Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія впевнено крокує у совок

Є така думка 22746 переглядів

Опубліковано - 6.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Росія впевнено крокує у совок
Захопившись передвиборною кампанією, українці зовсім забули про великого північного сусіда. Тим часом у Москві теж готуються до парламентських виборів. Щоправда, запеклих політичних дебатів тут не помітно.

Переможець відомий наперед – це пропрезидентська партія „Єдіная Росія”. Основна політична інтрига у Москві полягає у тому, що буде наступного року, коли завершиться другий, і за російською конституцією, останній президентський термін Володимира Путіна. Днями глава держави зробив несподівану заяву: він готовий не лише очолити передвиборний список прокремлівської партії, але й майбутній уряд. Путін зможе втілити будь-який сценарій збереження влади, не зважаючи на конституцію, вважає московський політолог Андрій Окара. Заява Путіна про готовність очолити список прокремлівської партії, на думку політолога, означає, що Росія, по-суті, прийшла до однопартійності:

"Про Державну Думу вже давно говорять у Росії не як про парламент, а як про відділ адміністрації президента. Тому що вона ухвалює усе що завгодно. Партія „Единая Россия” має там конституційну більшість і може провести будь-який закон, в тому числі зміни до конституції”.

Наміри президента Путіна залишитися при владі у Росії усупереч конституції критикують і на Заході. Зокрема депутат Бундестагу, голова комітету із закордонних справ Рупрехт Поленц в інтерв’ю „Німецькій хвилі” сказав:

„Я вважаю проблемою передусім те, що Конституція все більше лише формально впливає на розподіл влади і зосереджується все більше на Путіна, незалежно від того яку позицію він займає. Він не може без влади і не хоче. З цієї причини майбутнє демократії в Росії не подає великих надій”.

Якщо Путін після завершення свого другого президентського терміну стане прем’єр-міністром, то формально це не суперечитиме конституції. Це навіть виглядатиме як прагнення поділитися повноваженнями. Але Рупрехт Поленц все одно вважає усі перестановки Кремля глибоко недемократичними:

„Якби це відбулося у рамках звичайної зміни Конституції, це було б, напевне, успіхом, адже нині російська президентська конституція дійсно надає дуже великі повноваження президенту. Але всім нам здається, що Путін сам підшукає президента і при цьому обере таку особу, яка йому як прем’єр-міністру не стоятиме на заваді. За таких умов немає системи „стримувань і противаг”, закріпленої у конституції, що свідчить про те, як сильно в Росії перемістилися важелі впливу на користь особи Путіна”.
Як би не критикували Путіна на Заході, а рівень його популярності серед росіян є надзвичайно високим. То чому ж тоді він взагалі має залишати політичну сцену? Рупрехт Поленц:

„Політичну сцену йому залишати не потрібно, але він повинен поважати конституцію - і він дотримується її формально – в тому, що він не може стати президентом втретє. Коли ж він de facto намагається зайняти позицію, яка згідно з нинішнім станом справ надасть йому такі ж повноваження, а це очікування, пов’язані з цим шаховим ходом, тоді конституцію буде витримано формально, але de facto її обійдуть. Це те, що потрібно усвідомлювати. А те, що російське населення згідне з цією справою, що опитування такі, якими вони нині є, потрібно оцінювати по-іншому. Адже опитування на Заході – то зовсім інша річ. У Росії критику Путіна у засобах масової інформації не почути, бо всі вони під контролем Кремля”.

Російський політолог Андрій Окара вказує на ключову роль контролю над експортом нафти і газу в утриманні нинішнього владного режиму у Кремлі. Завдяки високим цінам на експортовані енергоносії, російське керівництво може фінансувати численні соціальні програми в країні. Але відсутність демократичного контролю за нафтовими і газовими потоками лише ускладнює для України відносини із Росією. Для українського уряду завжди існує спокуса обміняти дешевший газ на політичні послуги Москві. Такий стан речей не сприяє розвитку демократії в Україні, підсумовує Окара.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.