Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи роблять надбання цивілізації нас щасливішими?

Психологія та стосунки 27419 переглядів

Опубліковано - 9.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Чи роблять надбання цивілізації нас щасливішими?
Звичайно, сперечатися про те, що цивілізація є благо і надбання людства, - безглуздо. Наприклад, житель Судану, що вимушений пити воду з калюжі, знає ціну водопроводу. Але яка чудасія: навіщо вивчати таблицю множення, - а калькулятор для чого?

Навіщо йти кудись - все покажуть по телевізору. Звідси питання: чи додають надбання цивілізації не людству взагалі, а окремо взятій біологічній, соціальній, інтелектуальній істоті щастя і повноти відчуття життя? "Нєдєля" підібрала деякі з даних нам благ, на кожне з яких є як мінімум два погляди (скептичний належить історикові матеріальної культури Олексію Андрєєву). Який з них розумніший - вирішувати читачеві.

1. Телебачення

Плюси - включив і дізнався всі новини, не треба бігати по кіно і театрам, все краще покажуть. А Новий рік забули? Сидиш всю ніч перед екраном і радієш!

Мінуси - воно ж нас "зомбує"! І нав'язує липових кумирів. А в театри не ходимо - емоційно себе обділяємо. Лежимо на дивані цілодобово.

2. Автомобіль

Плюси - по-перше, це круто, всі пішки, а ти на колесах. Не треба штовхатися в метро і тролейбусах. Відчуття свободи, швидкість, комфорт.

Мінуси - в пробках втрачаєш час, а скільки нервів йде на даішників, на пішоходів. Плюс бензин, страховки, ремонт.

3. Генно-модифіковані продукти

Плюси - в них немає черв'яків, і продукти завжди виглядають апетитно і красиво.

Мінуси - ніхто поки до ладу не знає, чи не відгукнеться це якою-небудь генною мутацією, але залякують людей страшно, - а кому ж приємно, коли його залякують?!

4. Пластична хірургія

Плюси - Майкл Джексон тепер білий, а у Памели Андерсон груди - ого!

Мінуси - однією операцією, як правило, справа не обмежується, доводиться знову лягати під ніж, щоб приховати сліди попереднього втручання. Та й взагалі, натуральне, навіть старіючи, все одно симпатичніше штучного.

5. Інтернет

Плюси - доступність і швидкість отримання будь-якої інформації, швидкий зв'язок. Можливість легко і просто створити свою сторіночку і навіть заробити гроші.

Мінуси - та сюди ж лізуть всі кому не ліньки! Бездар тьма, і ніякої редактури і цензури. І часто достовірність інформації сумнівна.

6. Комп’ютерні/онлайнові ігри

Плюси - можливість спілкуватися зі всім світом не сходячи зі стільця.

Мінуси - в реальному житті геймери і двох слів зв'язати не можуть. А ігри затягують так, що на решту життя і часу не залишається.

7. Атомна енергія

Плюси - екологічно чиста енергія, можливість вироблення енергії в країнах і районах, позбавлених інших джерел енергії.

Мінуси - небезпека розповсюдження атомної зброї, можливість катастрофічних аварій чорнобильського типу.

8. “Кола” та інша солодка газована вода

Плюси - смачно, освіжає, продається всюди. А якщо додати в шипучку "Ментос" вийде дуже багато піни.

Мінуси - надто солодкі, і пити ще більше хочеться. Покоління "next" давно підсіло на шипучий продукт, незважаючи на небезпеку хронічного гастриту.

9. Мобільний телефон

Плюси - швидкий і зручний зв'язок з будь-якою людиною практично в будь-якій точці земної кулі.

Мінуси - різке збільшення кількості переговорів, "підсадка" на дзвінки, зменшення рівня свободи (завжди можуть зателефонувати), хакери можуть прослідкувати, де ви знаходитеся, за сигналом телефону.

10. Кулькова авторучка

Плюси - зручність використання, велика гігієнічність в порівнянні з пір'яними ручками, дешевизна.

