Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що насправді відбуватиметься у Донецьку 2 листопада?

Політика 15690 переглядів

Опубліковано - 1.11.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Що насправді відбуватиметься у Донецьку 2 листопада?
Новини, що стосуються виборів «голови» угруповання «ДНР» і так званих «депутатів Народної ради» «республіки» українська громадськість миттєво підхоплює і тиражує з неймовірної швидкістю та інтенсивністю.

Але що насправді стоїть за «виборами», які не визнає ані Україна, ані міжнародна спільнота?

В Україні масово розтиражували новину про голосування через інтернет, анонсованим «ЦВК», так було і з агітаційним роликом, на якому актриса Донецького драматичного театру в кокошнику пропонує віддавати перевагу нинішньому «прем’єр-міністру» Олександру Захарченку.

Сам факт такого інтересу є досить логічним та природнім – за ситуацією в так званій «Новоросії» спостерігають з аномальною увагою не тільки в Україні, але й по всьому світу. Цікава інша річ – і дівчина-кокошник, і інтернет-голосування – це тільки крихітна верхівка айсбергу. Вона не демонструє навіть тисячної долі того, що відбувається навколо виборів 2 листопада.

«Довірити владу розумним, сильним, сміливим і гідним»

Так, крім актриси донецького драмтеатру в агітаційних матеріалах знялось безліч людей – лідери громадських організацій, представники молоді, медпрацівники та навіть вояки незаконних збройних формувань. І ось ці виборчі ролики, тривалістю близько хвилини, активно транслюють на «республіканських» каналах. Більшість з них мають загальний характер – дещо зневірених у сепаратистських настроях мешканців Донецьку закликають не ігнорувати вибори, та «довірити владу розумним, сильним, сміливим і гідним людям».

Але є й персональні моменти агітації, які здебільшого рекламують нинішнього керівника «ДНР» Захарченка. І до таких можна віднести не тільки донецьку актрису у російському національному вбранні чи білборди з його обличчям на вулицях Донецька, а й чисельні в останній час заяви самого «прем’єр-міністра». Він не соромиться обіцяти виплатити пенсії на початку грудня, а зарплатню шахтарям пророчить вже через десять днів, чи навіть за тиждень.

Його головна лінія: Україна має заздрити самостійності та майбутньому «республіки». Напевно тому, згідно з опитуванням, яке провели у Донецькому державному університеті управління (він же alma mater «міністра освіти ДНР»), зараз його підтримують 51,3% респондентів.

Якщо розібратись належним чином, то старт агіт-кампанії «міністра» почався з великого інтерв’ю одному з російських видань – саме в ньому Захарченко був змальований як суворий вояк і політик-початківець, який зі спокійною душею розповідає про те, як «вирізав би всю делегацію» у Мінську. Гучні слова у передвиборчий час він підтримує трохи одіозними появами. Наприклад, на «День прапора», який у «республіці» відзначали 19 жовтня, по центральній вулиці Донецька їздили чисельні авто з його портретами, а трохи згодом він заспівав на сцені з самим Йосипом Кобзоном, що, безумовно, позначиться на ставленні електорату до вчорашнього електромеханіка. Особливо, якщо брати до уваги, що його головні супротивники на виборах – довірена особа Олега Царьова та тренер із рукопашного бою.

Війна всіх проти всіх

Взагалі, розглядаючи крізь призму виборчого процесу будь-які події на території, що нині контролюється бойовиками, можна дійти висновку – відбувається справжній політичний процес у кулуарах «ДНР», з трьома кандидатами на пост голови «республіки», двома партіями, зі своєї опозицією та лобістами. Є навіть «чорний піар» – деякі представники угруповань тягнуть ковдру на себе, закликаючи мешканців взагалі залишатись 2 листопада вдома, а керівник батальйону «Восток» Олександр Ходаковський навіть відкрито звинувачує одного з лідерів «народних» формувань Павла Губарєва у мародерстві, знищуючи його і без того ослаблену політичну вагу («Центральна виборча комісія» відмовила руху «народного губернатора» в реєстрації).

Проте це буде дещо хибний висновок. По-перше, вплинути на бажання донеччан брати участь у черговому волевиявленні керівникам «республіки» вдається не дуже ефективно. Меншість давно зневірилась у «ДНР» і лише чекає, коли економічні проблеми візьмуть своє з «молодої країни»… А більшість вважає, що така розкіш, як вибори у військовий час, є злочинно недоречною і треба давно усім консолідуватись і «йти на Київ». По-друге, ні про яке реальне волевиявлення виборців у «ДНР» мова не може навіть йти.

