Кияни п’ють воду з метаном та дихають “кислотним” повітрям

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.06.2012 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17743

За 20 років Київ перетворився з однієї із найзеленіших та найчистіших столиць Європи на найбруднішу.

Про це свідчать результати дослідження британського центру Economist Intelligence Unit (EIU), який поставив Київ на останню 30 сходинку рейтингу екологічності.

Головними бідами Києва є брудна вода та надзвичайна загазованість міста.

На сьогодні мешканці столиці змушені вдихати більше 20 видів шкідливих для здоров’я домішків, серед яких діоксид сірки, уксид вуглецю та діоксид азоту, стверджують фахівці. На 1 кв км в столиці промислові підприємства викидають 10,1 т шкідливих речовин. Більше - лише у Донецьку (15,7 т).

Варто зазначити, що за даними Державного управління охорони навколишнього середовища, на частку великих підприємств припадає лише 10% шкідливих викидів у столиці, а основну лепту - майже 90% - вносять автомобілі, які їздять на низькооктановому бензині.

"Така кількість кислотовмісних викидів, відходів коксохімічного виробництва у Європі давно заборонена, а в Україні лобіюється виробниками", - розповів президент асоціації Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук.
За словами експерта, для виробництва екологічно чистого пального необхідно вкладати величезні кошти у модернізацію обладнання, чого виробники якраз і не хочуть робити.

Другою бідою столиці є бруднюща вода, яку з-під крана пити просто неможливо через її шкідливість. Як відомо, Київ п’є воду з Десни та Дніпра.

"Якщо раніше води Десни відносились до категорії першого класу, то сьогодні - до третьої, тобто потребують максимального очищення", - констатує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко.

Крім того господарство "Київводоканалу" давно потребує капітального ремонту та переобладнання, адже вона використовує технології очищення далеких радянських часів.

Зі свого боку у "Київводоканалі" кажуть, що не мають грошей на модернізацію, оскільки тарифи надто низькі. Наприклад, 1 тис. л води підприємства коштує 3,18 грн, а у літр бутильованої - 5 грн, розповіла радник глави правління організації Вікторія Яковлева.

Тим часом лікарі б’ють на сполох: погана екологія сприяє високій захворюваності та низькій тривалості життя: в середньому киянин живе 71,5 року, а громадянин ЄС - на сім років довше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.