Мінуси, - а як же мистецтво каліграфії?! Писати, зрозуміло, простіше і швидше, зате писемності це не додає (думати ніколи!), а, швидше, навпаки.

11. Ліфт

Плюси - зручність і фізичний комфорт, особливо у разі мешкання на верхніх поверхах.

Мінуси - ми позбавляємо себе можливості підніматися пішки, хоч би на нижні поверхи, що надзвичайно корисно. Є небезпека застрягти на декілька годин.

12. Купальники бікіні

Плюси - в наявності вся (майже вся) краса жіночого тіла. А яке відчуття свободи від забобонів і розкутість!

Мінуси - ну і куди тут заховаєш в жінці "якусь загадку"? Оголене часто менш еротичне і привабливе, на відміну від прикритого. Та і потім, ще питання - чи прогрес це або просто повернення до первісного стану?
Рай в курені

Науково-технічний прогрес почався раптово, десь в середині XIX століття, - донині побутове життя людства навіть в цивілізованих країнах практично не відрізнялося від староєгипетського, якщо не рахувати використання вогнепальної зброї. Як і дві тисячі років назад, орали тваринами, їздили в кінних екіпажах - тих же колісницях, потребу навіть в Зимовому палаці справляли в нічні горщики, хатини освітлювали лучиною і масляною лампою, спали на соломі. Потім раптом за 50 років винайшли паровоз, каналізацію, водопровід, електрику, газове освітлення, радіо, літак і автомобіль. До цього часу історики науки і техніки не можуть пояснити цей загадковий викид інтелектуальної енергії.

Проте про співвідношення прогресу і моральності замислювалися і раніше. Першу премію у французькому конкурсі щодо впливу прогресу на мораль отримав Жан-Жак Руссо, який несподівано відповів негативно. Нині, після не тільки Гагаріна, але і Хіросіми, ми сказали б точніше - ні "так", ні "ні". Зв'язку немає, наука і прогрес аморальні - не в поганому, а в буквальному розумінні слова.

Але набагато дивовижніше, що можна відповісти і "ні" на питання, чи поліпшив технічний прогрес власне матеріальне, побутове життя людини. Свого часу був інший конкурс - англійська газета запропонувала читачам подумати, який найпомітніший позитивний ефект викликала поява автомобіля. Перше місце зайняла відповідь - "значно скоротилося конокрадство".

Здавалося б, ось воно, - поліпшення долі! Проте, читаючи повідомлення наших газети про викрадання в Москві не просто пари-сотень застарілих "Жигулів", але і вже восьмого, жахливо дорогого і такого, що ретельно охороняється, "Бентлі", приходиш все до того ж висновку - ні, нічого нового.

Адже як було б чудово - жити в скляних палацах з алюмінієвими рамами, опалюватися сонячною енергією, літати на роботу в індивідуальних гвинтокрилах з надлегких наноматеріалів і нікому не заздрити. На жаль, "люміній" зіпруть і здадуть в утильсировину, а сусідський супергвинтокрил з баром і плазмовим телевізором викликатиме виключно бажання розламати його до бісової матері.

У Австралії є така гора, що складається майже цілком з оксиду урану, саме завдяки цій горі країна - одна з перших за видобутком ядерного палива. Все б добре, але в горі живе Велика Ящірка, тотемна тварина аборигенів, і щоб вона і вони не турбувалися, австралійському уряду доводиться перераховувати на рахунки племен купу мільйонів доларів. По суті всі аборигени давно вже могли б жити в п'ятизіркових готелях з "Олл інклюзів", проте вони продовжують ловити і живцем їсти черв'ячків і ящерів, жити в куренях, ходити в пов'язках на стегнах і пити дощову воду. Науково-технічний прогрес їх якось не зацікавив. І якщо з питанням про вплив прогресу на моральність ніби все ясно, то взаємозв'язок прогресу і щастя до цих пір залишається таємним.

Переклад українською - “Аратта. Вікно в Україну”

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.