Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мова взаємовідносин чоловік-жінка. Говорити і вислуховувати

Психологія та стосунки 34091 перегляд

Опубліковано - 11.09.2014 | Всі публікації | Версія для друку

 Мова взаємовідносин чоловік-жінка. Говорити і вислуховувати
У сучасному суспільстві склалося переконання, що потенційні можливості чоловіка і жінки однакові, вони в рівній мірі талановиті і можуть опанувати будь-якою професійною майстерністю. І дозріло це переконання саме до того моменту, як наука - яка іронія! зібрала достатньо доказів, що чоловіки і жінки різко відрізняються одне від одного. Чим же нам загрожує така ситуація при спілкуванні в парі?

Чому пари не уживаються

74% жінок, що працюють, і 98% домогосподарок називають небажання поговорити, зокрема, наприкінці дня, найбільшим недоліком своїх приятелів і чоловіків.

Попередні покоління жінок з цією проблемою не зіштовхувалися, оскільки у них було багато дітей і товариство інших жінок, завжди готових поговорити і підтримати. Тепер матері, що залишаються вдома, відчувають себе ізольованими і самотніми, оскільки приятельки-сусідки, як правило, йдуть на роботу. Для працюючих жінок ця проблема стоїть не так гостро, оскільки вони можуть виговоритися з іншими упродовж робочого дня. Провини за такий стан речей ніхто не несе - ми перше покоління, у якого немає перед очима придатної для наслідування моделі, щоб правильно побудувати взаємини. Наші батьки з такими проблемами не зіштовхувалися. Але є і хороша новина: ми можемо навчитися новому для нас, але необхідного для виживання, мистецтву.

Як розмовляють чоловіки

У чоловіків речення коротші, ніж у жінок, і структурно оформлені. Вони зазвичай дають вступну частину, ясно викладають суть і роблять висновок. З його промови легко зрозуміти, про що він говорить і чого він хоче. Якщо жінка у своїй промові веде відразу кілька ліній, то чоловік втрачає нитку розмови.

Жінкам важливо зрозуміти: щоб переконати або умовити чоловіка, треба за один раз висловлювати тільки одну чітку думку. Якщо ви виступаєте перед змішаною групою, то, бажаючи донести суть до кожного, намагайтеся використовувати структуру мови чоловіків. Представники і тієї, й іншої статі розуміють таку промову, а за виступом з жіночою багатоплановою структурою чоловіки встежити не можуть і швидко втрачають до неї інтерес.

Жіноча багатоплановість

Інформаційний потік між лівою і правою півкулею у жінки потужніший, і, окрім того, є спеціальні області мозку, що відповідають за мову: ось чому вона може говорити про декілька речей одночасно - іноді одним реченням. Таку особливість можна уподібнити жонглюванню декількома м’ячами, і жінкам це вдається без жодних зусиль.

Більш того, жінки можуть жонглювати декількома темами в розмові з жінкою, яка робить те саме, - і жодна з них не згубить м’яч-тему.

Закінчивши розмову, жінка знає щось про ті предмети, які обговорювалися, про явища, про порушені у бесіді події, і про значення і тих, і інших.

Така багатоплановість лякає чоловіка, чий мозок може стежити тільки за однією лінією і обробляти одноразово інформацію лише на одну тему. Коли ж одночасно кілька тем обговорюється групою жінок, то чоловіка це приголомшує і приводить в сум’яття. Жінка може почати з одного предмета, в середині речення перескочити на інший, а потім без попередження повернутися до першого, попутно згадавши про щось зовсім стороннє. Чоловіка це одурманює і збиває з пантелику.

Подивимося, для прикладу, на сімейну розмову, що відбувається у авторів.

Аллан: Почекай хвилинку - хто, що, кому сказав в офісі?

Барбара: Я не про офіс говорила, про мого двоюрідного брата.

Аллан: Твій двоюрідний брат? Ти щойно говорила про офіс і перейшла на брата, не попередивши мене!

Барбара: Слухай уважніше. Всі мене зрозуміли.

Фіона (сестра): Так, я зрозуміла, про що вона говорить. По-моєму, абсолютно ясно.

Жасміна (донька): І я. Тату, ти такий нетямущий! Ніколи не стежиш за розмовою!

Аллан: О, жінки! Я ситий вами по горло.

