі, якщо Росія відмовляється визнавати цих солдат своїми - ми маємо право їх роззброювати, як якихось невідомих озброєних злочинців.

- Але як роззброювати?

- Наприклад, кинути туди десантні бригади.

- В’їзд до Криму заблокований.

- Боже милий… Ну що таке для десантно-штурмової бригади цей блок-пост?

- Скажіть, будь ласка, судячи з маневрів - до чого готується Росія? До облоги? До війни?

- До війни. І не тільки в Криму.

У них все підготовано. Є план наступу через Чернігів, Харків, Луганськ. Але план не реалізовано досі, тому що населення в цих регіонах не виступає з активними сепаратистськими настроями, як розраховували росіяни. Але в будь-якому разі, вони будуть насичувати ці регіони провокаційним елементом, аби їх збунтувати.

Взагалі, план максимум - відокремити від України Крим, Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Херсонську, Миколаївську, Одеську області.

І ще був варіант бліцкригу - брати Київ і сажать сюди Віктора Федоровича. Пам’ятаєте, як Добкін казав? “Освобождать от коричневой чумы, начиная с Харькова, и гнать бандеровцев и националистов из Киева”. Але цей варіант вже менш вірогідний. Росіяни просто розраховували, що їх тут з квітами зустрінуть. А коли не зустріли - зрозуміли, що далі Криму поки йти не можна.

- Як так сталося, що адмірал Денис Березовський, який був призначений головнокомандувачем ВМС, через два дні перейшов на бік ворога?

- Справа в тому, що вся ця військова контррозвідка, яка дісталась нам у спадок від радянщини, не дуже сильно й змінилась: в ній багато колишніх “особістів”, які працюють лише проти патріотичних офіцерів.

- Ви хочете сказати, що це агентура Росії?

- Так, агентура. Щодо тиску на родину, про який кажуть, то Березовський - офіцер, він знав, на що йде. Тим більше не просто офіцер - адмірал. На мене теж тиснуть, і що? Теж погрожують родині. Думаєте, командирів частин в Криму не “пресують”, не погрожують їх сім’ям? Це ж не привід продавати свою державу і честь.

Це - зрада.

Взагалі мене здивувало, що Ігор Тенюх (міністр оборони — прим. LB.ua) не побачив ту гниль — адже він дуже добре знав Березовського.

- При цьому, ми бачимо, що в тотально корумпованій державі, у армії без нормальної кадрової політики, українські офіцери і генерали залишились вірними присязі. Ми зараз бачимо, що в Криму офіцери відмовляються переходити на бік ворога, незважаючи на те, що їм пропонують величезні суми грошей, яких вони точно в своєму житті не зароблять...

- В армії є виховники, які займаються підготовкою молодого покоління, намагаються виховувати патріотизм, пояснюють, що таке честь.

Але виходить по-різному. Ви бачили, що робили на Майдані офіцери міліції та внутрішніх військ — били і старих, і жінок, хоча всіх нас вчать, що бити жінок, дітей і старих неприпустимо. Я про міліцію взагалі не хочу говорити, що то офіцери. Тому що ви не найдете, жодного генерала МВС, який би жив у такій-от квартирі, як я генерал-лейтенант, який пройшов великі посади. А таких українських генералів у армії, повірте, дуже багато.

Про внутрішні війська і Національну гвардію

- Внутрішні війська можна вважати спадкоємцями Національної гвардії, яку Ви створили у 1991 році?

- Ні. Розумієте, Національна Гвардія була створена з нуля, у 1991 році, коли був дуже серйозний підйом патріотизму. Офіцери-українці йшли служити в Національну Гвардію з усіх регіонів колишнього СРСР.

Національна гвардія - це була мобільна структура, мала свої вертольоти, в тому числі - бойові, могла швидко передислокуватися в будь-яку точку України. І налічувала 40 тисяч бійців, здебільшого - спеціального призначення. І, відповідно, була зброя і техніка. Ми могли воювати з ким завгодно. Але в 2000 році Національна Гвардія була розформована - я на той час вже звільнився. Розформували з кількох причин: і через те, що вона створювала велику конкуренцію всім іншим силовим структурам, і через певні інтриги в керівництві держави. І тоді вже колишні гвардійці стали внутрішніми військами. Кравченко (тодішній міністр внутрішніх справ - прим. LB.ua) забрав у них зброю, військовий елемент підготовки і відправив фактично вулиці патрулювати.

- І як офіцери спецназу відреагували на те, що їх одягли в міліцейську форму?

- Пішли. Більшість. Багато хто перейшов у збройні сили.

Коли я подивився відео з козаком Гаврилюком, і дізнався, що це його роздягають бійці Внутрішніх військ - у мене був шок, як у офіцера.

Я не буду казати, що сьогодні у Внутрішніх військах - одні негідники. Там є порядні офіцери. Але якщо виховання у Нацгвардії будувалась на нашій історії, на козацтві, вихованні патріотизму, то ВВ… От зайдіть в їх музей, одразу побачите: “Створені Ніколаєм другим”. Їх ідейною основою стали війська НКВД. Коли нам у Львові під гвардію дали приміщення, де до того розташовувався полк НКВД, там на видному місці стояв бюст Ніколая Кузнєцова (радянський розвідник, воював з УПА, був вбитий повстанцями - прим. ред.). Так от, зараз у світлицях Внутрішніх військ - ці падлюки, Микола другий і Кузнєцов.

- Так ви не думаєте, що вони на Майдані воювали з людьми не просто тому, що керівництво дало наказ, а і через відданість певним ідеалам?

- Звісно, їх зомбували, як і “Беркут”, як і росіян - розповідали міфи про бандерівців і так далі.

