Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російські експерти не довели суду, що пасажирський літак збила українська ракета

Світ про Україну 24154 перегляди

Опубліковано - 23.08.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Російські експерти не довели суду, що пасажирський літак збила українська ракета
Російські слідчі не змогли довести у суді, що російський літак ТУ-154, який зазнав катастрофу у жовтні 2001 року над Чорними морем, збила українська ракета, запущена під час навчань ППО України.

У вівторок, 21 серпня, Київський апеляційний суд залишив чинним рішення районного суду і відмовився визнати версію російських слідчих, які стверджували, що в жовтні 2001 року російський пасажирський літак було збито українською ракетою.

Позов до українського суду направили чотири ізраїльські сім’ї, які вимагають виплати компенсації за родичів, загиблих в результаті катастрофи Tу-154, що належав компанії “Сибірські авіалінії” (нова назва S7). Здійснюючи рейс із Тель-Авіва до Новосибірську (Сибір), літак вибухнув над Чорним морем. Загинуло 66 пасажирів і 12 членів екіпажа.

Згодом, слідчі Міжнародного авіаційного комітету (МАК) дійшли висновку, що авіалайнер було випадково збито ракетою, випущеною українськими силами ППО під час військових навчань на Кримському півострові, що виходить в море. МАК – це очолювана Москвою організація, яка переймається забезпеченням безпеки польотів у повітряному просторі 12 пострадянських республік.

Але Київський апеляційний суд відхилив апеляцію ізраїльських родин, залишивши чинним рішення районного суду, прийняте в січні, заявивши, що доказів для прийняття іншого рішення недостатньо.

На борту літака були, здебільшого, росіяни, котрі емігрували до Ізраїлю, і які їхали побачитися з родичами. Чотири ізраїльських родини зажадали від Української держави компенсації в сумі $1,1 млн. за кожного загиблого родича.

Рішення суду суперечить думці про причину катастрофи, широко розповсюдженій у Росії. Це може розлютити Москву, яка контролює МАК, який розслідував катастрофу від імені Росії.

Судові, що не установив причину катастрофи, надається кілька днів для пояснення свого рішення.

Але адвокат, котрий представляв уряд України, заявив, що авіалайнер не було збито ракетою.

«Те, що це була ракета, просто неможливо», - сказав Андрій Козлов агентству “The Associated Press”(АР).

Козлов стверджує, що висновок МАК містить багато неточностей, протиріч, а також серйозних порушень процедури. На його думку, у документах МАК щодо запуску і подальшої траєкторії руху ракети, є розбіжності в часі від декількох секунд до однієї хвилини.

У суді він заявив, що російські слідчі помилилися в оцінках віддстані, яку може пройти ракета, при середній розрахунковій швидкості руху ракет такого класу.

Доповідь МАК, спирається на документи, які стверджують, що літак вибухнув у повітрі, а це суперечить деяким іншим документам, які свідчать, що літак розколовся після удару об воду, додав Козлов в інтерв’ю AP. У деяких документах йдеться, “що було втрачено контроль над ракетою”, водночас інші документи вказують, що “контроль польоту здійснювався радаром до того моменту, як було приведено у дію вибуховий механізм ракети”, цитує адвокат.

“Ми не знаємо, чим саме було збито літак, - сказав він. - Це робота слідчих і спеціальних служб – з’ясувати, що насправді сталося. На жаль, вони цього не зробили”.

Козлов розповів, що в тілах деяких жертв знайшли металеві кульки, що схожі на елементи бойової частини ракети, але на місці падіння не знайшли ні елементів двигуна, ні будь-які інші сліди ракети. На його думку, кульки можна було дістати де завгодно і скористатися ними для виготовлення вибухового пристрою.

Українські слідчі визначили, що металеві кульки, які використовуються у бойовій частині тапких ракет, зазвичай однакові, проте кульки, знайдені на місці катастрофи, були різними – це означає, що вони не були частинами ракети, стверджує Козлов.

Ракета С-200, також відома як СА-5, - це важка ракета класу земля-повітря, призначена для ураження повітряних цілей, зокрема, важких бомбардувальників і літаків AVACS, що літають на великих висотах. Запуск ракети відбувся згідно з плану навчань за кілька хвилин до падіння літака. Ракети такого типу уражають ціль, вибухаючи поруч з нею і пробиваючи її шрапнеллю.

Слідчі МАК стверджують, що точка вибуху знаходилася на 50 футів (15 метрів) вище літака і на 5 футів (1,5 метра) лівіше від його хвоста, але судячи з деяких фрагментів літака, вибух стався усередині салону. Зокрема, на тілах пасажирів, котрі сиділи в хвостовій частині, були рани, які свідчать, що їх було поранено справа наліво, а також спереду, говорить Козлов.

Україна від початку спростовувала версію про враження ракетою. Спочатку відповідні російські органи стверджували, що довіряють своїм українським колегам, а слідчі зосередилися на версії про можливий теракт. Проте, згодом, Президент Росії Володимир Путін заявив, що вважає докази, надані українською стороною, недостатніми, і версія Москви змінилася.

Пізніше Україна визнала причетність військових до катастрофи і сплатила родинам компенсації в розмірі $200,000 (150,000 євро) за кожного загиблого родича. Однак сума компенсації не влаштувала деякі ізраїльські родини, і вони подали нові позови.

На слуханнях у вівторок представників родин не було. Наразі також розглядається окремий позов, висунутий компанією S7 проти уряду України.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.