Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Суд над Савченко - процес сталінського зразка

Політика 16890 переглядів

Опубліковано - 10.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Ребекка Гармс
Ребекка Гармс
Показовий процес над українською льотчицею Надією Савченко має на меті сіяти страх, вважає євродепутатка Ребекка Гармс. Вона хоче привернути увагу всієї Європи до “сталінського” правосуддя у Росії.

Група євродепутатів виступила з ініціативою запровадження персональних санкцій ЄС проти росіян, причетних до викрадення Надії Савченко та фабрикування кримінальної справи проти неї. На першому місці у проекті списку стоїть російський президент Путін.

Про те, як виник цей список і які шанси на його затвердження, DW розпитала одну з ініціаторок створення санкційного "списку Савченко" євродепутатку з Німеччини від партії "Союз 90/Зелені" Ребекку Гармс.

Deutsche Welle: Наскільки реально, щоб Путіну та іншим російським можновладцям заборонили в’їзд до ЄС та заморозили рахунки?

Ребекка Гармс: - Ми надіслали цей список у додатку до листа на адресу Європейської ради. Список осіб, проти яких має бути запроваджено санкції, був складений не нами. Його підготували адвокати Надії Савченко і російські правозахисники. Цей список засвідчує, наскільки справа Савченко важлива для тих людей, які відстежують її долю, наскільки серйозною стала ситуація, в якій вона опинилася. Ми вважаємо, що треба говорити про санкції на кшталт "списку Магнітського". Але треба розглядати й інші можливості тиску з вимогою звільнення Надії Савченко.

- Що потрібно зробити, щоб "список Савченко" запрацював? І коли це може статися?

- Мушу вам сказати, що я не вельми оптимістична, що такий санкційний список буде запроваджено. Водночас, нам у Європарламенті йдеться про те, щоб нагадати, що в Росії відбуваються такі показові судові процеси, які не мають жодної правової основи. Які мають як у часи Сталіна лише сіяти страх. Скажімо, серед жителів Криму, східної України чи Росії. Наші європейські інституції мають докладати більших зусиль, аби ці показові процеси припинилися. А такі українці як Надія Савченко або Олег Сенцов, які незаконно опинилися за ґратами, були звільнені. У випадку Савченко достатньою підставою для звільнення є Мінські угоди.

- Які інструменти впливу не використали політичні лідери Євросоюзу, щоб допомогти Савченко? Поки у захисті Савченко дуже активні лише євродепутати, та й то 57 із 751 члена Європарламенту.

- Це ще не все, але це чимала група депутатів. Їх буде більше, якщо збирати підписи більш системно.

Найважливіше для нас, звернути увагу на те, що в Росії відбуваються суди як за часів Сталіна. У тих, хто постав перед таким судом, немає жодного шансу на щось подібне до пристойного процесу. Я вбачаю реакцію на це хоча б у тому, що тут у Брюсселі і Страсбурзі поступово перестають говорити про зняття існуючих санкцій з Росії. Росія дуже далека від того, щоб можна було констатувати намагання втілити Мінські угоди. Справа Савченко - доказ цього.

- Як Ви вважаєте, учасники саміту ЄС наступного тижня вас почують?

- У ЄС триває дискусія, якою має бути надалі політика відносно Кремля й Владіміра Путіна. Разом з іншими депутатами я працюю над тим, аби наша позиція в питанні санкцій, які мають сприяти реалізації мінських домовленостей, залишалася єдиною і солідарною. На мою думку, тут йдеться не лише про захист України, але й про те, щоб ми, європейці, самі себе захистили.

- А Ви особисто вірите, що Савченко невдовзі вийде на волю?

- Я сподіваюся, що ми зможемо допомогти, щоб Надія Савченко не ставала у в’язниці дедалі більш хворою. Я дуже стурбована станом її здоров’я. Вона сильна, але ж не настільки. Я дуже сподіваюся, що вже невдовзі я зможу випити кави у Києві з Надією і її сестрою Вірою, з якою ми вже не раз бачилися.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.