Землянам пророкують нові руйнівні стихійні лиха

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.09.2011 20:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15118

Вчені, проаналізувавши наслідки низки руйнівних катастроф, що сталися останнім часом на планеті, дійшли висновку, що найближчим часом на Землю обрушиться хвиля стихійних лих, які можуть навіки перевернути життя мільйонів американців, пише Newsweek.

Як вважає Пол Стоктон, відповідальний у Пентагоні за безпеку на території США, нові лиха будуть складними катастрофами, матимуть ефект каскаду, і призведуть до серйозних наслідків, у тому числі, соціально-політичних.

"У моделях Стоктона фігурують лиха, які можуть згубити десятки тисяч людей, підірвати економіку, зробити величезний пролом у національній безпеці. А терористом, винним у цих звірствах, буде Природа, - повідомляє видання.

Вчені не сумніваються, що нові лиха будуть більш руйнівні, ніж ураган Катріна. Глобальне потепління і підвищення рівня Світового океану вже породжують більш потужні й широкі урагани та ще небезпечніші шторми.

Сьогодні деякі вчені хочуть додати до шкали ураганів Саффіра-Сімпсона нову, шосту категорію. До 5-ї категорії нині зараховують урагани зі швидкістю вітру понад 155 миль за годину. До 6-ї увійдуть урагани, коли вітер швидший, ніж 175-180 миль за годину. Вчені зазначають, що цього року в США вже сталося 10 лих, збиток від яких перевищив 1 млрд доларів, і управління з надзвичайних ситуацій майже вичерпало річний бюджет.

"Проблема не тільки в тому, що природні лиха набирають все більших обертів, - а в тому, що райони на шляху стихійних лих густо заселені. Люди постійно переселяються в ці мегаполіси, а вони розташовані на узбережжі", - пояснює Мадху Бериваль із фірми IEM, яка вивчала загрози Новому Орлеану ще до Катріни.

Проте науковці пророкують ще більш похмурі сценарії, ніж недавній землетрус у Японії, що спричинив до цунамі й аварії на АЕС, зазначає видання. Так, узимку 1811-1812 року в США північніше Мемфіса сталася низка сильних землетрусів. Річка Міссісіпі потекла назад, береги стали обвалюватися, виникли нові озера. Але людських втрат було мало, бо тоді це була малонаселена місцевість.

Американські вчені підрахували: якщо землетрус силою 7,7 балів повториться сьогодні на тому ж самому місці, загинуть або отримають травми до 86 тис. осіб, прямі втрати для економіки складуть 300 млрд доларів, можливі пошкодження 15 АЕС. Знадобиться 42 тис. рятувальників, а отже, доведеться залучити війська.

Нагадаємо, як заявив наприкінці липня керівник програми ООН із охорони навколишнього середовища Ачім Штайнер, проблема зміни клімату в майбутньому стане однією з головних загроз безпеці у світі. За його словами, подальша зміна клімату на планеті призведе до різкого зростання кількості стихійних лих. Як приклад глава програми ООН навів торішню повінь у Пакистані й посуху в Сомалі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.