Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Холодна війна-2. Поки проросійська парламентська більшість руйнує українську владу, Росія випробує нові балістичні ракети

Національна безпека 23826 переглядів

Опубліковано - 31.05.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Російська мобільна пускова установка “Тополь-М”
Російська мобільна пускова установка “Тополь-М”
У Росії пройшли випробування крилатої та балістичної ракет. Про те, що випробування були успішними, заявив віце-прем’єр Росії Сєргєй Іванов.

Першу ракету запустили на космодромі Плєсєцк, що під Архангельськом, а іншу, майже одночасно, на полігоні Капустін Яр в Астраханській області. Радіо Свобода запросило до розмови керівника Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння Сергія Згурця.

Пане Згурець, чи російські випробування являють собою якусь небезпеку для сусідньої України?

С.З.: Насправді ці випробування нових ракет балістичних і оперативно-тактичних здійснюються на російських полігонах і фактично вони не загрожують Україні. З іншого боку – показово, що коли ми говоримо про міжконтинентальні балістичні ракети, то це ті ракети, які через 4-5 років замінять ракети, які на сьогодні стоять на озброєнні армії Росії і які обслуговуються сьогодні українськими фахівцями. Тому що сьогодні Росія озброєна ракетами, які розроблялися і підготовлялися на «ПівденМаші».

Р.С.: Перший віце-прем’єр Росії Сєргєй Іванов вже після випробувань заявив, що відтак його країна має стратегічні комплекси, які здатні подолати будь-які існуючі і майбутні системи ПРО. Це можна назвати прямим натяком на тему американських ПРО в Європі?

С.З.: Насправді, коли ми говоримо про міжконтинентальні балістичні ракети, то родзинкою цих випробовувань є те, що до цього часу нова ракета «Тополь», яка була поставлена на озброєння російської армії десь 5 років тому, мала лише одну боєголовку. Тепер вони провели випробування і здійснили пуск цієї ракети з боєголовкою, яка розподіляється на 6 і 10 боєголовок. Тобто, поява такої ракети говорить про те, що Росія продемонструвала власну технологію створення боєголовки, яка має велику ефективність з точки зору протидії будь-якій системі протиракетної оборони. Фактично вона засвідчила, що як раніше, так і зараз спроможна зруйнувати той протиракетний щит, який потенційно може створити американська сторона. Росіяни демонструють, що дійсно вони мають можливість домогтися певних переваг в ядерному протистоянні і, таким чином, опосередковано примушують країни, які готові розміщувати бази ПРО в Європі, робити певні висновки, що так чи інакше доведеться рахуватися з усіма негативами і позитивами розміщення баз ПРО на своїй території.

Р.С.: Але чи справді бази ПРО в Єроопі загрожують Росії, це питання вже більш риторичне...

С.З.: Насправді, вони не загрожують, тому що існують певні розрахунки, які відомі і російським генералам, і американським генералам: ракети, які будуть стартувати з території Росії, умовно кажучи, у бік США, вони будуть стартувати і летіти через Північний полюс, і «протиракети», які розміщують у Польщі, насправді неспроможні їх наздогнати навіть із суто технічних характеристик.

Р.С.: Отже, Росії йдеться передусім про імідж, а не про захист від справжньої загрози, чи я правильно зрозуміла Вас?

С.З.: З точки зору тиску на Європу й на американців, ці два види озброєнь (оперативно-тактичний і стратегічно-наступальний) є насправді досить дестабілізуючими чинниками. Знову починається відтік ситуації в часи «холодної війни», коли ставки робляться на наявність деструктивної зброї, аніж на можливість домовленості між тими чи іншими країнами в рамках існуючих договорів і угод. Це більш політичний акт, аніж акт військово-технічний. Зараз, напередодні виборів, подібні «месиджі» важливі для зміцнення військово-політичної еліти в Росії, і створення таких «фетишів», за які ухоплюється російський виборець. «Ми – супердержава» – для них дуже важливе. Тобто, треба чимось гордитися. Окрім військової сили, їм мало чим можна пишатися.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.