Камерон (син): Я теж, хоч я ще дитина!

Здатність до складної багатопланової роботи властива всім жінкам. Візьмемо, наприклад, роботу секретаря.

У цьому занятті вміння виконувати декілька завдань одночасно абсолютно необхідно. Не дивно, що серед 716 148 секретарів, які нараховувалися у Великобританії в 1998 році, було 99,1% жінок і лише 5 913 - чоловіків. Деякі відносять це за рахунок того, що дівчаток ще в школі починають готувати до цієї роботи. Але при такому поясненні не береться в розрахунок перевага жінок в умінні виконувати роботу, що вимагає здатності вести кілька справ одразу і гарної вимови. Навіть у тих галузях, де особливо сильний вплив груп Рівних Можливостей, - у таких, як патронаж, психотерапія і система соціального забезпечення, з 144 266 працівників в 1998 році у Великобританії 43 816 були чоловіками і 100 450 - жінками. Там, де потрібні мистецтво спілкування і хороша мова, бал правлять жінки.

Що показує сканування мозку

Коли говорить жінка, то сканування мозку реєструє діяльність і правого і лівого мозкових центрів, що керують мовою. У той же час функціонує і слуховий центр. Ця здатність мозку до паралельної дії дозволяє жінці одразу і говорити, і слухати, і до того ж виконувати декілька не пов’язаних одне з одним завдань. Чоловіки були вражені, вперше дізнавшись про те, що жінки володіють такою здатністю: їм здавалося, що жінки всього лише балакучі.

Жіноча балаканина була предметом глузувань чоловіків упродовж тисяч років. На семінарах в кожній країні ми чуємо, як чоловіки говорять одне і те ж: «Послухайте цих жінок, що гомонять одночасно, ніхто їх не слухає!» Китайці, німці, норвежці одностайні в цьому з африканцями і ескімосами. Різниця полягає в тому, що чоловіки говорять по черзі, оскільки, як ми тепер знаємо, можуть або говорити, або слухати - робити і те й інше вони не здатні.

Стратегія розмови з чоловіком

Чоловіки переривають один одного тільки тоді, коли налаштовані агресивно або відчувають конкуренцію. Якщо ви хочете нормального спілкування з чоловіком, стратегія проста: не переривайте, коли він говорить.

Для жінки це досить важко: для неї висловитись одночасно означає участь в спілкуванні і увагу до співрозмовника. Вона намагається перевести розмову в багатопланову бесіду, щоб справити на нього враження і показати, що вона вважає його важливим для себе. Як тільки їй це вдається, він глухне. Його ображає також те, що він вважає це грубим втручанням в його промову. «Не перебивай мене!» - кричить чоловік жінці всюди, будь-якою мовою. Фраза чоловіка орієнтована на рішення, і йому треба довести її до кінця, інакше розмова здасться йому безглуздою. Він не може вести кілька ліній в різні моменти розмови, і кожного, хто так чинить, він вважає неввічливим або розхлябаним. Це жінкам невідомо: багатоплановістю вона налагоджує контакт і хоче продемонструвати свою значимість.

Висловлене неприємне для чоловіків, але ми до цього додамо ще й образу: в 76% випадків співрозмовника або співрозмовницю перериває чоловік!

Чому чоловіки люблять складні слова

Не маючи в мозку спеціальній області, що відповідає за мову, мисливець мав потребу в здатності передати велику кількість інформації за допомогою мінімальної кількості слів: ось чому в його мозку виникла спеціальна область, що відповідає за словник, яка розташована в задній частині лівої півкулі. У жінок за словник відповідають фронтальні і задні частини обох півкуль, в результаті чого вона не сильна з цієї точки зору.

Відповідно, формулювання терміна і сенс слова для жінки не особливо важливі: вона покладається на інтонацію, коли треба передати сенс, і на міміку і жестикуляцію при вираженні емоції. Ось чому сенс слова так важливий для чоловіка і чому вони використовують термінологічні визначення для того, щоб домогтися переваги перед іншим чоловіками або жінкою.

