Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Недозвільнена Донеччина

Інший погляд 22004 перегляди

Опубліковано - 16.01.2015 | Всі публікації | Версія для друку

Недозвільнена Донеччина
За 100 днів перебування Олександра Кіхтенка на посаді голови Донецької ОДА ситуація в регіоні істотно не змінилася. Понад те, при владі залишилося чимало функціонерів режиму Януковича і поплічників сепаратистів.

Доповідь за підсумками 100 днів роботи очільника Донеччини Олександра Кіхтенка, на яку з’їхалися мери міст та голови адміністрацій підконтрольних Україні районів Донецької області, залишила важке враження. Кілька годин у стінах міської ради Краматорська відбувалося нудне, затягнуте засідання, на якому дрімали кілька десятків упакованих у костюми чиновників. Обговорювалися переважно економічні показники та майбутній бюджет. Кіхтенко монотонним голосом зачитав із папірця інформацію про ситуацію в області, відзвітувавши за 11 місяців минулого року. Слідом виступили мери міст, деякі з яких були навесні помічені у зв’язках із сепаратистами і стояли біля джерел нинішньої кровопролитної війни. Загалом захід мало чим відрізнявся від подібного довоєнного офіціозу.

Економічна статистика для Донеччини виявилася невтішною. За офіційними даними, за 11 місяців минулого року показники хімічної промисловості впали на 47,2%, машинобудування – на 40,4%, вугільної промисловості – на 33,8%, харчової – на 32,5%, металургійної – на 27,1%. Виробництво електроенергії становило 20,7 млрд кВт•год, що на 18,6% менше, ніж за січень – листопад 2013-го.

Від початку року в Донецькій області відбувався стрімкий відплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ). Протягом дев’яти місяців 2014-го було виведено майже 23% ($832,1 млн) загального обсягу інвестицій. На 1 жовтня 2014-го обсяг ПІІ становив $2,8 млрд.

На цьому тлі цілком передбачувано впали й обсяги податкових надходжень. За 11 місяців 2014 року в бюджети всіх рівнів надійшло на 25% менше коштів, ніж за аналогічний період 2013-го.

Відкритим залишається питання ухвалення бюджету області на 2015-й. Поки що є тільки проект. Приймати його повинна обласна рада, однак зібрати кворум із її депутатів у нинішніх умовах не так і просто. Частина їх перейшла на бік сепаратистів, частина просто зникла з регіону та країни. З цієї причини приймати обласний бюджет, ймовірно, доведеться Кабміну. Якщо найближчим часом обласних депутатів не вдасться зібрати, розподіляти гроші випаде міністрам.
Здавалося б, такі невтішні показники разом із російською окупацією частини регіону мали зумовити радикальні зміни в політичному середовищі Донеччини. Однак у залі засідань складалося враження, ніби фронт містився не в Донецькій області, а десь у паралельному всесвіті. Керівники часів Януковича та відверті поплічники окупантів, які запрошували до України російських бойовиків і брали участь в організації незаконного референдуму 11 травня, спокійно з’явилися на засідання і почувалися на ньому цілком комфортно. Схоже, ні про яке покарання для них уже не йдеться. Відповідати за всіх доведеться, вочевидь, лише Нелі Штепі зі Слов’янська, якій суд нещодавно продовжив арешт.

Серед інших були присутні мер Димитрова Руслан Требушкін, мер Авдіївки Юрій Черкасов, мер Дзержинська Володимир Слєпцов і мер Дружківки Валерій Гнатенко, які брали активну участь в організації сепаратистських провокацій та виступали на весняних антиукраїнських мітингах у своїх містах. При цьому крім них у залі також були військові, що надавало ситуації особливого гротеску.

У президії поруч із очільником області сиділи народні депутати, які прибули з Києва, щоб відзначити знакову дату. На зустріч із Кіхтенком приїхали мажоритарники Максим Єфімов, Олег Недава та Дмитро Лубенець, а також списочники Костянтин Матейченко, Єгор Фірсов та Артур Герасимов. Усі депутати, за винятком Матейченка, були від фракції «Блок Петра Порошенка». Представники «Опозиційного блоку» засідання проігнорували.

Впадала в очі близькість до голови Донецької ОДА нардепа Артура Герасимова, який сидів по праву руку від Кіхтенка й постійно про щось перемовлявся з ним. З усіх присутніх парламентаріїв це був найнесподіваніший візитер. Депутат із Вінниці видавався білою вороною серед донецьких. Утім, у кулуарах швидко пояснили, що він є частим гостем у ДонОДА. За словами джерела, він називає себе «людиною президента» і, вочевидь, є неофіційним куратором Донеччини від Порошенка. Своїми зв’язками з нинішнім гарантом Герасимов хвалився ще в 2012 році, коли намагався пройти в парламент у складі команди скандального луганського бізнесмена Сергія Шахова. Тоді від його імені в Донецькій області розповсюджували газету, на першій шпальті якої була надрукована спільна фотографія Герасимова і Порошенка.

Джерело також пояснило, що до «групи Герасимова» входять екс-регіонали Єфімов та Недава, які розраховують взяти найактивнішу участь у розподілі та освоєнні бюджетних видатків Донецької області в поточному році.

Артур Герасимов також відомий співпрацею з горезвісними польовим командиром «ДНР» Ігорем Безлером. У 2012-му останній очолював «службу безпеки» Герасимова під час передвиборчої кампанії – той балотувався до парламенту за одним із мажоритарних округів у Горлівці. Сам Герасимов, однак, заперечував факт тісної співпраці з Безлером і стверджував що Бєс лише нетривалий час працював у нього водієм. Своєю чергою, Безлер у відеозверненні заявляв, що Герасимов навесні постачав йому в Горлівку зброю.

Зліт чиновників у Краматорську відбувався на тлі серйозного загострення ситуації на фронті й загалом продемонстрував невтішну ситуацію, що склалася в політичному середовищі Донбасу. Як альтернативу мародерським бандам «ополченців» і загонам кавказьких найманців із Росії Україна поки що здатна запропонувати жителям Донбасу лише представників старих злодійських кланів, які, схоже, підшукали для себе новий дах в особі представників чинної влади. Безпринципних злодіїв і пройдисвітів, які не мають ні краплі любові або поваги до своєї країни й готові у будь-який момент зрадити і переодягнутися в кольори країни-агресора.

Новий очільник Донеччини Олександр Кіхтенко, на жаль, не бачиться реформатором, здатним прочистити це гниле чиновницьке болото. Він не робив обнадійливих заяв, не виголошував гарячих промов і видається абсолютно технічною фігурою. Вже після першої години заходу, присвяченого його 100 дням роботи, стало зрозуміло, що помітних змін в українській частині Донбасу від часу падіння режиму Януковича не відбулося.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Інший погляд»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.