Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


РОСІЯ-США: ракетний пасьянс

Національна безпека 25205 переглядів

Опубліковано - 27.02.2007 | Всі публікації | Версія для друку

РОСІЯ-США: ракетний пасьянс
План США по створенню третього позиційного району ПРО на європейському континенті набуває реальних контурів.

Глава Агентства з протиракетної обороні генерал-лейтенант Генрі Оберінг 23 лютого заявив, що перша американська ракета-перехоплювач може бути встановлена на польській території в 2011 році, а вся робота повинна завершитися за два роки опісля.

Москва відреагувала на американські наміри украй негативно.

На думку деяких спостерігачів, саме ці плани стали останньою краплею, що переповнила чашу терпіння Володимира Путіна і що спонукала його особисто відправитися на конференцію з безпеки в Мюнхені 10 лютого, щоб виступити там з антиамериканською мовою.

Держсекретар Кондоліза Райс і глава Пентагону Роберт Гейтс заявляють, що майбутня система ПРО направлена не проти Росії, а проти потенційної ракетної загрози з боку Ірану.

Як визнав провідний російський військовий експерт в області протиракетної оборони генерал-майор Віталій Дубровін, запуск іранської ракети, про який було оголошено минулої неділі, "додасть їм [США] аргументів для обґрунтування необхідності створення об'єктів ПРО в Європі".

Проте, словам американських офіційних осіб у Москві не вірять.
Раніше Путін і вищі російські воєначальники багато разів висловлювалися про те, що російські наступальні ядерні сили, особливо сучасні ракети "Тополь-М", здатні подолати будь-яку систему, і тому зусилля американців Росію не хвилюють. Нехай, мовляв, будують, коли гроші дівати нікуди.

Райс, виступаючи минулого тижня в Берліні, також відмітила, що десять ракет в Польщі і радар в Чехії ніяк не можуть послужити перешкодою сотням російських боєголовок.

Проте в Москві, мабуть, виходять з того, що технічний прогрес не стоїть на місці, і якщо США працюватимуть в цьому напрямі, справа закінчиться створенням глобального протиракетного щита, який знецінить російський ядерний меч.
Асиметричні відповіді

Про створення аналогічної системи в Москві не говорять навіть гіпотетично. Деякі аналітики вважають, що Росії вона не по кишені.

Володимир Путін не раз обіцяв "вельми ефективні і асиметричні відповіді" на протиракетні плани США.

Про що може йтися з військово-технічної точки зору?

Ракета "Тополь-М", серед інших особливостей, має рекордні розгінні характеристиками, що дозволяє їй в найкоротший час покидати зону перехоплення. Проте це не є гарантією від ураження засобами ПРО. До того ж з 200 запланованих ракет "Тополь", російський військово-промисловий комплекс поки поставив лише 45. У 2007 році буде закуплено ще сім.

Підвищеною здатністю до подолання ПРО володіють балістичні ракети з головними частинами, що розділяються. Зрозуміло, що перехопити десять боєголовок набагато важче, ніж одну моноблокову ракету.

Можливо, тому Росія вирішила продовжити термін служби важких балістичних ракет РС-20 "Воєвода" (по натівській класифікації "Сатана"), які повинні були списані в 2005-2007 роках.

Проблема, проте, полягає в тому, що старі ракети вічно служити не можуть, і років через десять їх все ж доведеться знімати із стартових позицій.

Ефективною відповіддю могло б стати постійне патрулювання підводних ракетоносців у берегів США. Але флот російських стратегічних субмарин наразі скоротився до 9 одиниць, а декілька випробувань новітньої балістичної ракети "Булава-30", якою передбачається їх переоснастити, закінчилися невдачею.

Раніше Путін повідомляв про створення в Росії принципово нового вигляду зброї - боєголовок, здатних на певному етапі відділятися від ракети-носія і продовжувати політ з гіперзвуковою швидкістю, маневруючи по курсу і висоті. Вважається, що траєкторію такої боєголовки не може обчислити жоден комп'ютер.

За деякими даними, боєголовка такого типу була успішно випробувана в листопаді 2005 року, будучи запущена за допомогою носія "Тополь-М" з полігону Капустін Яр в Астраханській області і уразивши ціль на полігоні Балхаш в Казахстані.

Проте, навіть якщо відомості вірні, від випробування до масового виробництва і постановки на озброєння шлях неблизький.

Нарешті, радник міністра оборони Росії Володимир Шаманов днями заявив, що в Росії "вже давно" йде розробка "міжконтинентальних балістичних ракет нового покоління, про які за кордоном ніхто ще до ладу і не чув". Коментувати те, про що ніхто нічого не чув, із зрозумілих причин, складно.

