У ЦВК заявили про спроби фальсифікацій виборів та погрози Охендовському

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 9.11.2014 18:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24217

Голова ЦВК Михайло Охендовський повідомив про спроби фальсифікації виборів на низці округів, які тривають, та про прямі погрози на його адресу.

Про це йдеться у заяві, розповсюдженій прес-службою Центрвиборчкому.

"Упродовж останніх двох тижнів Центральна виборча комісія працює над встановленням результатів виборів. За цей час я (Охендовський – Ред.) зміг зробити висновок, що голоси виборців дільничними виборчими комісіями майже скрізь були пораховані чесно. Але у деяких виборчих округах були зроблені спроби фальсифікувати цифри протоколів, на підставі яких окружні комісії встановили підсумки, що не збігаються з волею більшості виборців, зафіксованою у виборчих бюлетенях. Це – округи № 30 (місто Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) та № 50 (місто Красноармійськ, Донецька область). В окрузі № 38 (місто Новомосковськ, Дніпропетровська область) окружну комісію з використанням судів вже змушують переглянути чесно встановлені нею підсумки, відповідно до яких перемога одного з кандидатів є очевидною та переконливою", – йдеться у тексті.

Охендовський заявив про погрози на його адресу.

"Підтвердженням нашої принципової позиції стали рішення про необхідність повторного підрахунку голосів на окремих дільницях округів №№ 30 та 50 з одночасним зверненням до правоохоронних органів. Ці рішення викликали негайну реакцію фальсифікаторів. У різних формах мені почали надходити "переконливі прохання" зупинитись та прямі погрози. За останній тиждень мені неодноразово натякали на те, що моя принципова позиція викликала серйозне невдоволення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського", – додали у заяві.

Водночас, Охендовський прямо не звинуватив в організації фальсифікацій голову Дніпропетровської ОДА.

"Звичайно, я не хочу вірити, що перебуваючи на державній службі та очолюючи одну з найбільших областей України, людина може бути пов’язана з фальсифікацією виборів, тиском на членів виборчих комісій, погрозами та шантажем. Сподіваюсь, що територіальне розміщення названих мною "проблемних" округів є також випадковим збігом обставин. На мій погляд, не можуть бути правдою і розмови про спроби підкупу окремих членів Центральної виборчої комісії. Найкращим підтвердженням непричетності пана Коломойського до фальсифікації результатів виборів стане швидке повернення виборчого процесу в округах №№ 30, 38 та 50 у законне русло, а також припинення тиску на Центральну виборчу комісію з метою змусити її встановити недостовірні результати виборів", – зазначено у заяві.

Як повідомлялося раніше, за попередніми результатами голосування на дострокових виборах до ВР 26 жовтні на окрузі №30 на Дніпропетровщині висуванець від "Блоку Петра Порошенка" (БПП) Олександр Дубінін випереджає самовисуванця Олега Захорольського на 61 голос. На окрузі №38 (Дніпропетровщина) самовисуванець Вадим Нестеренко впевнено випереджає опонентів на понад 15%. На окрузі №50 (Донеччина) перемагає самовисуванець, екс-регіонал, президент ФК "Зоря" Луганськ Євгеній Гєллєр, на 7% від нього відстає інший екс-регіонал Леонід Байсаров.

Водночас, у заяві Охендовського нічого не йдеться про ситуацію на окрузі №59 на Донеччині


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.