Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Асоціація України та ЄС: економісти підрахували вигоди і ризики

Євроінтеграція 32447 переглядів

Опубліковано - 19.09.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Асоціація України та ЄС: економісти підрахували вигоди і ризики
Уряд України затвердив план реалізації угоди про асоціацію з ЄС. Економісти підрахували вигоди і ризики та застерігають владу від зволікання з реформами.

Український кабмін затвердив план імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на 2014-2017 роки. Українські економісти підрахували, що після створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (ЗВТ) може зрости ВВП країни. Одним із головних ризиків фахівці вважають можливу затримку з проведенням економічних реформ після того, як введення ЗВТ України з ЄС було відкладено на рік.

Урядовий план імплементації угоди є цілком реалістичним, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. В інтерв’ю DW він зазначив, що виконання цього плану значною мірою залежить від наполегливості уряду України. "За бажання будь-яка держава, якщо її керівництво має на це політичну волю, може привести своє законодавство у відповідність до європейських стандартів набагато швидше, ніж за три роки. Головним фактором тут є згода більшості політичних еліт, які представлені в парламенті", - сказав експерт.

На думку Новака, офіційному Києву залишається лише продублювати уже готове європейське законодавство й адаптувати його до місцевих умов. Фахівець не вважає великою перешкодою і відтермінування застосування угоди про асоціацію в частині запровадження ЗВТ до кінця 2015-го року.

Утім, без зовнішніх стимулів влада і великий бізнес не квапляться запроваджувати зміни, відзначають експерти. Так, поки Росія не почала продавати газ Україні за високими цінами, ніхто з промисловців та можновладців і чути не хотів про такі речі, як енергозбереження та енергоефективність.

Ризик стагнації реформ

Як нагадав у розмові з DW директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, найбільш значущі зміни в Україні раніше відбувались, як правило, або під тиском міжнародних зобов’язань, або на вимогу закордонних партнерів. "Таким партнером був і залишається Міжнародний валютний фонд. Однак, якщо Україну щось не підганяє, то, зазвичай, вона мало що робить сама", - зазначив економіст.

Він не виключає, що відтермінування запровадження ЗВТ "може розслабити українських урядовців і політиків". Адже впродовж цього часу українська сторона не відкриватиме свій ринок для Європи, але користуватиметься односторонніми преференціями ЄС і постачатиме свої товари на ринки ЄС без мита.

Не менш скептично економіст оцінює й трирічний термін з імплементації угоди про асоціацію Україна-ЄС. "Це не лише переклад європейського закону і його освячення рішенням уряду. Це дуже складна робота, яка вимагатиме серйозних фінансових ресурсів та перебудови діяльності багатьох органів центральної влади в державі", - наголосив експерт.

Показником серйозних намірів уряду вкластись у визначені терміни Бураковський готовий вважати розробку "реалістичної покрокової програми" із запровадження угоди про асоціацію з ЄС. "Це має бути копітка і бухгалтерськи вивірена робота. Я б хотів, щоб уряд і вся політична еліта демонстрували не лише декларації, а й готовність до щоденної і насиченої роботи із впровадження економічних реформ", - сказав директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Зближення з ЄС вигідне не всім

Цей інститут оприлюднив 16 вересня у Києві результати дослідження "Економічні наслідки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС". Згідно з ними, повноцінна реалізація ЗВТ з ЄС може спричинити в довгостроковій перспективі приріст реального ВВП України на 14,1 відсотка.

Ключовим фактором цього назване не скасування ввізних мит, а зниження нетарифних обмежень у торгівлі. Виграш від створення ЗВТ з Євросоюзом, згідно з розрахунками, здатен повністю компенсувати втрати навіть у разі одностороннього скасування режиму вільної торгівлі Росією. За такого сценарію приріст українського ВВП все одно очікується на рівні 9,5 відсотка.

Як заявила директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан, повноцінна імплементація угоди з ЄС економічно вигідна Україні. Вона зазначила, що йдеться про довгостроковий ефект, який Україна зможе відчути за 10 років з моменту запровадження ЗВТ. "У наших дослідженнях один зі сценаріїв припускає запровадження ЗВТ з Європою і скасування вільної торгівлі з Росією. Час настання шоку від цього різний: шок від проблем з нашим східним сусідом може настати раніше, ніж виграш від ЗВТ з ЄС", - пояснила Мовчан.

Швидкий і вагомий зиск від ЗВТ з ЄС, згідно з дослідженням, матиме українське сільське господарство (приріст від 9,2 до 43,7 відсотка), а також харчова та легка промисловість, яка зможе збільшити виробництво в чотири рази. Економісти пояснюють це тим, що раніше європейські ринки для цих галузей були закритими.

Натомість на важку індустрію України очікують втрати. Так металургійне виробництво може знизитися на 10,1 відсотка, а виробництво електричного та транспортного устаткування - від 0,5 до 48,3 відсотка. І все через те, що ці галузі залежні від нестабільного ринку СНД.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.