Льодовики Гренландії почали надто швидко танути

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 26.07.2012 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17993

НАСА твердить, що цього місяця у Гренландії розтанула незвичайно велика кількість криги.

Вчені заявляють про "безпрецедентне" танення криги на найбільшій за три десятиліття супутникових спостережень території.

Танення зафіксували навіть на найвищій та найхолоднішій частині Гренландії.

Територія танення криги лише за чотири дні з 40% крижаної поверхні зросла до 97%.

І хоча танення криги влітку є нормальним явищем у Гренландії, швидкість та масштаб процесу цього року дивує науковців, які називає його "надзвичайним".

НАСА каже, що крига тане на всій території Гренландії: від тонкого шару біля узбережжя до товстої трикілометрової криги в центрі.

"Коли ми бачимо танення у місцях, де не бачили його раніше, принаймні, впродовж тривалого часу, це змушує нас сісти і замислитися, що ж відбувається", - каже головний науковець НАСА Валід Абдалаті.

Він також додає, що оскільки танення криги у Гренландії відбувалося і раніше, поки що неможливо встановити, чи йдеться про звичне чи рідкісне явище. Не можна також поки що визначити, чи стало це наслідком людської діяльності.

До нинішнього моменту, кажуть науковці, найінтенсивніше танення поверхні, складало 55%. А на найхолоднішому піці лід танув у 1889 році.

Новина про танення Гренландії з’явилася лише за кілька днів після того, як супутники НАСА зафіксували масивний Клацнути айсберг, вдвічі більший за нью-йоркський Мангеттен, який відколовся від Гренландії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.