Короткі характеристики соціотипів.

Логіко-інтуїтивний екстраверт

«Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика» | © Каганець Ігор



Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=19

Логіко-інтуїтивний екстраверт (Джек, ENTJ, Підприємець)

А.
Неспокійний дух, який ніколи не знає вдоволення. Прагне робити все дуже швидко. Новатор. Часто це бунтівник, що відважно виступає проти начальства та існуючих порядків, якщо вони обмежують його права. Вірить у свою щасливу зірку.

Теоретик прикладних проблем. Виконуючи роботу, вперто шукає найкращий спосіб, найдоступніший і найекономніший. Навіть коли знаходить досить прийнятний варіант, продовжує шукати ще кращий — дешевший і простіший.

Невтомний шукач нових завдань, відкриттів, вражень, він нерідко позбавляє себе добробуту й спокою. "Час не чекає". Щоб не марнувати часу, швидко ходить. Його дратує, коли хтось попереду ледве плентає. У розмовах не від того, щоб пофілософствувати. У ньому є щось від місіонера, проповідника. Найближче майбутнє заступає в його свідомості турботи сьогоднішні.

У житті проникливий, особливо коли його хочуть підманути в об'єктивних речах. Якщо бачить якісь недоліки й логічні помилки — рідко стримується від зауважень, причому вони, як правило, доречні й корисні. Йому часто спадають на думку нові ідеї та комбінації.

Б. Їхнє емпіричне, об’єктивне мислення може бути високорозвиненим, в цьому разі вони люблять класифікувати і узагальнювати, співставляти всіляку інформацію. Не дивлячись на схильність до планування, для них важливіше досягнення доцільності, ніж виконання якогось плану. Хоча вони легко пристосовуються до нових порядків, проте можуть відмовитись від будь-якого традиційного заходу, якщо не бачать в ньому користі. Особливо не терплять неефективних, пустопорожніх заходів. До будь-якого заходу намагаються знайти об’єктивне пояснення його доцільності, оскільки суб’єктивні почуття не вважають достатньою підставою. Добре борються з неефективністю виробництва, порівняно легко позбуваються працівників, які погіршують ситуацію. Із-за великої уваги до роботи можуть менше часу приділяти домашнім справам. Вони, як правило, не схильні до романтичних мрій та ідеалізації супутника життя.

В. Людей цього типу називають вродженими лідерами. Особливе поєднання схильностей надає їм якості, необхідні для будь-якого керівника: ентузіазм, об’єктивність і відповідальність. Ці якості для них настільки природні, що їм важко утриматись від того, аби не виступити вперед і не взяти керівництво у свої руки. В нових ситуаціях вони здатні швидко приймати рішення. В суперечках їм властиво відкрито і холодно обговорювати будь-які теми, а їхні ентузіазм і прямолінійність нерідко можуть зачепити інших “за живе”. Вважають за краще бути правими, ніж улюбленими. Горді своєю незалежністю і самостійністю, намагаються ці якості поширити серед свого оточення. Володіючи швидким розумом, вони можуть бути надзвичайно нетерплячими і різкими, якщо оточення не бачить того, що їм вже ясно. Успішно діють там, де треба розпрацьовувати нові проекти і програми. Завдяки допитливості і об’єктивному мисленню з них виходять добрі вчені, адвокати та журналісти.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.