На Землі сьогодні магнітна буря

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.10.2011 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15624

Пізно ввечері у понеділок, 24 жовтня, на планеті почалася магнітна буря. Індекс геомагнітних збурень Kp на даний момент становить 6 одиниць.

Про це свідчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA).

У шкалі індексу магнітних збурень Kp 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні із 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.

Початок бурі було зафіксовано близько 21:00 за Києвом, коли геомагнітний індекс, вимірюваний центром космічної погоди ВВС США за даними з мережі наземних магнітних станцій у США, Канаді і Британії, різко зріс з 1 до 5 - мінімального значення, яке вважається бурею. Ще через три години він зріс до 7. На даний час індекс знизився до 6 одиниць.

За даними NOAA, причиною бурі став викид сонячної плазми, що стався 22 жовтня. Вже ввечері того дня вчені стали фіксувати зростання потоку протонів, а в понеділок увечері на Землі почалися магнітні збурення.

Спостерігачі у приполярних країнах, зокрема, у Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, США та Естонії повідомляють, що на небі спостерігаються яскраві полярні сяйва. Водночас фахівці припускають, що нинішня буря не триватиме довго, і земна магнітосфера заспокоїться впродовж доби.

Крім того, повідомляється, що міжнародний астрономічний проект ТЕСІС зафіксував цього ранку на Сонці найбільшу від початку жовтня кількість плям. Усього їх налічується 65, вони представляють усі магнітні типи - Альфа, Бета і Бета-Гамма. На початку жовтня на нашому світилі було 42 плями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.