Чоловіки використовують фразеологію як зброю в боротьбі один з одним, і термінологічні визначення стають важливим тактичним прийомом у цій грі. Якщо хтось хоче нав’язати свою думку в дискусії і каже, наприклад, наступне про суперника: «... Він не чітко висловив свою думку і не довів її до логічного кінця так, щоб кожен зрозумів його», суперник може перервати його словами: «Він не може навіть толком сформулювати те, що хоче сказати», щоб звернути увагу на свою точку зору і «дістати» суперника. Або може знищити противника аргументом «нечітко сформульовано», не утруднюючи себе іншими.

Жінки використовують слова як нагороду

Жінки використовують слова, щоб виказати участь і налагодити відносини, і тому слова для неї є форма нагороди. Якщо ви їй подобаєтеся, якщо вона згодна з вами або хоче стати вашим другом, вона буде говорити з вами часто і багато.

Справедливо і зворотне - якщо вона хоче покарати вас або натякнути, що ви їй не друг, вона не буде розмовляти.

Чоловіки називають це «ударом мовчанням». Погрозу жінки: «Я ніколи не заговорю з тобою знову!», варто сприймати всерйоз. Середній чоловік усвідомлює, що покараний, зазвичай через дев’ять хвилин мовчання. Поки дев’ять хвилин не минуть, він розцінює мовчання як премію - йому надано трошки «миру і спокою».

Повсюдно чоловіки скаржаться, що жінки говорять дуже багато. Звичайно, якщо брати за точку відліку чоловіка, то це правда.

Жінки розмовляють натяками

Почалося це на чудовій недільній автомобільній прогулянці красивою долиною, коли дорога стала звивистою через гірки. Джон вимкнув радіо, щоб стежити за дорогою: він не міг одночасно слухати музику і проходити складні повороти.

«Джон, - сказала його подружка Еллісон, - чи не хочеш ти випити філіжанку кави?» Джон посміхнувся: «Дякую, ні, не хочеться», - відповів він, подумавши про себе, як мило з її боку проявляти таку турботу.

Деякий час по тому Джон звернув увагу на мовчання Еллісон і запідозрив, що зробив щось не так. «Все добре, люба?» - звернувся він. «Так!», - кинула у відповідь Еллісон. Він неодмінно запитав: «Що, власне, сталося?». Вона глузливо пирхнула: «Ти не зупинився!»

Аналітичний розум Джона марно намагався пригадати, чи прозвучало в салоні машини слово «зупинитися». Він був упевнений, що вона його не вимовляла, і заявив їй про це. У відповідь було сказано, що йому слід бути уважнішими: коли вона запропонувала філіжанку кави, вона мала на увазі, що їй самій хочеться її випити. «Але я ж не телепат», - саркастично прокоментував він.

«Будь ласка, говори по суті!» - це ще одна фраза, якою чоловіки постійно перебивають жінок. Коли жінка висловлює щось, то робить це в непрямій формі, тільки натякає на те, що хоче сказати, іншими словами - «ходить навколо».

Розмова натяками - чисто жіноча спеціалізація і служить визначеній меті: за допомогою такої розмови легше налагодити взаємини і прийти до згоди з іншими, оскільки в такій розмові відсутня агресія, конфронтація і обходяться стороною розбіжності. Вона цілком відповідає ролі хранительки гнізда, якій треба підтримувати гармонію.

Жіночі мізки орієнтовані на процес, і процес розмови сам по собі приносить їм задоволення. У чоловіків нестача логіки і доцільності в розмові викликає роздратування, і вони звинувачують жінок у тому, що ті самі не знають, про що говорять.

У ділових відносинах розмова «навколо» може виявитися для жінки катастрофічною, оскільки чоловік не в змозі вивудити справжній сенс багатопланової обхідної розмови, а в результаті - її пропозицію відкинуто, прохання про просування по службі лишилося незрозумілим.

Натяки можуть відмінно спрацювати при налагодженні взаємин, але, на жаль, ця перевага трохи блідне, якщо автомобіль чи літак розіб’ється через те, що шофер або льотчик не отримали чіткого уявлення про те, що було сказано.

Розмова «навколо» рясніє такими виразами умовності і невизначеності, як «типу», «начебто», «схоже», «почасти». Уявіть собі, британський прем’єр-міністр часів Другої світової війни Уїнстон Черчілль вимовляє подібну промову, заклик до союзників відбити гітлерівську загрозу. Звучала б вона, напевно, так: «Ми дамо їм бій на узбережжі, - начебто так буде трохи краще, - ми дамо їм бій почасти й на полях, - ми, схоже, ніколи не здамося». З такими промовами і війну недовго програти.

