Загадайте бажання! Новий рік прийде до нас з “зоряним дощем”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.12.2010 17:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12642

Перше у 2011 році небесне шоу розпочнеться у новорічну ніч. Приблизно опівночі на Землю проллється “зоряний дощ” – почнеться дія метеорного потоку Квадрантіди.

Спостерігати зорепад можна буде до 5 січня. Впродовж цього часу можна буде побачити більше 120 - 150 яскравих падаючих зірок на годину. Метеорний потік має бути видно добре, оскільки Місяця в цей період практично не буде.

Очікувані ж великі сплески метеорних потоків Драконіди (максимум 10 жовтня) і Леоніди (максимум 18 листопада) спостерігати не вдасться - вони пройдуть дуже близько до повного місяця.

А 4 січня відбудеться перше у 2011 році сонячне затемнення, спостерігати за яким зможуть і мешканці України. Ще одне затемнення станеться 2 червня. А наступні, 1 липня і 25 листопада, будуть помітні лише у Південній півкулі Землі.

У 2011 році на небі будуть видні усі планети. Особливо добре Меркурій спостерігатиметься увечері наприкінці березня, а вранці - у вересні та грудні. Що стосується Венери, то вона буде блищати на небі в ранкові години весь січень. Потім Венера піде і з'явиться тільки в грудні ввечері. Марс буде видно з липня і до кінця року, в цей період він увійде в сузір'я Лева. Юпітер буде видно вечорами аж до березня, яскравіше його не буде на небі. Потім він з'явиться на небосхилі в період з серпня по грудень.

Цього року Сатурн було погано видно, його кільця ледь блищали. У 2011-му Сатурн вигідно повернеться і покаже свої кільця, які можна буде розгледіти навіть у бінокль. Сатурн буде видно всю зиму і весну, а вечорами - тільки до кінця липня.

Від “Аратти”: до речі, за старовинним народним повір'ям, якщо на падаючу зірку загадати бажання - воно обов'язково збудеться.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.