Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прийшов. Побачив. Розділив

Політмаразми 22104 перегляди

Опубліковано - 2.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Прийшов. Побачив. Розділив
Якби за кожну обіцянку політиків “об’єднати Україну” нам видавали по гривні, ми б уже давно жили, як Швеція з Норвегією.

З ранку до ночі чутно одне: країна розколена по лінії Схід-Захід, “западенці” терпіти не можуть “схід”, біло-сині наступають на “помаранчевих” - і “лише наша політична сила всіма силами намагається об’єднати Україну”…

Тим часом наші політики, якщо щось і роблять, то роз’єднують свою країну. І тон тут задає Кабмін Віктора Януковича. Взяти хоча б його пропозицію Президентові – звільнити п’ятьох губернаторів .

Фігуранти “списку” - суцільно “помаранчеві”, так що політичне підґрунтя демаршу – очевидне. І що, зняття панів Асадчева, Авакова, Лаврика, Стойка і Силенкова – крок до об’єднання країни? Відтепер усі “суто помаранчеві” губернатори перед зустріччю з Кабміном одягатимуть бронежилети і щосили притулятимуться ближче до Секретаріату Президента; тоді як дружні “Регіонам” глави адміністрацій знатимуть, що ті їх в образу не дадуть. Що матимемо в результаті? Війну Червоної і Білої Трорянд. Чи для того, щоб усіх об’єднати, треба спершу всіх завоювати?

Інша прем’єрська задумка за гранню фолу – ідея створення центрального оперативного штабу в уряді і регіональних штабів для мобілізації роботи влади. Їжачку зрозуміло, що ці штаби – тіньові обладміністрації. Навіщо це потрібно самому Януковичу і його партії – зрозуміло, питання в тому, навіщо це потрібно країні? Контролювати збір урожаю? Підготовку ЖКГ до зими? Не смішно. Україну знову ділять – тепер уже по адміністративних швах, провокуючи ворожнечу між двома виконавчими вертикалями. До чого це призведе? До плутанини в питаннях субординації, війни документів і взаємного клінчу – аж до повного знерухомлення. Гарна ідея – намертво об’єднавшись, задушити один одного в обіймах.

Втім, навіщо роздвоювати вертикалі, якщо чужу можна “разрушить до основанья, а затєм” збудувати свою? Цю “прогресивну” ідею Віктор Янукович озвучив у рідній Донецькій області. Прем’єр пообіцяв усім регіонам (в особі своїх земляків), що ось-ось парламент прийме закон про місцеве самоврядування, який “дасть вам можливість формувати регіональну політику. Приймати законодавчі акти тут у регіоні, регіональні закони, ті закони, за якими житимуть регіони”.

З одного боку – ідея хороша. Про розвиток місцевого самоврядування регіони мріють “уже багато років”, і кому, як не партії з однойменною назвою, дарувати їм обіцяні свободи? Щоправда, є одне “але” - під цим соусом Кабмін, укупі з антикризовою коаліцією, завдає ще одного удару по Президентові. Бо, у разі ухвалення законопроекту, “вже з нового року в регіонах будуть інші відносини вибудовуватися. Не буде обласних державних адміністрацій, будуть обласні виконавчі комітети, будуть районні виконкоми. Ви вже обиратимете керівників. І вже відповідальність нестимуть керівники перед своїми виборцями. А вертикаль виконавчої влади ми вибудовуватимемо, і наші відносини з регіонами будуть партнерськими. Звичайно, безумовно у вас буде представлена центральна влада різними контролюючими органами в регіонах, звичайно ж, ми стежитимемо і забезпечуватимемо фіскальну політику”.

Коли країну так напористо об’єднують, опонентам доводиться захищатися. І досі робили вони це на диво бездарно. У країну і її політиків, немов жупелом, тикали Універсалом національної єдності. Цей розмитий, як мова Віктора Ющенка, документ навіть не поклопоталися хоч трошки деталізувати і забезпечити реальною юридичною силою – зате Україну з дивовижною одержимістю розділили на дві частини: ту, що “за” Універсал, і ту, що “проти”. Відмова визнати Універсал, свого роду “Отче наш” українського патріота, прирівнювався до національної зради – з суворим покаранням у вигляді тріскучої пафосної анафеми і відмови вести переговори про створення коаліції. Втім, ця спроба розколу, унаслідок низького професіоналізму виконавців, виявилася провальною.

Ось так і розколюють Україну наші політики. З почуттями, з розумінням, з розстановкою. Втім, когось вони все ж таки об’єднують. Це зарубіжні партнери, подивившись та послухавши “українських друзів”, з тугою виїжджають додому до свого Баден-Бадена. І лише в Кремлі чутно аплодисменти та вигуки. Адже це російська приказка: “Не плач, рибка, дай гачок із зябра витягти!…”

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.