Коли жінка говорить натяками з іншою жінкою, проблем не виникає - жінки дуже чутливі і миттю підхоплюють реальний сенс сказаного. Але розмова в такій манері з чоловіком може практично не відбутися. Чоловіки натяків уникають і фразу розуміють буквально. Однак терпіння і регулярна практика можуть допомогти чоловікам і жінкам навчитися розуміти один одного.

Чоловіки кажуть прямо

Речення чоловіки використовують короткі, прямі, орієнтовані на рішення, що розкривають суть справи, насичені фактами, причому словник у них багатший. Вони часто вдаються до прямих недвозначних визначень, таким як «жоден», «ніколи», «абсолютно». Така мова дозволяє швидко і ефективно укладати угоди і є потужним засобом нав’язування іншим своєї волі.

Коли чоловік використовує такий стиль при сімейному спілкуванні, він часто постає грубим і невихованим.

Проаналізуйте ці заяви:

- Піди і зроби мені омлет на сніданок!

- Ти мені зробиш омлет на сніданок, чи не так?

- А чи не зробити б тобі омлет для мене на сніданок, будь ласка!

- Як ти думаєш, чи не поснідати нам омлетом?

- Було б чудово поласувати омлетом на сніданок, чи не так?

- Як би тобі сподобався омлет на сніданок?


У цих фразах прохання приготувати омлет представлене ​​у формі, що змінюється від прямого наказу до тонкого натяку. Перші три фрази властиві, як правило, чоловікам, а останніми трьома частіше користуються жінки. Зміст всіх шести один і той самий, але виражений в різних формах. Однак легко собі уявити, як невинне бажання зкуштувати омлет веде прямо до її сльозам і крику: «Ти груба свиня! Іди і зроби його сам!», на який послідує його відповідь: «Ти абсолютно не в змозі прийняти будь-яке рішення. Я краще піду в Макдональдс!»
Як з цим впоратися

Чоловікам слід засвоїти, що розмова натяками властива жіночому складу розуму, і перейматися з цього приводу не слід. Щоб налагодити хороші з нею стосунки, чоловікові слід навчитися «чути» не тільки слова, а й супутні сигнали: тон, міміку і жестикуляцію.

Чоловіку не слід пропонувати рішення проблем або аналізувати мотиви, які лежать в основі такого стилю спілкування. Якщо чоловікові здається, що в словах жінки міститься натяк на проблему, краща тактика з його боку - задати їй питання: «Як ти хочеш, щоб я тебе вислухав, як чоловік або як жінка?» Якщо вона захоче розмови за жіночим типом, то йому треба просто слухати і співчутливо підтакувати. В іншому випадку треба запропонувати рішення проблем, що її турбують.

Щоб домогтися найбільшого впливу на чоловіка, повідомте йому заздалегідь, про що ви хочете поговорити і коли. Наприклад: «Мені хотілося поговорити з тобою про те, як мені вирішити проблему у відносинах з моїм начальством на роботі. Непогано б нам обговорити це з тобою після вечері, годині о сьомій, якщо ти не проти?»

Такий підхід апелює до логіки чоловіка, що відповідає структурі його мозку, дозволяє йому відчути свою значимість і перекладає вирішення проблеми на його плечі! Якщо ж натякнути: «Ніхто мене не цінує на роботі», чоловік зрозуміє це буквально, подумає, що в цьому звинувачують і його, і негайно займе оборонну позицію.

Висловити безпосередньо суть - такий стиль прийнятий в ділових відносинах на Заході, але не властивий Сходу. Наприклад, в Японії, в діловому світі широко використовується розмова за допомогою натяків, і людей, що висловлюються без натяків, вважають наївними і такими, що не позбавилися дитячих звичок. Іноземців, які відразу висловлюються по суті справи, часто вважають незрілими людьми.

Як спонукати чоловіка до дії

Будучи професором в науці розмови натяками, жінка зазвичай починає питання з «міг» або «чи не міг би»: «Ти можеш винести сміття?»,«Чи не міг ​​би ти зателефонувати мені ввечері», «Ти можеш замінити лампочку?», «Чи не міг ​​би ти забрати дітей?»

