Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Донбасі воюють діти, і вчителі про це знають

Світ про Україну 23644 перегляди

Опубліковано - 20.05.2016 | Всі публікації | Версія для друку

На Донбасі воюють діти, і вчителі про це знають
Переважна більшість педагогів та військових на Донеччині не обізнані з правами дітей, але знають про їхнє втягнення у збройний конфлікт.

Про це свідчать дані дослідження Данської ради у справах біженців.

Третина педагогів на Донбасі особисто знають дітей, залучених до збройного конфлікту. Водночас 100 відсотків учителів не знають і не чули про факультативний протокол до Конвенції ООН про права дитини, який застерігає від залучення дітей до таких конфліктів, і лише 85 відсотків педагогів ознайомлені із законом України про охорону дитинства. Дітям натомість їхні права відомі. Висновки дослідження Данської ради у справах біженців щодо залучення дітей до збройного конфлікту на Донбасі промовисті.

Погано знайомі з правами дитини також деякі військові. Як повідомила цього тижня на презентації цього дослідження представниця Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Оксана Філіпішина, вісім відсотків опитаних військових висловили готовність надати притулок дитині, яка попроситься до воєнного формування, що прямо суперечить міжнародним стандартам прав дитини. "Серед військових не проводиться інформаційно-просвітницька робота з цих проблем", - сказала Філіпішина.

За її словами, впродовж останніх двох з половиною років постійно з’являється інформація про участь дітей у збройному конфлікті на Донбасі. Президент України Петро Порошенко нещодавно оголосив про загибель 21 дитини-учасниці бойових дій. "Є інформація про дітей на блокпостах, які стають жертвами сексуального та фізичного насильства з боку військових, що діти залучаються до незаконних збройних формувань. Усе це підпадає під відповідальність держави за факультативним протоколом Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах", - сказала Філіпішина.

Головна проблема - необізнаність

Участь у збройному конфлікті дітей віком до 18 років означає їхнє втягнення у бойові дії не лише як вояків, а й як розвідників, носіїв, об’єктів сексуальної експлуатації тощо, пояснює консультант-дослідник данського проекту Олексій Лазаренко. Натомість військові, як виявилося, вважають втягненням у конфлікт лише пряму участь у бойових діях зі зброєю в руках. За словами дослідника, опитані учні професійно-технічних училищ також зазвичай висловлювали готовність надавати бійцям на блокпостах різного роду невоєнні послуги і не вважали це участю у збройному конфлікті.

Більшості опитаних педагогів добре відомі факти участі дітей у воєнних діях і під час окупації бойовиками, і після звільнення цих територій Україною. "15 відсотків учнів і 36 відсотків педагогів знають таких дітей особисто. А ще 24 відсотки учнів і 32 відсотки вчителів чули про такі випадки від інших. При цьому 20 відсотків учнів допускають участь у воєнних діях в різних формах і ще 27 відсотків готові взяти в них участь за певних умов", - сказав Лазаренко.

Опитані службовці Національної гвардії, Військової служби правопорядку і поліції вказали, що у відповідь на можливе прохання неповнолітніх залишитися в зоні бойових дій вони доповідатимуть про це командуванню і виконають його ухвалу. "Натомість, згідно з рекомендаціями Комітету ООН з прав дитини, всі дотичні до залучення дітей до збройного конфлікту особи мають бути обізнані про наслідки, ризики та міжнародні стандарти вирішення цієї проблеми", - нагадав Лазаренко.

Байдужість влади

Керівництво Служби безпеки України, міністерств внутрішніх справ та оборони на запити про обізнаність військовиків про норми Конвенції ООН та про розслідування оприлюднених у пресі фактів залучення дітей до збройного конфлікту відповідають відписками, скаржаться правозахисники. "Всі відповіді на наші запити - формальні, в них сказано, що дітей в зоні конфлікту немає і не може бути", - повідомила Філіпішина.

Водночас МВС звітує про розслідування трьох кримінальних проваджень щодо чотирьох неповнолітніх, котрі були залучені до незаконних збройних формувань на території самопроголошеної "Донецької народної республіки". А на сайті прокуратури Донецької області правозахисники знайшли згадку про вісім кримінальних проваджень за фактами участі дітей в бойових діях. Проте сподівань на покарання винних небагато. "Прямої норми про відповідальність за втягування дітей у збройний конфлікт законами України не передбачено", – зазначила Філіпішина.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.