Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Про «- Два пальці об асфальт» і «- Та я сам ліпше зроблю!!!»

Туризм і подорожі 27504 перегляди

Опубліковано - 28.11.2017 | Всі публікації | Версія для друку

Про «- Два пальці об асфальт» і «- Та я сам ліпше зроблю!!!»
Хочу поділитися власним досвідом і дати інформацію для роздумів, щоб люди змогли скласти свою думку про механізм створення і проведення фестивалів в Мукачеві за останні пару років.

Що таке фестиваль?

Це якась тема, ідея, традиція, ремесло, історична і не дуже особистість, навколо яких/якої створюється формат і сценарій. Фестиваль - не просто звичайний ярмарок (базар), а базар з культурною і/або музичною програмою! Більшість фестів мають етнічну і автентичну (місцеву) направленість музичної і культурної програми (наприклад: Рахівська бринза + місцеві співанки і танці ), адже туристам цікавіше побачити щось нове, не притаманне тому регіону, звідки вони приїхали.

Де проводиться фестиваль?

Фестивалі проводяться або в місцевостях, де традиційно святкують-виробляють-випасають-живуть тощо, або в логістично зручних для відвідувачів, в основному туристів, місцях чи майданчиках - адже туристи привозять гроші в наш регіон зовні, з інших областей, з непереборним бажанням їх тут і витратити, якщо ми створимо відповідні для них умови.

Якщо з традиційних локацій перенести фестиваль буде означати змінити його суть і формат, то всі інші мають бути максимально комфортними для туриста. Тобто розташовуватись на шляху руху туристів і бути максимально пристосованими для добровільного витрачання їх коштів.

Коли проводяться фестивалі?

Або в традиційні дати (свято, день народження або пам`яті, проводи, зустріч тощо), або в інші, зручні для туристів дати, а це: вихідні дні, канікули, державні свята, відпустки тощо. Іноді фестивалі проводять і в інші дні, щоб створити цікаву подію, яка подовжить сезонність приїзду туристів. І тут ми переходимо до питання - Для кого? - Кому з цього користь?

Хто заробляє на фестивалях?

Турист потрапляє на фестиваль, де є що заїсти, упити, купити, пофоткатися, - заночувати і повернутися зранку (якщо подія цікава). Заробляють на цьому в першу чергу учасники фесту, що продають туристам їжу, випивку, сувеніри, інші послуги на території фесту, - це прямий ефект від туристів. Далі заробляють транспортники: туристичні автобуси (часто місцеві), таксі, громадський транспорт, кав`ярні і кондитерські, ресторани (не всі три рази на день будуть харчуватись на фестивалі), готелі і квартири (переночувати десь треба?), заправочні станції пального (до фесту якось доїхати треба?), обмінка валюти або банки (є туристи і з закордону), аптеки (зранку не все так ОК), залізниця (доїхати до фесту зручніше потягом), екскурсоводи (щось хочеться і цікавого, крім їсти і пити, не дарма ж приїхали так далеко), кіно і театр (не фестом і екскурсіями єдиними), шопінг (жінки мене зрозуміють :) ) тощо. А все це робочі місця і зарплати!

І лише у другу чергу, якщо всі ці заробляльщики сплачують податки, заробляє Держава, бюджет!

Як організовуються фестивалі?

Зазвичай, є створювачі фесту - автори і організатори - технічні виконавці. Якщо це стосується державних структур, то частіше організатори є призначені посадовці, які заради організації фесту/святкуванню періодично відволікаються від основної роботи. Або, в деяких регіонах, є організація, яка у форматі аутсорсінгу (тобто з дорученням і фінансуванням) організовує і проводить фестивалі/свята.

За чий кошт організовуються фестивалі?

Державні свята, пам`ятні дати, фінансуються за кошти держави. Це свята без ярмарків, їжі і розважальних концертів (наприклад: день народження Шевченка). Фестивалі часто фінансуються з місцевих бюджетів, або за рахунок самих учасників, так як останні два роки в Мукачеві.