Чоловік сприймає питання буквально і чує замість «Ти можеш замінити лампочку?» - «чи здатний ти замінити лампочку?». Чоловік інтерпретує питання, що починаються з «міг», «чи не міг би», як перевірку його здатності зробити щось, і логічним для нього є відповідь: «Так - я можу винести сміття, я можу замінити лампочку», але ці слова з конкретною дією не пов’язані.

Крім цього, у нього складається враження, що ним маніпулюють, обманом змушуючи сказати «так».

Щоб спонукати чоловіка до дії, питайте в іншій формі, наприклад: «Ти мені зателефонуєш ввечері?», маючи на увазі питання, чи зайнятий він сьогодні ввечері. Чоловік відповість «так» або «ні». Краще вже вам отримати відповідь «ні» на своє питання і знати, як пройде вечір, ніж почути «так» на кожне «міг» і залишитися в невизначеності.

Чоловік, який робить пропозицію жінці, завжди скаже: «Ти вийдеш за мене заміж?», але ніколи - «А чи не могла б ти вийти за мене заміж?»

Жінки кажуть емоційно, чоловіки - буквально

Оскільки словник в мозку жінки не найсильніша область, вона схильна вважати точне значення слова не настільки вже важливим. Внаслідок цього вона звертається зі словами з поетичної вільністю і не соромиться перебільшувати тільки заради «красного» слівця. Чоловіки, однак, вірять кожному сказаному слову і реагують відповідно. У суперечці чоловік звертає увагу на використане слово, намагаючись домогтися переваги. Подивіться, чи не зустрінете знайомі вам наступні фрази:

Робін: - Ти ніколи не погоджуєшся з тим, що я говорю.

Джон: - Що ти хочеш сказати цим «ніколи»? Я ж сказав, що згоден з тобою за останніми двома пунктами, сказав же?

Робін: - Ти завжди не погоджуєшся зі мною і завжди хочеш бути правим!

Джон: - Неправда! Я не завжди не погоджуюсь з тобою! Я погодився з тобою сьогодні вранці. Я погодився з тобою вчора ввечері, і я погодився з тобою минулої суботи, тому тобі не слід говорити, що я завжди не згоден.

Робін: - Ти кажеш мені це щоразу, коли ми сперечаємося!

Джон: - Це брехня! Я не говорю це щоразу!

Робін: - І ти ніколи не обіймеш мене, хіба що заради сексу!

Джон: - Перестань перебільшувати! Я не...


Вона продовжує сперечатися, використовуючи емоції для боротьби з ним, він продовжує наполягати на точності формулювань. Тон все підвищується і досягає тієї точки, коли вона відмовляється з ним говорити або він виходить, грюкнувши дверима.

Щоб не розпалювати пристрасті в суперечці, чоловік повинен зрозуміти, що жінка в таких випадках використовує слова не в їх прямому значенні, що він не повинен розуміти їх буквально або розпочинати дискусію про їхнє значення.

Візьмемо для прикладу жіночу фразу: «Якщо поруч зі мною опиниться жінка в такій само сукні, я вмираю на місці! Нічого гіршого на світі і бути не може!» Їй і в голову не прийде сказати в буквальному значенні, що « нічого гіршого на світі не буває» або що її чекає смерть, але чоловік з його буквальним розумінням мови може автоматично прокоментувати: «Ні - від цього ти не помреш, і на світі бувають речі й гірші», що для жінки звучить як сарказм.

З тієї ж самої причини жінці варто засвоїти, що сперечатися з чоловіком, якщо хочеться отримати верх, треба, по-перше, логічно, по-друге, висловлюючи в один момент тільки одну думку. І жінка ніколи не повинна вести кілька ліній в суперечці - в такому випадку шансів, що її уколи досягнуть мети, немає.

Як жінки слухають

В типовому випадку жінка може використовувати в середньому шість виразів обличчя за десять секунд, щоб, як дзеркало, відобразити і повернути емоції співрозмовнику. Її обличчя відображає всі проявлені емоції. Сторонньому спостерігачеві може здатися, ніби події, про які йдеться, відбулися з обома жінками.

Жінка зчитує реальний сенс сказаного з інтонацій і міміки. Саме ці канали передачі інформації слід використовувати чоловікові, щоб заволодіти увагою жінки і утримувати його під час розмови. Чоловіків бентежить необхідність гримасувати, вислуховуючи співрозмовницю, але, освоївши це мистецтво, він має шанс отримати велику винагороду.

