Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газова карта Москви

Світ про Україну 22317 переглядів

Опубліковано - 4.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Газова карта Москви
Одразу після виборів до Верховної Ради російське керівництво заявило про можливість скорочення поставок газу до України. У Москві стверджують: Київ заборгував 1 мільярд 300 мільйонів доларів.


Експерт брюссельського Центру досліджень європейської політики Майкл Емерсон висловив думку, що заява російського „Газпрому” про заборгованість має політичний підтекст. Про це, за словами експерта, свідчить той факт, що відповідну заяву керівництво російського газового монополіста зробило одразу по завершенні виборів в Україні. Водночас, Емерсон зауважив, що створюючи борги за газ, уряд у Києві ризикує зашкодити національним інтересам:

„Росія вже давно прагне взяти під контроль українську газотранспортну систему. Саме тому Україні краще не робити боргів, щоб уникнути неприємностей”.

Експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін підтверджує наявність великого боргу за російський газ. За його словами, заборгованість перед російськими постачальниками має компанія Укргазенерго, а не держава:

„У мене виникають певні сумніви щодо рівня цього боргу, оскільки він надто вже великий. Раніше такий борг накопичувався протягом трьох-чотирьох років. Треба ще з’ясувати, хто і скільки винен. ... До речі головний боржник - Укргазенерго – це структура, афільована з Газпромом. Тому у Москві про українські борги мали знати вже рік або півроку тому і зробити щось для виправлення цієї ситуації. Але чомусь ми почули про цей борг саме під час формування нової коаліції у Верховній Раді, коли стало цілком імовірним, що буде „помаранчева” коаліція”.

На думку Володимира Саприкіна, в уряді Януковича знали про накопичення боргів перед Газпромом, але не вжили ефективних заходів, аби їх уникнути:

„Просте переведення стрілок на господарюючі суб’єкти є некоректним, оскільки Газпром вже погрожує скороченням поставок газу. А це зачіпає російсько-українські відносини. Більше того, від цього можуть постраждати країни-члени Європейського союзу. Тому треба робити висновки із нинішньої ситуації: або схема поставок газу, яку нав’язав Україні Газпром, є неефективною, або уряд працює неефективно, або і те, й інше”.

Юлія Тимошенко, яка нині розглядається як найбільш імовірний претендент на посаду глави уряду, раніше неодноразово називала наявну схему поставок російського газу до України корупційною. Політик вимагала відмовитися від послуг офшорної посередницької компанії Росукренерго. Володимир Саприкін підтримує цю позицію, але застерігає від різких кроків. На думку експерта, домовленостей потрібно дотримуватися. Ламати нинішню схему постачать можна лише тоді, коли буде запропонована і узгоджена з усіма сторонами нова, краща для України схема.

Володимир Саприкін критикує українську владу за відсутність політичної волі до стратегічного планування імпорту енергоносіїв, яке гарантувало би енергобезпеку держави. Цей закид можна висунути будь-якому із попередніх урядів. Тому експерт центру Разумкова закликає майбутній Кабінет міністрів підготувати нові, довгострокові угоди на постачання газу:

„Треба підписати довгострокові документи з усіма структурами, які постачають газ на територію України. Такі договори, які підписали компанії країн-членів Європейського союзу. Це 15- або 20-річні контракти. Там чітко прописаний економічний механізм, усі форс-мажорні моменти, штрафи. Будь-який крок прописаний. Тому жодні політичні події не впливають на виконання цих контрактів”.

Водночас експерт наголошує, що ціни на газ зростатимуть незалежно від того, хто у майбутньому очолюватиме український уряд. Москва вже неодноразового заявляла, що у планує довести ціни для всіх пострадянських країн до „європейського” рівня, тобто близько 230 доларів за тисячу кубометрів. Нині Україна платить у середньому 130 доларів посереднику Росукренерго. Але така ціна можлива лише за умови низьких цін на газ із Центральної Азії. За інформацією Володимира Саприкіна, уряди цих країн планують підвищити ціни. Таким чином, ціна на газ вже найближчим часом може сягнути 160-180 доларів. Це той рівень цін, за якого не всі підприємства і навіть галузі в Україні зможуть працювати рентабельно, підсумовує експерт.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.