Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Зеленський відсторонив голову Конституційного суду. Як реагують міжнародні експерти

Світ про Україну 5431 перегляд

Опубліковано - 31.12.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Президент Зеленський відсторонив голову Конституційного суду. Як реагують міжнародні експерти
Конституційний суд відповів, що скликає пленум.

Володимир Зеленський підписав указ, яким відсторонив з посади голови Конституційного суду Олександра Тупицького.

Рішення ухвалене за підсумками засідання РНБО, яке президент скликав увечері 29 грудня для розв’язання конституційної кризи.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – цитує Зеленського прес-служба.

Голову КС відсторонено на 2 місяці. І як наголошують в офісі Президента, йдеться саме про тимчасовий захід, а не про звільнення чи припинення повноважень.

Відсторонивши Тупицького на час досудового розслідування, у президента посилаються на Кримінально-процесуальний кодекс України. Згідно зі статею 154 кодексу, "питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються Президентом України, вирішується Президентом України".

Як заявили в ОП, рішення ухвалене за клопотанням Офісу генпрокурора. Це клопотання з’явилося після того, як прокуратура оголосила Тупицькому підозру у підкупі свідка в справі щодо неправомірної приватизації Зуївського енергомеханічного заводу на Донеччині. Сам суддя Тупицький на виклик не з’явився.

Своєю чергою, Конституційний суд, реагуючи на підписаний Президентом указ, опублікував "Роз’яснення щодо порядку припинення повноважень судді Конституційного суду України".

Як наголошується в документі, "Рішення про звільнення судді Конституційного суду України з посади (...) ухвалюється виключно Конституційним судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього".

В КСУ заявили також, що скликають з цього приводу спеціальне пленарне засідання.

Міжнародні оглядачі - про "конституційну кризу" в Україні

"Доброю" новиною назвав відсторонення президентом судді Тупицького Андрерс Аслунд із аналітичного центру "Атлантична Рада", що у Вашингтоні.

Британський економіст Тімоті Еш звертає увагу, що в Україні майже щороку відбувається конституційна криза.

Видання Financial Times у статті про українську конституційну кризу згадує, як правовий орган Ради Європи з питань конституційного права - Венеційська комісія - на початку грудня розкритикувала рішення українського Коституційного суду щодо антикорупційного законодавства. Видання пише, що Україні необхідна реформа Конституційного суду.

Європейський журналіст Себастьян Гоберт підсумовує, що конституційна криза в Україні триватиме ще довго, беручи до уваги, що Верховна Рада неспроможна навіть укомплектувати повний склад КСУ.

"Раніше Рада не змогла проголосувати за призначення 3 конституційних суддів, щоб заповнити суд із 15-ти суддів. Зараз там 12 суддів і один з них написав заяву про відставку", - пише у своєму твітері журналіст.​

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.