Чоловіки слухають як статуї

Біологічна мета чоловіка-воїна: залишитися безпристрасним, вислуховуючи співрозмовника, щоб не видати своїх емоцій. Це жартівливий погляд на чоловічу манеру слухати, але правду іноді варто визнавати і в жартівливій формі. Маска безпристрасності, що одягається чоловіком при розмові, дозволяє йому відчувати себе володарем ситуації, але зовсім не свідчить про відсутність емоцій. Сканування мозку підтверджують, що чоловік відчуває настільки ж сильні емоції, як і жінка, але прагне не показувати їх.

Як використовувати хмикання

Жінки, слухаючи, користуються звуками п’яти тонів (високих і низьких), включаючи «ахи» і «охи», повторюють слова співрозмовника в контексті сказаного і стежать одразу за декількома лініями розмови. У чоловіків тональність більш вузька (три тони), і вони насилу розшифровують інформацію, яка передається зміною тону, тому вони, як правило, говорять більш монотонно.

Демонструючи, що слухає, чоловік використовує так зване хмикання - серію коротких «хмм», іноді в супроводі кивка. Жінки критикують чоловіків за таку манеру, що частково пояснює, чому вони часто звинувачують чоловіків у тому, що вони не слухають.

Дуже часто чоловік, що слухає, не виглядає таким. Якщо ви ділова жінка, пам’ятайте, в хмиканні для вас закопані гроші. Якщо ви жінка, яка пояснює чоловікові або чоловікам певну ідею або пропозицію, для вас життєво важливо не відображати на своєму обличчі його емоції, як ви зробили б, розмовляючи з жінкою. Намагайтеся залишатися зовні безпристрасною, кивайте, хмикайте і не переривайте.

Ми встановили, що жінки з такою манерою ведення розмови більшою мірою користуються діловим довірою чоловіків. У жінок, що відбивають на своєму обличчі емоції чоловіків або те, що вони вважають його емоціями, рівень довіри і авторитетності в очах ділових чоловіків різко падає. Чоловіки, говорячи про них, часто вдаються до таких характеристик, як «дурна» і «у неї каша в голові»!

Як змусити чоловіка слухати

Виділіть для розмови спеціальний час, повідомте йому тему і попередьте, що ні рішень, ні планування будь-чого від нього не чекають. Скажіть: «Мені хотілося б розповісти тобі про мій день. Після обіду тебе влаштує? Мені не треба ніяких рішень - просто мені хочеться, щоб ти мене вислухав». Більшість чоловіків негайно погодяться, оскільки перераховано все, що апелює до чоловічого складу розуму: призначено час, місце і зазначена тема. До того ж, від нього нічого не вимагають.

Голос маленької дівчинки

Більшості жінок не треба проходити курсу біології, щоб оцінити значення високого, майже співаючого тону голосу. Високий голос пов’язаний з високим рівнем естрогену в крові, і його дитячість волає до закладеної в чоловікові внутрішньої потреби захищати.

Жінки воліють почути від чоловіка глибокі басові тони, які вказують на наявність в крові великої кількості тестостерону, а його присутність свідчить про сильну чоловічої потенції. Басові тони з’являються у підлітків, коли вони досягають статевої зрілості, і їхні голоси «ламаються».

Якщо у жінки підвищується тон, а у чоловіка знижується, - отже, між ними зав’язується гра. Ми в жодному разі не хочемо сказати, що чоловіки і жінки повинні завжди взаємодіяти подібним чином. Ми просто пояснюємо, як це відбувається.

Вам варто знати, що дослідження незмінно показують: при ділових стосунках жінка з нижчим голосом вважається більш розумною, авторитетною і вселяє більшу довіру.

Знизити тон можливо, якщо опустити підборіддя вниз і говорити повільно й монотонно. Намагаючись виглядати авторитетніше, багато жінок помилково підвищують тональність, що справляє враження агресивності.

Маємо два цікавих спостереження: повні жінки імітують дитячий голос, щоб їхні значні габарити не тиснули на інших, а деякі застосовують його, щоб скористатися чоловічим інстинктом захисника.

Уривок з книги Аллана та Барбари Піз,
«Мова взаємовідносин чоловік-жінка»

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.