Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Рейтинг Freedom House: чому український інтернет визнали лише “частково вільним”

Світ про Україну 15899 переглядів

Опубліковано - 6.11.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Рейтинг Freedom House: чому український інтернет визнали лише “частково вільним”
В рейтингу свободи інтернету Freedom House 2019 року Україну визнали “частково вільною”. Рівень свободи інтернету в країні експерти оцінили в 56 балів зі 100, де більша кількість пунктів означає більшу свободу.

Якщо рівень свободи ринку телекомунікацій, технічна і фінансова доступність інтернету в Україні були оцінені експертами Freedom House досить високо, то різні прояви цензури і самоцензури у мережі суттєво знизили загальну оцінку країни.

Самоцензура і тролі

Окремий пункт звіту присвячений питанню самоцензури, до якої, на думку експертів Freedom House, вдаються як інтернет-журналісти, так і пересічні користувачі мережі. Це стосується, зокрема, тем, "безпосередньо пов’язаних із патріотизмом, сепаратизмом, тероризмом та Росією". Іще більш яскраво застосування самоцензури виражене у підконтрольних проросійським сепаратистам районам Донбасу. Там "користувачі соцмереж та журналісти, які висловлюють проукраїнські погляди, зазнають залякувань та насильства", йдеться у звіті.

"В українському інтернет-просторі активно працюють проплачені коментатори та тролі", - стверджують автори звіту Freedom House. Їхніми послугами, згідно зі звітом, користується значна кількість українських політиків. Крім того, до політичних кампаній в Україні часто залучають популярних блогерів, які поширюють замовну інформацію та коментарі, йдеться у звіті.

Окрему увагу експерти Freedom House приділили маніпуляціям в інтернеті в інтересах Росії. "Неправдива чи така, що навмисно вводить в оману, інформація з дружньою до Кремля риторикою регулярно поширюється в інтернеті у новинних повідомленнях, розрахованих на російськомовних українців", - ідеться у звіті. Його автори наводять приклад того, як у cічні 2019 року адміністрація Facebook повідомила про видалення 107 сторінок, груп та облікових записів у Facebook, а також 41 акаунт в Instagram, "через залучення до скоординованої неавтентичної поведінки в рамках мережі, створеної у Росії, яка діяла в Україні". Ці профілі, представляючись українцями, "публікували записи про місцеві новини в Україні, час від часу поширюючи певну політичну риторику". Звертають увагу автори звіту і на, зокрема прокремлівських, тролів, "які вдають із себе відданих патріотів України або націоналістів, намагаючись посіяти недовіру в українському суспільстві".

Мовний закон і переслідування

Критично експерти Freedom House відгукуються і про мовний закон, який був прийнятий в Україні 2018 року. Через те що він зобов’язує сайти мати україномовні версії, інформаційний простір в інтернеті "для значної частини російськомовного населення України, а також інших мовних меншин, таких як етнічні угорці та кримські татари", може звузитися.

Особливо низьку оцінку експертів Freedom House Україна отримала за переслідування громадян через їхню діяльність в інтернеті. За оцінками громадської організації "Платформа прав людини", чиї дані наводяться в звіті, українські суди розглянули 118 кримінальних справ, які стосувалися поширення пропаганди в інтернеті в період з 2014 року по 2018 рік. Утім, понад 80 відсотків справ закінчувалися не пов’язанми з позбавленням волі вироками. Водночас декого таки відправляли за ґрати за розміщення проросійських постів у соцмережах. Так само притягалися до відповідальності інтернет-журналісти та блогери і де-факто владою самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", відзначається у звіті.

Відзначили автори звіту і втручання влади в приватне життя українських журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських у 2018 році. Вони також цитують дані українського Інституту масової інформації, який зафіксував 2018 року 235, а в першій половині 2019-го 116 випадків порушення свободи слова в країні. "Залякувань у першу чергу зазнають журналісти проєктів журналістських розслідувань, які висвітлюють інформацію про корупцію серед високопосадовців", - ідеться у звіті. Згадують автори звіту і про напад і як результат – смерть журналіста Вадима Комаров, а також стеження за репортерами проєктів журналістських розслідувань "Схеми" та "Бігус.інфо".

Налідки конфлікту на Донбасі

Значною мірою на зниження рейтингу свободи в інтернеті вплинули наслдіки конфлікту на Донбасі, зауважують укладачі звіту. "Влада з обох сторін конфлікту на Донбасі вдається до цензури в інтернеті з порушенням міжнародних норм", - ідеться у звіті. Зокрема, його автори звертають увагу на те, що українська влада обмежує доступ до кількох російських інтернет-платформ, зокрема, "ВКонтакте", "Одноклассники", "Яндекс" та Mail.ru, а також сайтів, яким приписують російську пропаганду. Водночас де-факто влада самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" блокує українські сайти, зазначають експерти Freedom House. Утім, як зазначається у звіті, перевірки демонструють, що цензура по обидва боки конфлікту на Донбасі працює непослідовно, і багато операторів доступ до "заборонених" сайтів не блокують.

Критикують у Freedom House, зокрема, той факт, що блокування доступу до тих чи інших сайтів здійснюється у непрозорий спосіб. "Жодних офіційних настанов щодо порядку застосування санкцій до російських та сепаратистських сайтів так і не було видано", - зазначається у звіті. А "підстави для блокування сайтів та видалення контенту в "ДНР" та "ЛНР" автори звіту взагалі називають "незрозумілими".

Погрози і цькування

Зазнавали переслідувань в інтернеті в Україні й представники ЛГБТІ+ спільноти, відзначають автори звіту. Це стосується як заманювання через інтернет на зустрічі і зрештою побиття геїв та лесбійок, так словесного цькування, якого, згідно зі звітом, зазнавали понад 50 відсотків представників ЛГБТІ+.

Нуль балів із шести можливих Україна отримала за пунктом, у якому йдеться про кібератаки. У звіті зазначається, що "під час президентських виборів у березні 2019 року Україна зіткнулася з хвилею кібератак, організованих із Росії, які були переважно спрямовані проти Центральної виборчої комісії", а у 2018 році країну накрила "хвиля менш масштабних кібератак".

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.