Черкаські пожежники винайшли новий спосіб боротьби із пожежами у лісах

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 13.05.2006 17:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=201

Замість заборони відпочивальникам розводити багаття, вони почали навчати людей як правильно це робити. Цього року кількість пожеж у лісах регіону вже сягнула двох десятків і наприкінці літа може стати рекордною. Борці з вогнем сподіваються що після курсів, люди будуть обачнішими.

Черкаські пожежники вчать не гасити, а правильно розпалювати багаття. Вони впевнені, що попри всі заборони у теплі дні ліс наповниться відпочивальниками. Якщо вогнище розкладуть правильно – пожежі не буде.

Костянтин Проценко, помічник начальника головного управління МНС України в Черкаській області:
“Ми розуміємо, що дуже багато людей все одно потрапляючи в ліс намагаються засмажити шашлика, просто побавитись поряд з вогнем, така вже натура людська, то ми намагаємося навчити їх правильно це робити...”

Навчання проходить просто у лісах на околиці обласного центру. Пожежники пояснюють: різниця між „добрим” і „злим” багаттям у наявності ямки. З неї вогонь не зможе вибратись і поповзти лісом. Тож на природу варто захопити лопатку. А професіонали відпочинку можуть обмежитись і ложкою.

В’ячеслав Гора, начальник Черкаського РВ ГУ МНС України в Черкаській області:
“Дану ділянку обкопати, зробити невеличке навалування і слідкувати щоб даний вогонь не розповсюдився на лісову підстилку. По закінченню відпочинку це місце потрібно засипати землею чи піском і, про всяк випадок, полити його водою”.

Лісничі не впевнені у результативності такого навчання. Їм не раз доводилося стикатись із відпочивальниками, які попри всі умовляння, ні вогонь за собою не гасять, ні сміття не прибирають. Таких, на жаль, більшість.

Андрій Пустовіт, головний лісничий Державного підприємства Черкаське лісомисливське господарство:
"Але ментальність така - що людина в лісі господар. Цей ліс існує для відпочинку, навколо міста, ми прийшли відпочивати, не заважайте нам - будем робить все що заманеться”.

Однак, черкаські пожежники вірять – їх ідея має зменшити кількість пожеж. Заборону вогню відпочивальники відверто ігнорують, бо штраф 17 гривень не лякає охочих забути про правила цивілізації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.