Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прокляття скіфського золота

Є така думка 35399 переглядів

Опубліковано - 3.12.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Прокляття скіфського золота
За часи Незалежності колекціонування “чорної археології” стало модною фішкою багатьох людей.

На одному із легальних ринків "археологів" в Києві в останню суботу місяця можна побачити самого Віктора Ющенка – тлумача Трипільської спадщини. Саме під нього в цей день зтягуються нелегальні старателі, аби продати самому Президенту (!!!) свої знахідки... Говорити про те, що все те, м`яко кажучи, трохи незаконно, більше того, злочинно, якось нікому - месія, лідер нації, символ. Головний колекціонер і пропагандист злочинного пограбування курганів, городищ, мало досліджених офіційними археологами історичних місцин, із мазохістським задоволенням викидає якісь шаленні гроші (до речі звідки, пане Президенте, у Вас ТАКІ ГРОШІ?), тим самим стимулюючи пограбування національної пам`яті.

А яку ж містику несуть ці речі!

У музейників є думка, що багато скіфських речей „прокляті”. Особливо ті, що знаходилися в царських могилах.

До речі, існує легенда, що у Бориса Мозолевського, „батька” скіфської пекторалі, почалися проблеми саме після знахідки цієї прикраси.

Та й смерть Сергія Платонова (одного із власників знаменитої колекції Платар) також обросла чутками...

Але це не зупиняє „чорних” археологів та їх колекціонерів.

Зараз на Україні діє до 5000 таких археологів, які поставляють на приватний ринок понад 1500 археологічних речей у рік.

Найгірше те, що їхній "товар" не супроводжується своєрідним паспортом: пам’ятка, ділянка і дата розкопок, дозвіл на експорт з країни походження, попередній володар, торговець витворами мистецтва, музей, звідки вона передана, прізвище і ступінь науковця, який визначав чи індифікував знахідку.

Тож багато колекцій й не несе ніякої наукової цінності - така собі безіменна купка черепків...

Особливо важко прослідкувати за культурними цінностями на приватних земельних ділянках. Установи державної служби історично-культурної спадщини не включені в перелік організацій та установ, через які відбувається відведення земельних ділянок. В порушення Основ законодавства щодо охорони культурної спадщини, згідно з яким об’єкти національного культурного надбання не підлягають роздержавленню та приватизації, відбувається приватизація земель з пам’ятками археології. Тільки в Львівській, Тернопільській, Чернігівській, Одеській, Харківській областях відведення таких земель здійснюється після археологічної експертизи. В тих областях, де такі служби не створені йде суцільне знищення пам’яток археології. Перше, що робить фермер, отримуючи земельний пай, заганяє бульдозер та зносить насипи курганів на своїй землі. За даними археолога О.Мельника у Криворізькому районі Дніпропетровської області за роки приватизації землі знищено 30% курганів. У Херсонській області, за даними к.і.н. археолога М.П.Оленковського, близько 50% археологічних пам’яток знищено тільки за останні три роки.

Проблем в сучасній археології вистачає. І якщо галузь не підтримувати на державному рівні та не навести лад в українському законодавстві - українська земля може загубити багато безцінних знахідок і стане донором закордонних музеїв та приватних колекцій.

Ну, і про нашого царя
Якось навіть незручно пояснювати гаранту Конституції, законності, моральності, мудрості, історичної справедливості, що має руки, які НІКОЛИ НЕ КРАЛИ(!), що скуповування, зберігання, дарення краденого - це погано. Аморально. І навіть потрапляє під певні статті кримінального кодексу.

Спершу син Бога. Потім дружина царя. Та і сам цар, на жаль, так і не піднявся вище колгоспної бухгалтерії...

Чи Ви будуєте щось на кшталт хазарського каганату, чи скіфського царства?

Складається враження, що українському народу зовсім не подобається така модель... Не по дорозі нам, здається...

І про скіфське золото

Все, що дістали з могил, особливо скіфських, ймовірно, прокляте. Особливо золото...

Той, хто його надягає, чи використовує у особистих цілях, може закінчити дуже погано.

Сумно, що табу порушили перші особи держави.

І мова не про земне покарання...

Думайте про душу! І нарешті зверніть увагу на державу!

Подбайте про Україну!

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.