На Землі розпочалася потужна магнітна буря

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.04.2011 16:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13648

Ввечері в середу на Землі розпочалася сильна магнітна буря. Індекс геомагнітних збурень Kp досяг значення 6, на одиницю більше мінімального значення, яке вважається бурею.

У цій шкалі є 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні з 5 по 9 - магнітних бур п'яти класів.

Магнітна буря може "протриматися" цілу добу, оскільки вона викликана виключно потужним викидом плазми на Сонці, розповів співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Фізичного інституту імені Лебедєва Сергій Богачов.

"Це був тривалий корональний викид, який почався в ніч на 2 квітня. Він йшов з південної півкулі Сонця, і хоча він летів до площини земної орбіти, але йшов не прямо на Землю", - зауважив експерт.

"Ми сперечалися, незрозуміло було, добереться цей викид до Землі чи ні. Але все-таки дістався", - сказав Богачов. Він додав, що викид був надзвичайно сильний, тому буря триватиме щонайменше добу.

Збурення в магнітосфері Землі - магнітні бурі - виникають під дією потоків сонячної плазми, заряджених частинок, викинутих Сонцем. "Вдаряючись" об магнітосферу, частинки змушують її коливатися, що може викликати перебої з радіозв'язком.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.