Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


День відпочинку в садибі зеленого туризму обійдеться від 50 до 150 грн.

Туризм і подорожі 51660 переглядів

Опубліковано - 22.05.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Ольга Макарівна Моховікова хвалиться своїми в'єтнамськими поросятами. Фото НО
Ольга Макарівна Моховікова хвалиться своїми в'єтнамськими поросятами. Фото НО
Ціна залежить від регіону України. Якщо їхати в Карпати, з однієї людини там беруть від 100 до 150 грн. Залежить від того, скільки разів на день ви будете харчуватися у господині. Якщо збираєтеся снідати, обідати і вечеряти, розраховуйте на 150 грн. в день.

Якщо зупинитися в садибі Херсонської області на березі Дніпра, з однієї особи в день візьмуть 50 грн. В цю суму входить проживання і харчування.

18-19 травня в Музеї народної архітектури та побуту, що в Пирогові, пройшла п’ята Всеукраїнська виставка-ярмарок сільського зеленого туризму. На ній були представлені всі регіони України.

На Закарпатті і Прикарпатті люди почали займатися зеленим туризмом ще десять років тому. Також 10 років, як виходить спеціалізований щоквартальний журнал “Туризм сільський зелений”. Він популяризує цю сферу діяльності сільського населення різних регіонів України. А також доносить до міських жителів та іноземців інформацію про можливості відпочинку в українському селі.

Володимир Васил’єв, голова правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні і головний редактор цього журналу, каже, що його колектив протягом цього часу підготував і видав спеціалізовані каталоги: “Сільські садиби Гуцульщини”, “Відпочивайте в українському селі”, “Село – мов писанка”, “Золоте намисто Чернігівщини”, “З Придніпров’я до Тавриди”, “Зимове село запрошує”, “На рибалку – у село”. В цьому році виданий свіжий каталог “Українське село запрошує – 2007”. Його можна було купити на виставці за 10 грн. За 25 грн. продавався диск з електоронною базою даних сільського туризму України. Сільський зелений туризм в Україні має вже свою торгову марку. Під цим знаком працюють всі господарі садиб, які приїхали до Києва на цьогорічну виставку-ярмарок.

Бізнес-інкубатор з розвитку зеленого туризму на території таврійської культури Херсонської області організував приїзд на виставку господарів садиб сільського зеленого туризму Херсонської області. Це, в основному, жінки. Ця організація з’явилася наприкінці минулого року і вчила жінок, як організувати цей бізнес. Їх привезли до Києва безплатно на автобусі, надрукували візитки і деякі роздаточні матеріали.

В Причорноморському південному регіоні сільським зеленим туризмом почали займатися тільки 2-3 роки тому. Природа нижнього Подніпров’я і можливості для гарного відпочинку на Херсонщині – не гірші, ніж в Карпатах, каже 53-річна Ольга Макарівна Моховікова. Вона з чоловіком Сергієм Олександровичем мають базу-садибу сільського зеленого туризму та відпочинку “Білозір’я” на 50 місць. Це – в селі Новотягинка Білозерського району Херсонської області. Проживання з харчуванням в день там коштує 50 грн.

Вона емоційно рохвалює місцеві краєвиди. “Чуден Днепр при тихой погоде, когда вольно и плавно катит он воды свои”, – цитує Гоголя.

– Знаете, где Гоголь писал свої произведения? Отуточки, у нас, на цьому живописному березі! – показує на фото і переходить на українську мову.

– Але від себе хочу додати, що наш батько Славутич завжди дивний і прекрасний! У будь-яку погоду. Він заворожує, притягує і чекає на вас, дорогі наші туристи!”

Третього травня було два роки, як Ольга Макарівна займається сільським зеленим туризмом. “Я настільки це полюбила і погрузилася вся цілком і повністю в цю справу, що позбулася всіх своїх колишніх шкідливих звичок! Я так люблю зранку раненько слухати, як співають солов’ї. Як потім їх змінюють півні, тоді гоготять гуси, а потім просинаються мої любимі дикі в’єтнамські поросята. Ми їх розводимо на м’ясо. Вони такі розумні, як наші собаки!”

Ольга Макарівна дуже припрошує приїхати до їхньої садиби. Обіцяє почастувати шашликами з м’яса цих чорних поросят, свіжою смаженою і копченою рибою – херсонськими лящами і пеленгасами. “Ви й самі зможете порибалити, якщо захочете. Ми вас дуже смачно будемо годувати. Беріть гроші, купальники і приїзжайте. Вже зараз можна їхати! Не пожалкуєте!”

Чи прибуткова ця справа?

Поки що ні. Але Ольга Макарівна не сумнівається, що в найближчий час це буде дуже прибутковим. “Це буде найприбутковіша галузь в нашій національній економіці. Це ж типово наше, українське! Такого ніде нема! Зелений туризм – це те, чого хоче наша душа, чого прагне кожна клітинка нашого організму. Це таке, що впливає на наш розвиток, на наші відчуття. Це дуже допомагає у цьому жахливому, стрімкому світі”.

Наталя Іванівні Коротецька, 55 років, має садибу, яку вона назвала “Калинові острови”. Вона знаходиться на березі Дніпра в селі Ліві Солонці Цюрупінського району Херсонської області. Це 25 км від Херсона і 7 км від Цюрупінська. Цюрупінськ – це давнє козацьке поселення Олешки, яке потім обізвали Цюрупінськом на честь комуністичного ватажка Цюрупи. Приймати туристів і відпочивальників разом з чоловіком Олександром вона буде другий рік.

Наталя Іванівна викладає бібліотечну справу в Херсонському училищі культури. Має будинок на 3 кімнати. Його побудували ще 20 років тому. Минулого року зробили капітальний ремонт. Провели газ, побудували поряд невелику баньку. Також зробили новий туалет і душ в дворі. Закупили нову постільну білизну, штори і тюль. Все коштувало більше 10 тисяч гривень. Гроші Наталя Іванівна відкладала декілька років. Допоміг грошима син, який працює в Одесі. “Він – великий начальник в компанії “Лайф”, – каже жінка з гордістю. До зеленого туризму Наталя Іванівна ставиться не як до бізнесу, а як до хоббі. Вигідно чи невигідно буде цим займатися Наталя Іванівна не рахувала. “Все робилося, як для себе”. Наталя Іванівна з чоловіком самі білили стелі в будинку, обклеювали новими шпалерами стіни в кімнатах, фарбували вікна і двері.

Минулого літа до садиби “Калинові острови” приїздили переважно студенти Наталі Іванівни. З них вона грошей не брала. Сподівається, що цього року до неї приїдуть відпочивати з Києва. “Якщо захочете, ми звозимо вас на море – тут недалеко до Залізного Порту чи Лазурного, що знаходяться на березі Чорного моря. Їхати машиною менше години. Зранку поїдемо, а ввечері повернемос я ”, – каже Наталя Іванівна.

В Солонцях вирощують рибу. Там є для цього спеціальні ставки. Але можна наловити доброї риби звичайнісінькою вудкою у Дніпрі. “На городі є все для борщу. За пару тижнів буде полуниця, черешні, потім вишні. Будете їсти все свіженьке, домашнє. В мене будинок не розрахований на велику кількість гостей. Наприклад, ідеальний варіант – 3-4 молоді мами з дітьми або дві-три сім’ї. Ми зустрінемо на вокзалі в Херсоні. Є прямий поїзд Київ – Херсон, який їде 12 годин”, – каже Наталя Іванівна. За добу з людини вона братиме цього року 50 грн.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Туризм і подорожі»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.