Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Хочеш миру – готуйся до війни». Воєнна доктрина Росії і відповідь США

Військова справа 15005 переглядів

Опубліковано - 19.03.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Пітер Брукс
Пітер Брукс
Нова воєнна доктрина Кремля, озвучена нещодавно начальником Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Валєрієм Герасимовим, викликає стурбованість у багатьох світових столицях – не тільки у Вашингтоні чи Києві.

Адже до неї повернули термінологію часів Холодної війни й уперше за тривалий час там порушують питання підготовки Росії до регіональних конфліктів і великої війни – а не до воєн гібридних, на які Москва раніше робила ставку. Що про це думають у США? Як вже реагує і як повинна відреагувати Америка? І чи допускають у Вашингтоні можливість прямого військового зіткнення з Росією? Всі ці запитання кореспондент Української служби Радіо Свобода обговорив в інтерв’ю з одним із провідних американських експертів у галузі міжнародних відносин Пітером Бруксом. При Буші-молодшому він був заступником міністра оборони США (у 2001-2002 роках​), в його послужному списку – робота в Конгресі Сполучених Штатів, місії США при ООН, а також в ЦРУ. Зараз Пітер Брукс працює в Heritage Foundation – стратегічному дослідницьому інституті, що займається аналізом міжнародної політики.

– Як в США сприйняли ці висловлювання генерала Герасимова? Це більше гра на публіку, спроба спровокувати дії Сполучених Штатів у відповідь чи Росія навсправді має намір поміняти курс?

– Із цією промовою генерала Герасимова пов’язано багато моментів. Він звертався до громадян своєї країни, тобто до внутрішньої аудиторії. Тому там і були абзаци, пов’язані з нібито спробами США і НАТО організовувати протести ... Думаю, це виключно меседж для самих росіян з приводу можливої участі в протестах – мовляв, замисліться, чи хочете ви бути частиною зусиль Заходу щодо зміни режиму в Росії?!

А ще це меседж НАТО і Сполученим Штатам на рівні військовому – що Росія сильна, що Росія буде протистояти будь-яким спробам Заходу їй погрожувати. Він говорив про «активний захист», використовував американську термінологію і натякав, мовляв, у Москві вважають, що «напад – це найкращий захист». Тобто Росія дає нам зрозуміти, що вона серйозно ставиться до будь-яких загроз ззовні. Так що тут цілий набір меседжів. Не тільки ті, що сформульовані для самих росіян. Так, його виступ, був публічним – але фактично це звернення не тільки до співробітників Академії військових наук, а й до Сполучених Штатів і до НАТО – заявою, що у Кремлі вважають викликами для російського суверенітету і для російських інтересів. Отже, тут безліч інформації, яку ми повинні ще й перечитати, і переосмислити. І завдяки цьому краще зрозуміти, а якими мають бути наші відносини з Росією?

– А наскільки серйозною була реакція Америки на це? І якою, на вашу думку, вона повинна бути?

– Ми в першу чергу повинні це все усвідомити. Тому що, з одного боку, все, що зараз звучить у доктрині Герасимова, ми вже в Україні бачили! Все це було раніше – всі ці спроби, всі ці російські операції із дезінформації... Росія і раніше називала нас «ворогом номер один». І зараз все це – повторення того, що нам вже відомо і на що ми вже готуємо відповіді.

Звичайно ж, Сполучені Штати повинні переконатися, що це – не просто пропаганда, не просто спроба викликати якусь реакцію США. Ми повинні детально із цим розбиратися, спробувати зрозуміти, що відбувається. Проводити переговори з нашими союзниками. І, звичайно ж, бути впевненими, що наша стратегія дає можливість протистояти російській загрозі.

І Пентагон, і Держдепартамент зробили чимало для розв’язання проблем, які створює Росія. Це – загроза, що розвивається. Ми пам’ятаємо і 2008 рік: промова Путіна, обіцянка змін; і зусилля адміністрації – як Барака Обами, так і Дональда Трампа – для того, щоб цих змін досягти. Але я думаю, адміністрація Трампа зрозуміла, що Росія намагається зробити зараз, використовуючи засоби гібридної війни – а це й інформаційні операції, і кіберзагрози, і космос, і модернізація і нарощування їхньої військової могутності ... Це операції в Сирії. Це відносини з Іраном, це їхні зусилля в Африці й в таких місцях, як Лівія. Тому я і кажу – виклики, які створюються Росією, матимуть розвиток. І Сполучені Штати розробляють стратегії для розв’язання цих проблем.