Ракети середньої дальності
У цій ситуації, російські генерали пригадали про ракети середньої дальності, ліквідовані за радянсько-американським договором 1987 року.

Пробну кулю запустив начальник російського Генштабу Юрій Балуєвський. 15 лютого він сказав журналістам, що Росія може вийти з договору залежно від того, "як надалі діятимуть наші американські партнери".

Через чотири дні з аналогічною заявою виступив командувач Ракетними військами стратегічного призначення Микола Соловцов, додавши при цьому, що у разі розміщення об'єктів американською ПРО на своїй території Польща і Чехія можуть стати мішенню.

За словами Юрія Соломона - директора і генерального конструктора Московського інституту теплофізики, що є насправді ракетним КБ, - за наявності політичної волі ракети середньої дальності можна буде повернути на озброєння через чотири-п'ять років.
Минуле

У другій половині 70-х років СРСР розпочав масове розгортання на своїх західних кордонах ракети середньої дальності "Піонер" (за натівською класифікацією - СС-20).

За даними істориків, на цьому рішенні більше всіх наполягав тодішній міністр оборони Дмитро Устінов. Разом з вторгненням до Афганістану воно поставило хрест на брежнєвському "детанте".

Коли США оголосили про намір, у свою чергу, розмістити в Західній Європі "Першинги" і "Томагавки", Радянський Союз відповів масованою пропагандистською кампанією проти "паліїв війни" і "порушників стратегічного балансу".

Це можна було б визнати типовим проявом подвійних стандартів, коли б не одна обставина. Американські ракети середньої дальності в Європі могли долетіти до Москви, а радянські до Вашингтона - ні.

Вони призначалися для того, щоб у разі війни ядерними ударами зламати оборону НАТО і відкрити танковим арміям дорогу до Атлантичного океану.

Публічно це не обговорювалося, але радянські стратеги сподівалися, що в такій ситуації американці не використають свої стратегічні ядерні сили і пожертвують Європою ради власного порятунку
.
Таким чином, розміщення "Першингов" і "Томагавків" дійсно серйозно змінювало стратегічний баланс.
Підлітний час

Ще один несприятливий для Радянського Союзу чинник полягав в технічному терміні "підлітний час".

Американські міжконтинентальні ракети, які стартують з баз в Небраскі або Каліфорнії, повинні були б летіти до своїх цілей приблизно півгодини. Достатньо для того, щоб засікти їхній старт із супутників, доповісти вищому керівництву країни, ухвалити рішення завдати у відповідь удар і донести його до виконавців.

Підлітний час "Першингов", розміщених в Європі, складав 5-7 хвилин, що теоретично давало США можливість обеззброюючого першого удару.

Отже договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності цілком відповідав інтересам національної безпеки СРСР, хоча згодом Горбачова і Шеварднадзе звинувачували мало не в зраді.

Якщо сьогодні ситуація повториться, Росія знов опиниться в програші.
Психологічна зброя

Виходячи з вищесказаного, складається враження, що російські генерали поступають, м'яко кажучи, немудро, витягуючи із забуття, невигідну для них, тему ракет середньої дальності.

Проте більшість експертів вважають, що навіть у разі денонсації договору до реального розміщення ракет справа навряд чи дойде.

Демарш генералів, вважають вони, покликаний мати психологічну дію на чехів і поляків та спонукати їх відмовитися від розміщення на своїй території об'єктів американської ПРО.

Аналогічна тактика використовувалася на початку 1980-х. Радянська пропаганда і західні пацифісти переконували європейців, що ті підставляють себе під удар заради стратегічних вигід США. Питання "за" або "проти" ракет став чи не головним на виборах у низці країн. Площі європейських столиць стрясалися від тупоту багатотисячних демонстрацій.

Але, зрештою, пропагандистську війну СРСР програв. Не витримала тільки Голландія. ФРН, Британія і Італія розмістили у себе заплановану кількість ракет. Укупі з падінням цін на нафту і "стратегічною оборонною ініціативою" Рональда Рейгана, це примусило радянське керівництво на чолі з Горбачевим фактично визнати поразку в "холодній війні" і шукати шляхи до зближення із Заходом.

Поза сумнівом, в Москві про це пам'ятають. Міністр закордонних справ Сергій Лавров оголосив, що ніяких рішень з приводу договору про РСМД не прийнято, а Президент Володимир Путін на ризиковану тему взагалі не висловлюється. У разі чого - все можна буде списати на генеральську кострубатість.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.