«Суто символічний задум»

Подія, яка відбудеться 2 листопада, неодмінно приречена на порівняння з «референдумом» 11 травня – це єдині точки внутрішнього політичного континууму, на які сьогодні виявились спроможні організатори «народних республік». Але у травневого «плебісциту» з його помноженими на ксероксах бюлетенях, які підрахували менш ніж за 12 годин, було дві конкретні мети. Перша – надати ілюзію законності так званій «ДНР», щоб спікери проросійських мітингів могли у голос розповідати, що народ Донбасу нарешті визначився. Друга – використати психологічну потребу бути послідовними для тих людей, які поставили злощасну галочку напроти «так».

Ефект цей відомий технологам давно і саме він не дає просто зректися «республіки», за яку віддала свій голос конкретна персоналія. І вже навіть неважливо, що там було у бюлетені написано (навіть мер Донецька Олександр Лук’янченко наголосив – він «не зовсім впевнений, що більшість людей розуміло, за що саме вони голосують») – психологічні якорі не дадуть відхреститись від бойовиків. У «виборів» до «Народної ради» інша ціль – вони суто декоративні.

Свідченням тому останнє перехоплення розмов лідерів проросійських угруповань. Запис оприлюднила РНБО України і на ньому офіційно звільнений з усіх посад в «ДНР» громадянин Росії Олександр Бородай пояснює «першому спікеру республіки» Борису Літвінову, який взяв трохи ініціативи до своїх рук і «демонструє непоступливу позицію», як себе поводити і що треба робити. Впродовж розмови з’ясовується, що усе контролюється «від» і «до» на 100%, а також згадуються «відомі товариші з Центру» які й були авторами усього задуму.



«Ці «вибори», за ідеєю, повинні надати більшу легітимність нинішньому керівництву Донецької та Луганської «республік». Хоча ті, хто не визнав референдуми в цих утвореннях, не визнають і цих виборів. Взагалі, проведення будь-яких виборів в умовах воєнного часу – задум суто символічний і часто має до демократії дуже опосередковане відношення», – розповів директор Центру євразійських досліджень Володимир Корнілов, зауваживши, що республіканське волевиявлення є калькою на українські вибори 26 жовтня.

Як будуть голосувати?

Цікаві також аспекти проведення голосування. Так, 11 травня, згідно з даними мера Лук’янченка, для повноцінної процедури у Донецьку необхідно було відкрити 426 виборчі дільниці, які б коштували близько 8 мільйонів гривень. Той факт, що на «референдум» відкрилась лише частка дільниць і ніяких офіційних комісій не було – це вже промовистий факт.

Цифри лишаються цифрами. Зараз територія «ДНР» дещо більша, ніж Донецьк, і якщо вірити «голові ЦВК» Роману Лягіну і першому номеру «Вісника ЦВК ДНР», відкриється близько 700 дільниць, на яких можна буде віддати свій голос. Звісно, в черговий раз буде використана технологія створення черг на дільницях – відкриється лише їх частка (деякі райони вже мають списки УВК і їх кількість далека від необхідної). Та навіть для цього потрібні гроші, яких зараз у «республіки» явно не вистачає. Тому, або знову доведеться друкувати усю виборчу документацію на домашніх принтерах, або призначений керівниками проросійського Донбасу «мер» Донецька Ігор Мартинов зробить диво і проведе вибори безкоштовно. І здається, що для екс-директора парку атракціонів таке завдання до снаги.

Напевно ось чому і вигадали інтернет-голосування для «республіки». Офіційна причина такої акції – надати можливість проголосувати тим громадянам, які перебувають за межами «молодої країни». Але незважаючи на вмовляння Лягіна, що вже розроблена процедура верифікації і системи безпеки з унікальними номерами протоколів, одна лише заява, що «виборець зможе проголосувати або онлайн, або роздрукувати бюлетень, проголосувати і відправити його поштою» нівелює усі сумніви стосовно волевиявлення.

Відтак, що саме відбудеться 2 листопада і яка у цього буде справжня мета, лишається таємницею, яку широкій публіці відкриють ще дуже не скоро. А поки лишається лише спостерігати за псевдопередвиборчою мішурою і чекати відомих заздалегідь результатів.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.