- А, все-таки, була можливість під час протистояння на Майдані, переконати бійців ВВ не застосовувати сили до мирних людей?

- Ми з кількома генералами намагалися повторити те, що зробили у 2004 році під час Помаранчевої революції - домовитися, щоб війська не йшли проти народу, в тому числі — внутрішні війська.

У 2004 році Ющенко попросив нас зі Скіпальським (Олександр Скіпальський - колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони - прим. LB.ua) зробити все, щоб не допустити кровопролиття. І ми дійсно пішли до Олександра Кіхтенка, який тоді був заступником командувача Внутрішніх військ, і домовилися з ним, що внутрішні війська не діятимуть проти народу. Він попросив гарантії того, що його не чіпатимуть. Тоді Тимошенко пообіцяла, що призначить його командиром ВВ. Контррозвідка була теж з нами...

Коли почався Майдан у 2013 році - також була можливість домовитися з внутрішніми військами. З тим же Тенюхом я говорив, казав йому, що ми з Кіхтенком можемо піти на переговори — Кіхтенко досі має великий авторитет у внутрішніх військах. Але нас ніхто не послухав. А потім, після подій на Грушевського, було вже пізно — на контакт ніхто з керівників внутрішніх військ не йшов. До того вони однозначно були готові перейти на сторону народу, просто їх підпирав “Беркут”, ну і вони виконували накази Захарченка.

- А що з внутрішніми військами робити зараз? Після усього, що вони робили?

- Перейменування нічого не дасть. Ви ж знаєте, кого туди призначив командувачем наш міністр внутрішніх справ Арсен Аваков? Степана Полторака! Того самого генерал-лейтенанта, який в Харкові керував академією МВС, який рука об руку з Добкіним працював весь цей час, який сюди на Майдан привіз тисячу курсантів, щоб вони тут стояли проти народу. Почесний громадянин Харкова - йому це звання Добкін з Кернесом дали. Коли московські агенти піднімали у Харкові російський прапор, то вся академія сиділа мовчки, ніби її там нема. А там же курсанти - прерасно підготовані бійці. Не потрібні нам Внутрішні війська з таким командуванням - хай горять синім пламенем.

Я пропоную відновити Національну гвардію - таку, якою вона була створена в 1991 році. В мене вже готовий проект закону, в якому записано, що Національна гвардія України є правоохоронним органом спеціального призначення, створеним на базі об’єднаних військових частин і підрозділів по охороні важливих державних об’єктів, військових частин спецпризначень внутрішніх військ. На неї покладається захист суверенітету України, територіальної цілісності, життя, свободи й гідності людей.

Гвардія може зіграти роль мобільної бойової одиниці. Але їй треба десь розміщуватися, потрібні бази, зброя, техніка, бюджет. Потрібно повернути все те, що було віддано Внутрішнім військам, і зробити це негайно.

Також до складу гвардії можна було б включити наші сотні, які досі стоять на Майдані. Що вони будуть там сидіти в палатках? Ми їх заберемо в армію, офіційно візьмемо на службу, озброїмо. Вони ж, напевне, хочуть служити Батьківщині.

- Можливо, не всі хочуть.

- Можливо, не всі, але багато хто захоче. У кого є вища освіта - можна присвоювати офіцерське звання. Звісно, їм треба буде пройти підготовку, бо обороняти Майдан і служити у регулярних військах - це різні речі. Там сильні мужчини, але треба їх навчати. Уявіть, взагалі, що це за люди - впоралися зі спецназом, маючи лише дерев’яні щити.

Зараз люди масово йдуть в військкомати. І в Росії це бачать. Якби зараз прийняти закон про Національну гвардію - можна було запросити добровольців в неї. Це був би серйозний фактор психологічного тиску. Хоча і зараз ці черги в військкомати - це фактор психологічного тиску. В України дуже великий мобілізаційний ресурс.

- Ви вже говорили про створення Нацгвардії з керівництвом країни? У вас є діалог з новим міністром оборони, наприклад?

- Немає. Хоча ми добре знайомі, але на Майдані ми пересварились. Через оцей переговорний процес з внутрішніми військами. Я пропонував допомогу, а мені казали: “У нас все під контролем, ми розберемося”.

- Знаєте, мені дуже багато людей розповідало, що саме це їм відповідали керівники Майдану на всі пропозиції.

- Ну, уявіть собі. Приходить до них п’ять бойових генералів. А вони нам кажуть: “Не драматизуйте, не треба допомоги…”.

- Як ви думаєте, чи можна було запобігти таким великим втратам на Майдані, якби було нормальне керівництво?

- Залишимо цю тему, вона така болюча… Я взагалі не сентиментальна людина, але коли дивився це відео з Інститутської - ревів… Але керувати було не можливо - мені розповідали люди, які там були. Був хаос, люди нікого не слухали.

- Але наскільки вам, здається, нормальним - саме це слово - що люди, які обійняли посади керівників силових відомств у новий владі - не стояли на передовій в ніч на 18 на 19, коли вирішувалася доля Майдану? Взагалі, те, що ніхто з нових керівників країни не вийшов тоді на Майдан - покинули людей самих розбиратися зі спецназом.

- Звісно, вони мали там бути - і Тенюх, і голова розвідки Гвоздь. Але їх не було. Всім керував Женя Ніщук зі сцени - зніму перед ним капелюха, коли побачу. Правда, я не знаю, чи змогли б військові офіцери більше користі принести, але якби я знав, що таке буде, то прибіг би сам мабуть туди, хоч я вже старий, і підказував би Ніщуку, що казати зі сцени, щоб зберегти хоча б 20-30 людей...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.