Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Передова під час епідемії: як коронавірус впливає на бойові дії на Донбасі

Військова справа 9786 переглядів

Опубліковано - 13.04.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Передова під час епідемії: як коронавірус впливає на бойові дії на Донбасі
Поки всі стежать за коронавірусом, інші новини нібито відійшли на другий план. Війна на Донбасі – серед них, але її не можна призупинити, як роботу ресторану або кафе. Обстріли, втрати і руйнування нікуди не зникли, просто говорити про них стали менше.

Що відбувається з війною на Донбасі під час пандемії коронавірусу і як хвороба вже вплинула на бойові дії?

Через загрозу коронавірусу українська армія, як і вся країна, отримала нові турботи, обмеження і рекомендації, але найголовніше – одночасно війська мають тримати оборону.

На горизонті і без бінокля легко розгледіти багатоповерхівки непідконтрольної Україні Горлівки. Для бійців кілька тижнів карантину у щоденному житті змінили мало.

«Я не можу відповідати за весь фронт, скажу про нашу. Періодично вони стріляють. Стріляють, як сьогодні показало з ПТКР, гранатометами – ручними гранатометами протитанковими, стріляють крупнокаліберними кулеметами, це класика. Автомати просто так хаотично стріляють по нашій позиції. І міномети», – розповідає журналістам проєкту «Донбас Реалії» військовослужбовець ЗСУ з позивним «Авер».

Обстановка по усій лінії фронту приблизно така ж: на початку квітня через обстріл бойовиків отримала поранення мирна жителька. Про загибель цивільної заявили і в контрольованому Росією угрупованні «ДНР». По обидва боки щодня повідомляють про використання різного озброєння. Станом на 11 квітня хворих на коронавірусну хворобу на передовій немає, але обмеження впливають на боєздатність окремих підрозділів, кажуть військові.

«У людей закінчуються контракти. Розумієте? Якщо у нього закінчився контракт – все, але вибув з підрозділу. У підрозділі чисельність особового складу знижується. Це нормально. Люди приходять і йдуть. Так ось з введенням цих норм, карантинних, люди тільки йдуть. А можливості прийти немає, тому що вона ще не відрегульована. Надходять же з «великої землі», – каже військовослужбовець Збройних сил Сергій.

Загроза вірусу по обидва боки розмежування

За словами головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, в умовах карантину на Донбас з тилу необхідно перекидати цілі бригади чисельністю у кілька тисяч осіб із озброєнням. Після роздумів у Генштабі вирішили проводити ротацію із 2-тижневим режимом ізоляції. По факту, військових розміщують на полігоні і за його межі не випускають. Заняття відбуваються лише у малих групах.

«З цивільними особами там контактує мінімальна кількість людей. Всі машини на виїзді, при в’їзді проходять дезінфекцію. Люди, які контактують, виїжджають за межі військової частини, за межі, грубо кажучи, обсервації, мають захисні маски, рукавиці, вони мають антисептики при собі. Ми просто чекаємо цих 2 тижні карантину, щоб перевірити цей підрозділ на наявність коронавірусу. Якщо він відсутній – приймається рішення на проведення ротації», – зауважує менеджер по роботі з військовими благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук.

Загроза вірусу впливає і на збройні формування угруповань бойовиків «ЛНР» і «ДНР», кажуть у головному управлінні розвідки Міноборони України. Їх використовують для патрулювання у населених пунктах і дезінфекції. Ротація через кордон теж змінилася.

«Все, що відбувається в окупаційних військах на території нашої країни – це пряма калька від того, що відбувається у Збройних силах Російської Федерації. Крім того, ми спостерігаємо ротацію військовослужбовців Російської Федерації, які заїжджають на нашу територію. До речі, вони зараз проходять і обсервацію, і карантини. Тобто все, як це робиться в Збройних силах Російської Федерації», – каже спікер Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький.

На боєздатність усе це поки не впливає. У березні з Росії на Донбас завезли 30 вагонів боєприпасів, повідомили «Донбас Реалії» у ГУ розвідки України. Від початку квітня – поки 2. Інтенсивність обстрілів усе та ж.

«За даними Головного управління розвідки, ми чітко знаємо, що в різних лікувальних закладах зараз перебуває 5 військовослужбовців окупаційних військ, які перебувають не тільки на лікуванні, а на моніторингу і на чіткому контролі. Чому? Тому що це є, як кажуть, потенційні носії вірусу. Крім того, багато військовослужбовців окупаційних військ перебуває на карантині. Це саме ті військовослужбовці, які контактували між собою», – зауважує спікер ГУ розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

Коронавірус і бойові дії на Донбасі

Чи може вплинути коронавірус на бойові дії на Донбасі? Що буде точно – це сезонне загострення, пов’язане із погодою, прогнозують аналітики.

«Стратегія зараз буде дуже простою – знайти якомога більше цілей і якомога якісніше і тихіше їх знищити. Із застосуванням безпілотної авіації. Зараз знову розквітнуть дерева, знову повилазять снайпери. У них буде більше можливості де сховатися. Вони будуть лежати, відслідковувати, чекати свою жертву. От і все. І артилерія в тому числі. Земля висохла, слідів артилерія самохідна не залишає. Вона зараз більш вільно може пересуватися, більш вільно себе відчувати», – каже менеджер по роботі з військовими благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що ситуація зараз максимально невизначена. З одного боку, загроза вірусу може призвести до ескалації у будь-який момент – і не лише на Донбасі, а й на півдні України.

«Путіну важливі перемоги, і Путіну важливі зовнішні перемоги, оскільки з внутрішніми у нього зовсім-зовсім погано. Я не виключаю ескалації навіть протягом наступних місяців. Якою вона буде – чи вона буде локальною, чи більш глобальною – я думаю, що Путін буде дивитися на те, як розвивається пандемія коронавірусу тут, в Україні, чи можна якось загострювати інформаційну війну, а потім з цим гратися. Я не впевнений, що зі всіма цими варіантами і стратегіями, які є в Москві, Путін знає, як він буде діяти. Він дуже часто діє емоційно, на основі того, як розвивається ситуація», – каже ексміністр закордонних справ України, експерт Українського інституту майбутнього Павло Клімкін.

У той же час можлива і деескалація, припускає він.

«Реально це можливо десь наприкінці літа або у вересні, коли Путін дуже хоче зробити так званий саміт постійних членів Ради безпеки, коли будуть відбуватися різні дискусії стосовно питань геополітики. Ну і, звичайно, він буде дивитися на те, як розвивається президентська кампанія в Сполучених Штатах», – додає Павло Клімкін.

Ексдипломат впевнений: поки усі зосередилися на вірусі, Україна має пам’ятати і наполегливо говорити про Донбас із іншими країнами, адже це ще одне вікно можливостей для переговорів.


 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.