Тобто, якщо формат фестивалю передбачає ярмарок, їжу, випивку, концерти, то розраховується кількість учасників фесту і тарифікація їх участі таким чином, щоб внесків учасників вистачило для втілення створеного сценарію свята. Добровільних внесків учасників - не коштів з бюджету! Якщо цих коштів не вистачає, то змінюється концертна програма або збільшуються внески за участь у фесті.

Звісно, не всі сприймають збільшення плати радо! Але у туристів завжди є вибір: поїсти там де цікаво і смачно (на фесті) або там де смачно і комфортно (в ресторані, і їхати нікуди не треба).

Куди направляються зібрані кошти з учасників?

Вдихніть!

Фестивалі в Мукачеві відбуваються в парку Перемоги де для учасників створені наступні умови: дерев`яні будиночки - торгові місця, що закриваються на ключ, мають водопостачання і каналізацію, електропостачання, територію парку під час фесту періодично прибирається, сміття вивозиться, в туалети додають засоби гігієни і орендують додаткові туалети, територія парку охороняється вдень і вночі, святкове оформлення і декорування території фестивалю, фото-зони, нагородні дипломи, цінні призи переможцям конкурсів, реклама заходу (поліграфія, радіо-, теле-, інтернет-, зовнішня)... - і все це потребує коштів, які і сплачують учасники фестивалю!

До речі, всі внести учасників фесту відразу оподатковуються (мінімум 20%, які відраховуються до бюджету - всі внески сплачуються офіційно!).

Трохи технічних моментів я вам висвітлив. Переходимо до розважальної, концертної програми.

Чим відрізняється звичайний базар від фестивалю? Вірно! Не просто торгівля, а й з концертом, виступами співочих і танцювальних колективів, атракціями, шоу-моментами (феєрверки, лазерне шоу, фаєр-шоу, акробати тощо). Щоб було весело, цікаво і видовищно! Щоб запам`яталось! Щоб хотілось повернутись наступного року! - Це також має свою вартість? І її сплачують... вірно - учасники фесту! Добровільно і офіційно - з оподаткуванням внесків!

А хто це все буде організувати і координувати? Уявляєте, скільки потрібно провести зустрічей і переговорів, дзвінків і узгоджень, щоб узгодити сценарій і хронометраж подій? Робота по організацію заходу починається ще за 2-3 місяці до його проведення! - Чи повинна оплачуватись ця робота організаторам?

Як відбуваються фестивалі з точки зору організаторів?

- Де був мій розум, коли я погодився на це!??????? - така основна думка в голові організатора під час проведення фесту!

Ні один фест не був проведений в рамках кошторису і у визначеному графіку! Закон Хеопса!

Все, що може трапитись - трапиться, все, що може зламатися - зламається тощо!

Тому кожний день фестивалю - це ще один день стресу організаторам! І поняття “дембель” не ефемерне! А після завершення фесту ще нічого не завершується! Адже потрібно все розібрати, розвезти, скласти, прибрати, зняти, привести до ладу всю документацію, відзвітуватись про витрати і втрати...

А потім отримати офіційні запити від "- Два пальці об асфальт" і "- Та я сам ліпше і дешевше зроблю!!!" і "- Та там половину грошей нарізали, НАШИХ, БЮДЖЕТНИХ!!!" (хоча всі гроші є офіційними добровільними внесками учасників) - і, відповівши на ці запити, отримати у відповідь виверження бруду і образ, звинувачень і наклепів...

Так чому вони все ж таки організовують ці фестивалі?

А чому ви любите рідне місто чи батьків? Бо вам це вигідно? Як ви кажете за рідне місто? - «Найкращий город на Землі» чи «кончене місто»? Чому ви вітаєтесь з сусідами? Бо позичили в них гроші чи поважаєте їх і зичите їм добра? Говорите: «- Ми, мукачівці!» чи «- Я поїду звідси при першій можливості?»

Питання?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Туризм і подорожі»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.