Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В умовах “гібридної війни”: що постачає Білорусь для ВПК України?

Економіка та фінанси 24497 переглядів

Опубліковано - 5.01.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Протитанковий ракетний комплекс “Скіф”
Протитанковий ракетний комплекс “Скіф”
Угода про військово-технічну співпрацю Білорусі та України не розірвана, але кількість спільних проектів скоротилась, констатують експерти обох країн.

Військова співпраця Мінська і Києва ще до початку конфлікту на Донбасі була, як кажуть експерти, "вузькоспеціалізованою". Серед найвідоміших проектів - спільне виробництво протитанкових ракетних комплексів "Скіф" і ремонт гвинтокрилів: український концерн "Мотор Січ" викупив контрольний пакет акцій Оршанського авіаремонтного заводу.

Із початком військового конфлікту в Україні у відкритому доступі немає офіційної інформації про масштаби військової співпраці Мінська та Києва. Вакуум заповнюють публікації у ЗМІ без посилань на достовірні джерела. У них лунають обвинувачення на адресу Білорусі, сутність яких у тому, що Мінськ постачає комплектувальні для військово-промислових комплексів (ВПК) Росії та України - сторін конфлікту.

Опитані DW експерти вважають, що ці обвинувачення частково є надуманими, мовляв, чимало позицій білоруського експорту - продукція подвійного призначення. Тим часом аналітики констатують, що співробітництво Мінська та Києва у військовій галузі скорочується. Що ж постачає нині Білорусь до України, що може бути використане для ВПК та потреб української армії?

Авіаційне пальне - позиція номер один

На першому місці з усіх позицій білоруського експорту до України, тим або іншим чином пов’язаних з постачанням товарів, зокрема, для українських збройних сил, на думку опитаних DW експертів, - авіаційне пальне і паливно-мастильні матеріали
.
Але політичної причини в цьому немає, вважає український експерт з національної безпеки та оборони Ігор Левченко. За його словами, у скрутній економічній ситуації Білорусі важливо не те, кому продати, а сам факт продажу.

Водночас, як зауважує керівник білоруського аналітичного центру Belarus Security Андрій Поротніков, пальне Україні постачали в борг, а не за передоплатою в найкритичніші моменти, зокрема, у липні-серпні 2014 року, коли розпочалась активна фаза російсько-українського конфлікту. В свою чергу, білоруський військовий експерт Олександр Алексін підкреслює, що авіаційне пальне - продукція подвійного призначення, його використовує і військова, і громадянська авіація.

Комплектувальні для автотехніки

За інформацією Поротнікова, Білорусь - один з головних постачальників двигунів і трансмісій (їх виготовляють Мінський моторний завод і Мінський завод колісних тягачів) для українського вантажного транспорту, й очевидно, що ця техніка потрібна військовим.

Мінський автозавод постачає українському концерну "Богдан" машинокомплекти для виробництва автотехніки підвищеної прохідності. Але, додає Алесін, "інформація про шалені поставки з Білорусі комплектувальних для ВПК не відповідає дійсності. Будь-яку техніку за бажання можна переобладнати й оснастити бронею, на ній можна возити і зброю, і картоплю, а двигуни й комплектувальні, приміром, для трактора і низки бойових машин - однакові".

"Найживіший проект"

Говорячи про військову співпрацю Мінська і Києва, директор української консалтингової компанії Defense-Express Сергій Згурець "найживішим проектом" назвав роботу Оршанського авіаремонтного заводу, що спеціалізується на ремонті гвинтокрилів, зокрема й бойових.

Своєю чергою Андрій Поротніков додає, що в мережі з’являлися фото виробничих цехів з гвинтокрилами вогневої підтримки МІ-24 з українськими розпізнавальними знаками і помітними слідами пошкодження фюзеляжу кулями.

Однак, за словами експерта, "однозначно стверджувати, що це не фейк, - не можна". Як заявив DW прес-аташе Державного військово-промислового комітету Білорусі Володимир Лавренюк, у 2015 році жоден бойовий гвинтокрил у Білорусі не ремонтували - ні на Оршанському, ні на 558-му авіаремонтному заводах.

Поставки припинилися?

За даними Андрій Поротнікова, до України з Білорусі постачають різноманітну оптику, як-от прилади нічного бачення, снайперські та коліматорні приціли, а також системи наведення для протитанкових ракет. Однак він підкреслює, що говорити про обсяги поставок достовірно неможливо. Українці стверджують, що освоїли виробництво аналогічних систем, але не виключено, що це "ті ж білоруські, але з українським маркуванням - щоби не дратувати російських партнерів.

Жодних поставок до України з білоруських підприємств, підпорядкованих Державному військово-промисловому комітету Білорусі, нині немає, запевнив в інтерв’ю DW речник цього відомства. Він пояснив, що п’ять років тому запрацював білорусько-український проект з виробництва протитанкових ракетних комплексів "Скіф" із білоруською оптикою та системою наведення. Україна постачала для нього засоби вогневого ураження.

Нині, зі слів Володимира Лавренюка, в Білорусі "у розвиток проекту "Скіф" виготовляють власні протитанкові ракетні комплекси "Шершень", в яких використовують засоби вогневого ураження українського виробництва. Але ці комплекси до України не постачаються". Поставки "Скіф" до України припинено із початком бойових дій, додає директор консалтингової компанії Defense-Express Сергій Згурець.

Водночас, комерційний директор Білоруського оптико-механічного об’єднання (БелОМО) в інтерв’ю DW заявив, що жодної оптики до України підприємство наразі не постачає. Аналогічно на запитання DW про поставки до України відповіли й у ВАТ "Пеленг". Обидва підприємства спеціалізуються на розробці та виробництві оптики, необхідної для оснащення різних видів озброєння.

Співпрацю згортають?

Більшість білорусько-українських проектів у військовій галузі, зокрема, пов’язаних із модернізацією систем ППО, зупинились або згортаються після початку бойових дій на сході України, стверджує Сергій Згурець. Це підтверджує і Володимир Лавренюк: угоду про військово-технічну співпрацю не розірвано, але кількість спільних проектів скоротилась.

"Жодних критично важливих для ВПК України комплектувальних Білорусь сьогодні не постачає. Білорусь має зобов’язання перед Росією, чутливою до зв’язків Мінська з третіми країнами, тому і до початку війни співпраця не була інтенсивною, радше вузькоспеціалізованою", - пояснив DW експерт Ігор Левченко. На його думку, на військово-технічну співпрацю Мінська та Києва накладає відбиток специфіка Білорусі - її політична система, позиціонування в світі на пострадянському просторі.

За словами Сергія Згурця, попри те, що Білорусь посідає позицію країни-миротворця, "де-факто на її території розташовано збройні сили, що становлять потенційну загрозу для України. Крім того, відомі спроби розмістити в Білорусі військову авіацію для виконання завдань начебто в інтересах СНД". Експерт підкреслює, що нині, в умовах війни і тиску з боку РФ на Білорусь з метою припинити поставки комплектувальних для українського ВПК, Україна страхується - організовує виробництво всього необхідного на власній території.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Економіка та фінанси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.