– Питання, яке часто зараз порушують – чи готується Америка до можливого прямого зіткнення з Росією? Теоретично така можливість розглядається, обговорюється?

– Звичайно, ми завжди повинні готуватися до війни. Ми не хочемо війни, але ми повинні до неї бути готові. І це стосується не тільки Росії, але і таких країн, як Північна Корея чи Китай. Є відомий військовий принцип: «хочеш миру – готуйся до війни». Зрозумійте: не те, щоб хтось тут хоче воювати, але ви повинні бути готові до бойових дій. Війна завжди приходить несподівано, і якщо вона починається – ви повинні бути здатні боротися. Таким чином Сполучені Штати повинні підготуватися до низки різних непередбачених обставин – чи то бої в пустелі, чи в умовах суворої зими, на воді чи в повітрі. Необхідна боєготовність – і все це важлива частина політики стримування.

– Військовий бюджет США на 2020 фінансовий рік якось відобразить всі ці зовнішньополітичні зміни і нові загрози з боку Росії?

– Проект бюджету ще тільки оприлюднений і ще буде обговорюватися в Конгресі. Тому це не остаточний варіант. І президент далеко не завжди отримує кошти, про які просить. Білий дім створює проект військового кошторису, а Конгрес вирішує, що можливо, а що ні. Але в будь-якому випадку це буде сильний військовий бюджет. Сполучені Штати ведуть війни багато років, з 2001 року. І потрібне нове військове обладнання, яке відповідає сучасним викликам, я маю на увазі і Росію і Китай, Іран, Північну Корею та загрозу тероризму в цілому. Тому далеко не весь бюджет буде спрямований на протистояння Росії. Але частково – так. Адже зараз все більші шанси суперництва двох центрів сили, чого ми не бачили протягом досить тривалого часу.

Російська загроза стала набагато критичнішою, особливо після їхніх спроб втрутитися у вибори у 2016 році – все це вивело Росію на перший план в списку потенційних загроз.

Їхні дії в Сирії, їхня залученість в процеси в Афганістані (і зв’язки – ред.) з талібами... Звичайно ж, Україна і Крим...

Все це привернуло особливу увагу до Росії та дало можливість зрозуміти той масштаб загрози, яку Росія становить для американських інтересів.

– Я вас правильно зрозумів, що події в Україні багато в чому стали своєрідним тригером для перегляду американською владою своїх відносин з Москвою? Війна на Донбасі й окупація Криму багатьом відкрили очі?

– Так, я думаю, що це була грандіозна подія, що вплинула на американо-російські відносини. Люди тут були шоковані тим, що сталося у 2014-му році в Криму.

І тим, що все ще відбувається на сході України.

А потім Сирія — російські дії там і в інших місцях. І зараз існує величезна стурбованість з приводу діяльності Росії! Не тільки в США і Європі, але і по всьому світу. Їхні стосунки з Китаєм, їхнє бажання вплинути на Америку і навіть на наші домовленості з КНДР з приводу ядерного роззброєння... Так що – скажу вам – це (російська агресія в Україні – ред.) дійсно було ключовою подією, що змінила відносини Вашингтона і Москви. І дало розуміння широкому колу людей (а не тільки експертам) – яким викликом дії Росії є для Америки.

– Чого чекати далі? Американська зовнішня політика в цілому стане жорсткішою? Чи, навпаки, зосередиться на точкових протидіях основним загрозам?

– Упевнений, політика США повинна бути гнучкою. Ми ні з ким не хочемо поганих стосунків. Але якщо Росія зважиться зробити кроки, які завдають шкоди нашим відносинам, нам доведеться реагувати на все це. Так само, як і у випадку з Китаєм. Сполучені Штати, як і всі суверенні держави, зацікавлені в захисті й своїх інтересів, й інтересів наших друзів і союзників. Тому все буде залежати від обставин. Складно щось прогнозувати! Ми хотіли б співпрацювати й з Китаєм, і з Росією, і з Північною Кореєю. Це можливо, але залежить від вибору, який зроблять самі ці країни.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.