Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пробач, Президенте!

Політика 23905 переглядів

Опубліковано - 6.10.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Пробач, Президенте!
Щоб вижити, пропрезидентський блок “Наша Україна” повинен розпастися.

Президент Віктор Ющенко звернувся до блоку “Наша Україна” із закликом відновити переговори з антикризовою коаліцією. Це остаточно заплутало ситуацію в українських верхах, що почала було прояснюватися. Виборець безуспішно намагається зрозуміти, з ким же “Наша Україна” - з “кризовою” опозицією чи з антикризовою коаліцією. Правильна відповідь - ні з тими, ні з іншими. Дороговказною зіркою для «НУ» як і раніше служить Універсал національної єдності в руках Віктора Ющенка.

Невміння працювати з парламентом чергового разу створює Президентові проблеми. Ющенко ще після своєї інавгурації в 2005 році пустив на самоплив ситуацію у Верховній Раді. Робота щодо створення більшості не велася, депутати ходили “безгоспними”, і рівень самооцінки українських парламентаріїв упав нижче від плінтуса. Зневага до головного законодавчого органу країни обернулася для Президента фіаско “Нашої України” на парламентських виборах. У 2005 році Ющенко ігнорував парламент, у 2006-му парламент ігнорує Ющенка.

Цікаво, що і нинішнього року Президент не намагався змінити ситуацію. Його останній виступ у парламенті – лютневе Послання до Верховної Ради. Млява міміка, нежиттєвість інтонацій. І через півгодини - непідробний інтерес до книжкової виставки на третьому поверсі.

Що стосується останньої появи Президента в парламенті, то вона датована початком серпня, коли Віктору Андрійовичу довелося бути присутнім на “інавгурації” Кабміну Януковича. Обличчя глави держави тоді видавало лише одне бажання: швидше б усе це закінчилося.

Ні, безумовно, у Віктора Андрійовича не було і немає бажання переконати (полонити, залякати) депутатський корпус. Причина цього – нелюбов до скрупульозної роботи і небажання, упокоривши власний ґонор, попрацювати з тими, чиї моральні цінності не цілком відповідають його етичним орієнтирам. А також майже надлюдська переконаність у тому, що тільки Президент України відповідає сподіванням українського народу, - а значить, має право завжди чинити на власний розсуд.

Ось так і вийшло, що Віктор Ющенко послідовно перетворює блок партій “Наша Україна” на посміховисько. Щоденні повідомлення в ТБ-новинах створюють у обивателя невигідне враження про НУ: “президентська партія” хронічно не здатна ухвалювати самостійні рішення, внутрішньоблоковий плюралізм набув форми шизофренії, але остаточне рішення – завжди за Президентом, який… його не приймає. Як, приміром, розуміти главу держави, коли 4 жовтня, перебуваючи в Німеччині, він заявляє, що ключові політичні сили в Україні прагнуть до консолідації ; потім говорить про те, що без повного врахування позицій Універсалу не може бути «широкої коаліції» ; а вже наступного дня після заяви Романа Безсмертного про перехід «НУ» в опозицію Віктор Андрійович закликає «свою» політичну силу поновити переговори про створення широкої коаліції. Щоб через день потому в світ вийшло інтерв’ю Президента, в якому він говорить про неготовність Партії регіонів об’єднатися з «Нашою Україною» в одну коаліцію.

З погляду затягування часу і вилову рибки в каламутній воді така чехарда думок, можливо, і виправдана, але як сприйме таку чехарду думок виборець? Дуже просто – він викреслить «НУ» зі свого списку партій, гідних довіри. А хто у нас свого часу підписався для участі в блоці “Наша Україна”? НСНУ, плюс Народний Рух, плюс “Собор”, плюс ХДС, плюс КУН та ПППУ. Ось усі ці партії дружно втрачають свій рейтинг у болоті блоку “Наша Україна”. Їх просто перестають сприймати, як самостійних гравців. Тому що хіба поставить партія, яка поважає себе, своє політичне майбутнє в залежність від позиції однієї людини, нехай навіть і Президента?

Про рівень авторитету “Нашої України” в очах нещодавніх партнерів по переговорах свідчить принизлива для НУ репліка Олександра Мороза. У коментарі у зв’язку з висловлюванням лідера фракції “Наша Україна” Романа Безсмертного лідер соціалістів заявив, “що Р. Безсмертний висловив думку однієї політичної сили або свою особисту думку з урахуванням настрою в цій політичній силі”. “Мене це не сильно цікавить. Для мене більш важливо, що сказав Президент. Проблема перебуває в процесі розв’язання, і все робиться для того, щоб коаліція відбулася”, - сказав пан Мороз.

Цим ігноруванням своєї думки “Наша Україна” цілком і повністю зобов’язана своєму почесному голові. Так, дехто в блоці знаходить утіху в тому, що від невизначеності в коаліційних переговорах рейтинг втрачає і Партія регіонів – але це повна нісенітниця. “Регіонали” спокійно працюють в уряді, і пробуксовування переговорів у громадській думці асоціюється виключно з “Нашою Україною”.

Ось і виходить, що єдиний порятунок для НУ - це… розпад блоку. Стосовно Президента хід дещо егоїстичний, але Віктор Андрійович стільки разів використовував “Нашу Україну”, що не має права дорікнути соратникам у зраді. Що стосується самих партій, то так буде краще для всіх. Адже якщо скористатися хрестоматійним прикладом, зараз блок “Наша Україна” - це неповороткий корабель з величезним штурвалом і крихітними вітрилами. Ліквідація блоку перетворить його на ескадру різновеликих маневрених кораблів. Тільки при такому розкладі партії-члени збережуть самоідентифікацію і не зникнуть з політичної карти України. Якщо, звичайно, в них ще переважає партійна складова, а не бажання лідерів утриматися якийсь час поблизу Президента. У такому разі ми станемо свідками того, як і сам блок, і партії, що є його складовими, розкладатимуться живцем. У різних варіаціях і з різним ступенем інтенсивності ми вже спостерігали, як цей процес відбувався з НДП, СДПУ(о), іншими. Чесно кажучи, не хочеться бути свідком ще одного поховання.



 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.